ADO Den Haag is in De Kuip kopje onder gegaan. De Hagenaars konden tegen Feyenoord, dat op een degradatieplek stond, hun favorietenrol niet waarmaken en verloren met 2-1.

Verslag: Klaas Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Als een gewonde bokser richtte het veelgeplaagde Feyenoord zich nog een keer op. En daar waar ADO Den Haag dacht dat de tien tellen voor de Rotterdammers allang verstreken waren, sloeg de ploeg van Mario Been uit geslagen positie terug. Momentenvoetballers als Jerson Cabral en Diego Biseswar, een portie geluk bij de doelpunten en minder optreden van ADO Den Haag zorgden voor de Rotterdamse winst.
Zoals in bijna iedere wedstrijd begon ADO Den Haag sterk en dat leverde in de eerste twintig minuten al goede doelkansen op. Na 270 tellen draaide Frantisek Kubik weg van twee verdedigers en schoot voorlangs. Aleksandar Radosavljevic was vier minuten later met een volley dichtbij een doelpunt en Dmitry Bulykin kreeg eveneens een kans toen de bal na een schot van Wesley Verhoek voor zijn voeten belandde.
Maar daarna verzuimden de Hagenaars om de thuisploeg onder druk te houden en Feyenoord kreeg meer grip op het middenveld. Vooral Jerson Cabral leek zich op het met rijp bedekte veld thuis te voelen. De linksbuiten was dichtbij een doelpunt toen zijn schot via de vingertoppen van ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho op de paal belandde. In de 42e minuut had Georginio Wijnaldum de kans om Feyenoord op voorsprong te koppen, maar Coutinho kon de inzet nog onschadelijk maken.

ADO Den Haag leek ongeschonden de rust te halen, maar deed het zelfs beter dan dat. Net als tegen FC Utrecht en Ajax kwam het vlak voor het bezoek aan de kleedkamer op voorsprong. Wesley Verhoek speelde Kubik aan en de Slowaak zette twee verdedigers in de wind. Zijn passje werd door Ron Vlaar niet onderschept, waardoor Bulykin met een mooi stiftje zijn tiende goal van het seizoen kon scoren: 1-0.
Die voorsprong strooide mogelijk zand in de ogen over het spel van ADO Den Haag, want de ploeg van John van den Brom gaf direct na de pauze niet thuis en keek binnen een kwartier tegen een achterstand aan. Als een ploeg die niets meer te verliezen had, veerde Feyenoord op. Maar de Rotterdammers hadden ook het nodige geluk. Al in de 47e minuut kopte Radosavljevic een corner van Cabral in eigen doel en ook de tweede Feyenoord-treffer kwam fortuinlijk tot stand. Karim El Ahmadi kreeg de bal pardoes mee, waardoor twee ADO Den Haag-spelers op het verkeerde been stonden. Zijn voorzet tikte Luc Castaignos, al dan niet in buitenspelpositie, bij de tweede paal binnen: 2-1.
Vanaf dat moment ontstond, mede door enkele aanvallende wissels van Van den Brom, een open wedstrijd. Feyenoord had het duel moeten beslissen toen Wijnaldum aan Biseswar een grote scoringskans leverde. Coutinho kon het slappe schot makkelijk keren.

ADO Den Haag kon, zonder nog echt goed te voetballen tegen het stugge Feyenoord, nog wel enkele kansen bijeen spelen. Bulykin controleerde een schot van Radosavljevic met de hand maar mocht doorgaan. De spits schoot vervolgens naast. Ook Kubik zag een inzet naast het doel eindigen en doelman Rob van Dijk had nog een goede redding op een schot van Chris Kum. Maar het lukte ADO Den Haag niet meer om net als vorig seizoen een 2-2 gelijkspel uit de Kuip te slepen.
Zonder de geschorsten Verhoek en Timothy Derijck moet ADO Den Haag hopen dat Sinterklaas op zondag 5 december de op het verlanglijstje staande winst, uit de zak haalt. Gezien de vorige twee ontmoetingen in het Kyocera Stadion, die allebei in winst eindigden, zou dat niet een vreemd cadeau zijn. De aanvang van het duel is 14.30 uur.

