ADO Den Haag heeft net als vorig jaar een punt aan het uitduel met Roda JC overgehouden. Opnieuw eindigde de wedstrijd in Limburg in 1-1.

Verslag: Klaas-Jan Droppert
Foto`s copyright: Orange Pictures

Roda JC is zo hard als steenkool. Voor tegenstanders is er moeilijk doorheen te breken. Geen enkele ploeg kon de Kerkradenaars in het eigen Parkstad Limburg-stadion dit seizoen verslaan. Tel daarbij op dat de Limburgers voor ADO Den Haag altijd een moeilijk te bespelen tegenstander zijn. En als de Hagenaars zelf niet in super doen zijn, dan mag de ploeg van John van den Brom blij zijn met een punt. Maar het aantal kansen dat de ploeg kreeg, deed toch verlangen naar meer.Vooral in de eerste helft speelden de Hagenaars niet heel gelukkig. Roda JC maakte dankzij hun beweeglijke middenvelders het verschil. De veel geroemde Haagse middenvelders Jens Toornstra, Aleksandar Radosavljevic en Lex Immers kwamen er niet altijd aan te pas. Het gevolg was te veel balverlies.

Toch kreeg ADO Den Haag in een wedstrijd die vooral als open omschreven kan worden, de eerste kans. Na een voorzet van Charlton Vicento, die de geschorste Frantisek Kubik verving, ging Dmitry Bulykin in de vierde minuut eerst onder de bal door. Maar verdediger Jimmy Hempte leverde de bal bij de Rus in, de verbouwereerde Bulykin schoot half draaiend over.

Vijf minuten later ging een van de meest ervaren Haagse spelers opzichtig in de fout. Terwijl veel Hagenaars vanwege een corner voor de bal stonden, verloor Radosavljevic de bal aan Mads Junker op de helft van Roda JC. De Deen stak het hele veld over en bediende de meegekomen Willem Janssen op maat. Gino Coutinho en de overgebleven verdedigers hadden in de ondertalsituatie geen kans: 1-0.

Maar ADO Den Haag kwam al in de dertiende minuut op gelijke hoogte. Bulykin kopte bij de eerste paal een corner van Vicento binnen en noteerde zo zijn elfde seizoenstreffer: 1-1. Roda JC hield tot aan de rust het betere van het spel en Ruud Vormer kreeg nog een goede kans. Coutinho was bij de pinken en hield zijn inzet uit het doel.

Na de pauze was het getoonde spel zeker beter en kreeg ADO Den Haag de beste kansen. Nog voordat een uur verstreken was schoot Vicento op aangeven van Verhoek wild naast en plaatste Immers een corner van diezelfde Verhoek in het zijnet. Met Danny Buijs voor de ongelukkig spelende Radosavljevic kregen de Hagenaars meer grip op het spel. Toen ex-ADO Den Haag-speler Laurent Delorge inviel bij Roda JC, waardoor de Limburgers in een makkelijk te bespelen ruit gingen acteren, waren de grootste problemen voor de ploeg van Van den Brom geweken.

Verhoek brak nog een keer door maar schoot vervolgens voorlangs. In de slotminuten moest Coutinho nog redding brengen op een schot van Rihairo Meulens. Het lukte ADO Den Haag niet om de tweede zege, de eerste was in september 1973, ooit in Kerkrade te behalen. Maar na twee verloren duels is het behaalde punt bij de nummer zes van de competitie wel een opsteker.

De Hagenaars hebben nu de kans om het jaar 2010 goed af te sluiten. Komende zaterdag komt namelijk hekkensluiter Willem II op bezoek. De aanvang van dat duel is 20.45 uur.
De Feiten:
Timothy Derijck en Wesley Verhoek keren na hun schorsing terug in de basis. Frantisek Kubik ontbreekt juist vanwege zijn vijfde gele kaart en zijn vervanger is Charlton Vicento. Pascal Bosschaart zit weer op de bank, Aleksandar Rankovic en Robert Zwinkels behoren nog niet tot de selectie.

4. Dmitry Bulykin gaat onder een voorzet van Charlton Vicento door maar verdediger Jimmy Hempte legt de bal weer klaar voor de Rus. Vanuit de draai schiet Bulykin over.

9. Aleksandar Radosavljevic verliest de bal aan Mads Junker, terwijl de meeste ADO Den Haag-spelers vanwege een corner voor de bal staan. De Deen rukt op en speelt op het juiste moment de mee opgekomen Willem Janssen aan. De middenvelder schiet de bal langs doelman Gino Coutinho: 1-0.

11. Wesley Verhoek breekt door maar voordat Ramon Leeuwin kan scoren maakt Rob Wielaert de voorzet via een corner onschadelijk.

13. Bulykin kopt in vrijstaande positie bij de eerste paal een corner van Vicento binnen: 1-1.

17. Eric Addo ontvangt een gele kaart van scheidsrechter Jack van Hulten na een overtreding op Bulykin.

29. Janssen geeft de bal vanaf links met buitenkant rechts voor. Chris Kum glijdt de bal in het zijnet.

33. Janssen kopt naast uit een hoekschop van Anouar Hadouir.

35. Ruud Vormer komt vrij maar zijn schot wordt door Coutinho gekeerd.

38. Bulykin kopt een vrije trap van Verhoek over.

42. Vicento krijgt bij de tweede paal een kans na een voorzet van Leeuwin, maar de bal gaat naast. Volgens Van Hulten raakt de linksbuiten de bal met de hand.

50. Hadouir levert een corner bij Verhoek in. De rechtsbuiten steekt het veld over en speelt Vicento aan. De jongeling schiet wild naast.

51. Timothy Derijck kopt onvoldoende weg en Wielaert legt de bal op het hoofd van Junker. De Deen kopt voorlangs.

60. Lex Immers plaatst een corner van Verhoek in het zijnet nadat doelman Przemyslaw Tyton naast de bal slaat.

60. De ongelukkig spelende Radosavljevic wordt door Danny Buijs vervangen.

61. Addo verlaat geblesseerd het veld. In zijn plaats komt ex-ADO Den Haag-speler Laurent Delorge.

66. Wielaert komt met gestrekt been op Vicento in en krijgt geel.

66. Derijck schampt een vrije trap van Verhoek. Tyton kan de bal uit de hoek tikken.

67. Verhoek breekt door op rechts maar schiet voorlangs.

83. Rihairo Meulens lost Junker af.

86. Meulens mag van Derijck schieten. Coutinho tikt de bal uit het doel.

88. Hadouir staat zijn plek af aan Stein Huysegems.

Karakteristiek
Roda JC-ADO Den Haag 1-1 (1-1)
Scoreverloop: 9. Janssen 1-0 13. Bulykin 1-1
Scheidsrechter: Van Hulten
Gele kaarten: Addo, Wielaert (beiden Roda JC)
Toeschouwers: 12.900
Opstellingen
Roda JC: Tyton; De Fauw, Addo (61. Delorge) , Kah, Hempte; Sutchuin, Wielaert, Vormer, Janssen; Junker (83. Meulens), Hadouir (88. Huysegems)ADO Den Haag: Coutinho; Leeuwin, Kum, Derijck, M. Piqué; Radosavljevic (60. Buijs), Immers, Toornstra; Verhoek, Bulykin, Vicento