Bloed, zweet en tranen kostte het ADO Den Haag om langs negen spelers van Excelsior te komen. Uiteindelijk werd de ploeg van John van den Brom voor haar aanvalslust beloond. Dmitry Bulykin zorgde in de laatste minuut voor de winnende treffer: 2-1.

Verslag: Klaas Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Alex Pastoor is duidelijk niet in de kerk geboren. De Excelsior-trainer zette in het uitverkochte Kyocera Stadion niet bepaald de deur voor het dit seizoen verrassend goed presterende ADO Den Haag open. Met zijn behoudende tactiek frustreerde hij de Hagenaars lange tijd en toonde hij aan dat de ploeg met de kleinste begroting, het kleinste stadion en de kleine supporterschare in de Eredivisie kan overleven. Maar uiteindelijk waren negen Rotterdammers niet bij machte om ADO Den Haag van de winst te houden.
ADO Den Haag had het vooral in de eerste helft moeilijk tegen de promovendus, die goed gegroepeerd speelde en loerde op de counter via de snelle Guyon Fernandez. De voormalige ADO Den Haag-speler had na drie minuten de score kunnen openen toen hij Timothy Derijck uitspeelde. Uiteindelijk strandde zijn poging op de paal. De Hagenaars, dat wel het meeste balbezit had, kon lange tijd het gevaarlijke spitstrio niet vinden, vooral omdat de Kralingers de ruimten klein hielden. De groengelen probeerden het met lange ballen van achteruit, maar dat leverde weinig op. Het gevolg was dat echte kansen uitbleven.

Pas na een opstootje waarbij Aleksandar Radosavljevic en Kevin Wattamaleo een gele kaart kregen, kwam er meer pit in de wedstrijd, ADO Den Haag kon het slot op de Rotterdamse deur niet open krijgen. Aan de andere kant hadden de Hagenaars Fernandez goed in de tang. Toch kwam Excelsior op slag van rust op voorsprong. Ahmed Ammi en Timothy Derijck kopten een inworp niet goed weg, waarna de bal via Leen van Steensel bij Ryan Koolwijk terechtkwam. De Excelsior-aanvoerder wilde uithalen maar werd door Derijck uit balans gebracht. Scheidrechter Reinold Wiedemeijer wees direct naar de strafschopstip en Tim Vincken verzilverde het buitenkansje: 0-1.
ADO Den Haag mocht van geluk spreken dat het direct na rust niet op een 0-2 achterstand kwam. De beste kansen waren in die fase voor Excelsior maar Derijck haalde een inzet van Benjamin Baltes van de lijn. Niet veel later ranselde doelman Gino Coutinho een schot van Wattamaleo uit zijn doel. De Hagenaars speelden in het tweede bedrijf nog meer op de aanval, maar bleven onnauwkeurig in het creëren van kansen. Dat veranderde toen Ricky van den Bergh in de ploeg kwam. De middenvelder speelde bij een van zijn eerste balcontacten Bulykin in. De Rus tikte de bal door naar Kubik en de Slowaak zorgde met een schuiver voor de gelijkmaker: 1-1.

Kubik was vervolgens verantwoordelijk voor het feit dat Excelsior de wedstrijd met negen man moest uitspelen. Miquel Nelom reageerde na een duel met de Slowaak en kon inrukken. Ook verdediger Norichio Nieveld mocht gaan douchen, toen hij de doorgebroken buitenspeler naar de grond werkte. Een belegering volgde en de Kralingers, die toch al de hele wedstrijd het spel vertraagden, trokken zich verder terug in hun schulp. ADO Den Haag probeerde het wel maar de bal viel nooit goed voor een Haags been of hoofd. Bulykin was nog het dichtst bij een treffer, maar hij gleed een voorzet van Ahmed Ammi naast.
De Hagenaars leken tegen negen man averij op te lopen, maar uiteindelijk werd aanvallend voetbal toch nog beloond. In de laatste minuut kreeg Excelsior de bal niet meer weg. Doelman Cees Pauwe kon nog wel een schot van Chris Kum stoppen, maar via Bulykin belandde de bal bij Derijck. De Belg tikte de bal terug naar de Rus en met zijn laatste krachten zorgde hij voor het bevrijdende doelpunt: 1-2. Voor de ploeg van John van den Brom, die zich keurig handhaaft in de subtop, volgen nu twee moeilijke uitduels. Zondag speelt ADO Den Haag tegen kampioen FC Twente en volgende week woensdag uit bij FC Groningen.
De Feiten:
Ahmed Ammi keert na een blessure terug in de basis. Dit gaat ten koste van Ramon Leeuwin. Ex-Excelsior-speler Mitchell Piqué zit voor het eerst in zeventien maanden weer bij de selectie. Aleksandar Rankovic ontbreekt nog op het wedstrijdformulier. Robert Zwinkels en Danny Buijs zijn geblesseerd.