De Feiten:
ADO Den Haag speelt in zijn sterkste opstelling. Aleksandar Rankovic en Robert Zwinkels zijn nog niet wedstrijdfit en Kevin Visser ontbreekt wegens een schorsing. Charlton Vicento komt terug uit schorsing.

3. Frantisek Kubik draait zich in het strafschopgebied vrij en schiet door de benen van André Bahia voorlangs.

7. Aleksandar Radosavljevic is na een voorzet van Kubik met een volley gevaarlijk.

17. Wesley Verhoek haalt de bal op het middenveld op en schiet. De bal komt voor de voeten van Dmitry Bulykin maar via Tim de Cler gaat zijn schot naast.

20. Chris Kum krijgt geel van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer na een overtreding op Jerson Cabral.

21. Georginio Wijnaldum raakt de bal maar half na een voorzet van Cabral. Zijn inzet gaat naast.

22. Balverlies van Bulykin geeft Cabral de mogelijkheid om te schieten. Via de vingertoppen van ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho gaat de bal op de paal.

24. Diego Biseswar schiet, maar Coutinho stompt de bal uit het doel.

32. Op een splijtende pass van Lex Immers is Kubik de diepte ingesprint. De Slowaak neemt de bal niet goed mee, waardoor de kans verkeken is.

42. Wijnaldum kopt een voorzet van Biseswar goed naar de grond. Coutinho brengt redding waarna Kum voor opruiming zorgt.

43. Geel voor Biseswar na een onbesuisde overtreding op Mitchell Piqué.

45. Kubik schudt twee verdedigers van zich af en Ron Vlaar verzuimt om zijn breedtepass te onderscheppen. Bulykin is ter plaatse om met een stift over Rob van Dijk zijn tiende goal van het seizoen te maken.

47. Radosavljevic kopt een corner van Cabral in eigen doel: 1-1.

55. Kelvin Leerdam blokt op het laatste moment een schot van Immers.

59. Luc Castaignos scoort, op de rand van buitenspel, na een voorzet van Karim El Ahmadi bij de tweede paal: 2-1.

68. Bulykin krijgt de bal na een schot van Radosavljevic via zijn hand in bezit. De Rus schiet vervolgens naast.

70. Ricky van den Bergh vervangt Piqué. Trainer John van den Brom gaat achterin een op een spelen.

70. Wijnaldum legt de bal panklaar voor Biseswar, maar het schot van de rechtsbuiten is te slap.

70. Kelvin Leerdam gaat in de fout maar de doorgebroken Kubik schiet voorlangs.

73. Coutinho redt met de vuisten op een schot van Biseswar.

74. Verhoek geeft Vlaar een schop en ontvangt een gele kaart. De rechtsbuiten is geschorst voor het duel tegen AZ.

75. Cabral maakt plaats voor Ricky van Haaren.

77. Van Dijk redt op een schot van Kum. De verdediger rondde een corner van Kubik af.

79. Bahia krijgt geel na een stevige tackle op Immers.

80. De fletse Jens Toornstra verlaat het veld voor ex-Feyenoorder Danny Buijs.

82. Timothy Derijck krijgt geel nadat hij de doorgebroken Castaignos onderuit haalt. Ook de Belg is volgende week geschorst.

84. Adil Auassar lost Biseswar af.

85. Charlton Vicento neemt de plek van Kubik over.

90. Karim El Ahmadi krijgt geel vanwege het wegtrappen van de bal.

Karakteristiek
Feyenoord-ADO Den Haag 2-1 (0-1)
45. Bulykin 0-1 47. Radosavljevic (eigen doel) 1-1 59. Castaignos 2-1
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Gele kaarten: Bahia, Biseswar, El Ahmadi (allen Feyenoord), Kum, Derijck, Verhoek (allen ADO Den Haag)
Toeschouwers: 42.000
Opstellingen
Feyenoord: Van Dijk; Leerdam, Vlaar, Bahia, De Cler; Mokotjo, Wijnaldum, El Ahmadi; Biseswar (84. Auassar), Castaignos, Cabral (75. Van Haaren).

ADO Den Haag: Coutinho; Leeuwin, Kum, Derijck, M. Piqué (70. Van den Bergh); Radosavljevic, Immers, Toornstra (80. Buijs); Verhoek, Bulykin, Kubik (85. Vicento).