ADO Den Haag heeft zijn eerste thuiswedstrijd van de competitie niet tot een goed einde kunnen brengen. Tegen Roda JC kwam de ploeg van John van den Brom nog wel op voorsprong, maar daarna gingen de Limburgers met een 3-1 zege aan de haal.

Verslag: Klaas Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

ADO Den Haag moest het vooraf stellen zonder enkele vaste waarden. Zowel doelman Robert Zwinkels als middenvelder Danny Buijs ontbrak wegens blessures. Hierdoor maakte Kevin Visser zijn debuut. John van den Brom ruimde ook een plaats voor Chris Kum in, omdat hij tegen Roda JC het liefst met twee mandekkers wilde spelen. Maar uitgerekend de Limburgse spitsen zouden het verschil in deze wedstrijd maken.
Toch begonnen de Hagenaars sterk en de groen-gelen kopieerden in het Kyocera Stadion het uitstekende openingskwartier van het duel tegen Vitesse. En ook de hoofdrolspelers waren dezelfden. Lex Immers stuurde Wesley Verhoek al na vier minuten diep. De voorzet van de buitenspeler werd vervolgens door Frantisek Kubik van dichtbij ingegleden: 1-0.
Maar vier minuten later stond het weer gelijk en daarbij speelden de Denen van Roda JC een belangrijke rol. Mads Junker stapte handig over een pass van Anouar Hadouir heen. Mortin Skoubo speelde vervolgens direct zijn landgenoot aan, waarna Junker in een duel met Chris Kum naar de grond ging. Junker benutte zelf de door scheidsrechter Tom van Sichem gegevens strafschop: 1-1.

Weer vier minuten later kwamen de Limburgers op voorsprong. Na een diepe bal uit de verdediging combineerden Skoubo en Junker naar hartelust, waarna de eerstgenoemde de meesprintende Laurent Delorge bediende. De ex-ADO Den Haag-speler troefde Jens Toornstra af en gaf keeper Gino Coutinho geen kans: 1-2.
Kort voor rust richtte de thuisploeg zich nog een keer op. Rechtsback Eric Addo haalde Kubik neer en mocht van geluk spreken dat hij slechts een gele kaart kreeg. De vrije trap van Ricky van den Bergh ging over.

Na de rust ging ADO Den Haag op zoek naar de gelijkmaker. Hoewel op de inzet niets af te dingen viel, leverden de inspanningen weinig kansen op. Alleen Ricky van den Bergh kreeg een goede mogelijkheid maar doelman Przemyslaw Tyton lag in de weg. Des te vervelender was het dat de ploeg uit Kerkrade bij de eerste de beste kans van de tweede helft wel doeltreffend was. Verdediger Jimmy Hempte schoot na een korte corner vanaf 25 meter hard langs Coutinho: 1-3.
De thuisploeg was niet bij machte om nog iets terug te doen en zodoende staan de Hagenaars na twee duels nog met lege handen.
Volgende week zondag, uit bij VVV Venlo, heeft ADO Den Haag de kans om de eerste punten van het seizoen op het conto bij te schrijven.

De Feiten:

Robert Zwinkels en Danny Buijs ontbreken wegens blessures. Hun vervangers zijn Gino Coutinho en Kevin Visser, die zijn Eredivisiedebuut maakt. Dmitry Bulykin is nog niet speelgerechtigd. Omdat John van den Brom met twee mandekkers wil spelen, krijgt Chris Kum een plek in het hart van de defensie. Pascal Bosschaart wordt linksback en Christian Supusepa zit op de bank.

4. Lex Immers stuurt Wesley Verhoek op links weg. De voorzet van de buitenspeler wordt door Frantisek Kubik van dichtbij binnengegeleden: 1-0.

6. Vincent Lachambre krijgt geel voor een overtreding op Ricky van den Bergh.

8. Anouar Hadouir speelt vanaf links in, Mads Junker stapt over de bal en krijgt het leder direct terug van Morten Skoubo. In het duel met Chris Kum gaat de Deen naar de grond. Strafschop oordeelt scheidsrechter Tom van Sichem en geel voor de Haagse verdediger.

9. Junker benut de strafschop: 1-1.

12. Na een verre trap vanuit de Limburgse verdediging zetten Junker en Skoubo een een-twee op. Laatstgenoemde bedient de meesprintende Laurent Delorge. De ex-ADO Den Haag-speler troeft Jens Toornstra af en verschalkt Gino Coutinho: 1-2

20. Na een schot van Toornstra komt Van den Bergh in balbezit maar de middenvelder schiet over.

22. Timothy Derijck protesteert nadat Van Sichem een overtreding heeft geconstateerd. De Belg krijgt geel.

24. Junker komt vrij in scoringspositie maar Coutinho redt.

30. Immers krijgt de bal na een voorzet van Ahmed Ammi, maar Lachambre glijdt net op tijd in.

31. Een corner van Kubik kan doelman Przemyslaw Tyton nog maar net uit zijn doel houden.

35. Skoubo krijgt geel nadat hij een fluitsignaal negeert.

43. Het schot van Toornstra wordt tot twee keer toe geblokeerd.

44. Toornstra stuurt Kubik diep en verdediger Eric Addo mag van geluk spreken dat zijn overtreding slechts met geel wordt bestraft.

45. De bijbehorende vrije trap van Van den Bergh gaat over.

45. Doelman Przemyslaw Tyton krijgt geel wegens tijdrekken.

45. Na een voorzet van Verhoek schiet Van den Bergh over.

45. De geblesseerde Junker wordt vervangen door Arnoud Sutchuin.

46. Van den Bergh krijgt geel na een overtreding op Addo.

57. Hadouir krijgt geel na een overtreding op Immers.

64. Verhoek schiet onbesuisd naast na een crosspass van Toornstra.

67. Op een voorzet van Pascal Bosschaart kruipt Van den Bergh achter Immers. Maar de kans wordt niet benut omdat de middenvelder tegen Tyton op schiet.

71. Na een korte corner komt Jimmy Hempte in balbezit. De Belgische verdediger schiet vanaf 25 meter de bal langs Coutinho: 1-3.

73. Willem Janssen wordt diepgestuurd en speelt de opkomende Delorge aan. Dit keer kan Coutinho wel redding brengen.

78. Santy Hulst vervangt Kubik.

79. Ammi krijgt geel wegens protesteren.

81. Charlton Vicento lost Verhoek af.

82. Hadouir gaat naar de kant voor Jeanvion Yulu Matondo.

83. Roderick Gielisse maakt zijn Eredivisiedebuut als vervanger van de geblesseerde Van den Bergh.

88. Toornstra krijgt geel nadat hij laat blijken het niet eens te zijn met een beslissing van Van Sichem.

90. Eelco Horsten komt in de plaats van de geblesseerde Pa Modou Kah.

ADO Den Haag-Roda JC 1-3 (1-2)
Scoreverloop: 4. Kubik 1-0 8. Junker (strafschop) 1-1 12. Delorge 1-2 71. Hempte 1-3
Scheidsrechter: Van Sichem
Gele kaarten: Kum, Derijck, Van den Bergh, Ammi, Toornstra (allen ADO Den Haag), Lachambre, Skoubo, Addo, Tyton, Hadouir (allen Roda JC)
Toeschouwers: 9.859