2. Aleksandar Radosavljevic kopt een vrije trap van Wesley Verhoek naast.

3. Ex-ADO Den Haag-speler Guyon Fernandez passeert op links Timothy Derijck en schiet vanuit de korte hoek tegen de paal.

15. Cees Pauwe, de voormalige reservekeeper van ADO Den Haag, tikt een indraaiende corner van Verhoek uit zijn doel.

19. Dmitry Bulykin verlengt een voorzet van Verhoek met zijn hoofd, maar Frantisek Kubik schiet voorlangs.

26. Lex Immers kopt een indraaiende voorzet van Verhoek over het doel.

32. Radosavljevic raakt Jordi Clasie met de arm in het gezicht en er ontstaat een opstootje. De Sloveen krijgt geel en ook Kevin Wattamaleo ontvangt wegens protesteren een gele kaart van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer.

40. Kubik draait weg bij Norichio Nieveld maar schiet over.

45. Ammi en Derijck koppen een ingooi niet goed weg. Leen van Steensel bezorgt de bal met het hoofd bij Ryan Koolwijk. Op het moment dat de Excelsior-aanvoerder wil schieten wordt hij door Derijck uit balans gebracht. Wiedemeijer geeft een strafschop en Derijck krijgt een gele kaart. Tim Vincken verzilvert de penalty 0-1.

46. Fernandez verovert direct na de aftrap de bal en speelt Vincken aan. De buitenspeler geeft voor en Benjamin Baltes lijkt bij de tweede paal te scoren maar Derijck haalt de bal van de lijn.

48. Van Steensel krijgt geel na een overtreding op Immers.

51. Na een een-twee met Radosavljevic schiet linksback Chris Kum over.

53. Verhoek zet Bulykin vrij voor het doel, maar Miquel Nelom kan nog net een doelpunt voorkomen.

56. Baltes wordt vervangen door Nayib Lagouireh.

57. Wattemaleo speelt zich vrij op links en Gino Coutinho kan de bal maar net uit het doel tikken.

61. Daan Bovenberg krijgt geel na een overtreding op Verhoek.

61. ADO Den Haag-trainer John van den Brom kiest nog meer voor de aanval. Pascal Bosschaart gaat naar de kant en Ricky van den Bergh komt hem vervangen.

65. Van den Bergh speelt Bulykin op de rand van het strafschopgebied in. De Rus tikt in een keer door naar Kubik en de Slowaak passeert Pauwe: 1-1.

68. Nelom reageert het felst in een duel met Kubik en krijgt rood.

70. Excelsior-trainer Alex Pastoor grijpt in. Vincken wordt vervangen door Tobias Waisapy.

71. Na een afgeslagen vrije trap van Verhoek schiet Radosavljevic over.

73. Nieveld haalt de doorgebroken Kubik neer en krijgt ook rood.

74. Van den Bergh schiet de daaropvolgende vrije trap over.

76. Clasie gaat van het veld. Zijn vervanger heet Kaj Ramsteijn.

78. Bulykin glijdt een voorzet van Ammi naast het doel.

85. Verhoek komt in het strafschopgebied in balbezit. Uit de draai schiet hij over.

89. Jens Toornstra ontvangt de bal, maar schiet over.

90. Flipperkastvoetbal in het strafschopbied van Excelsior. Kum schiet en Pauwe redt. De bal springt via Bulykin naar Derijck die terugspeelt op de Rus. De spits duwt de bal over de lijn: 1-2.

90. Wattamaleo schiet de laatste kans van de wedstrijd over.

Karakteristiek:
ADO Den Haag-Excelsior 2-1 (0-1)
Scoreverloop: 45. Vincken (strafschop) 0-1 65. Kubik 1-1 90. Bulykin 1-2
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Gele kaarten: Radosavljevic, Derijck (beiden ADO Den Haag), Wattamaleo, Van Steensel, Bovenberg (allen Excelsior)
Rood: Nelom, Nieveld (beiden Excelsior)
Toeschouwers: 14.993
Opstellingen:
ADO Den Haag: Coutinho; Ammi, Derijck, Bosschaart (61. Van den Bergh), Kum; Radosavljevic, Immers, Toornstra; Verhoek, Bulykin, Kubik.

Excelsior: Pauwe; Bovenberg, Nieveld, Van Steensel, Nelom; Vincken (70. Waisapy), Clasie (76. Ramsteijn), Wattamaleo, Koolwijk, Baltes (56. Lagouireh); Fernandez.