Als 18-jarige doelman een uitnodiging krijgen voor de Afrika Cup. Het overkwam Kilian Nikiema, keeper van ADO Den Haag Onder 21 en nu deelnemer aan de Afrika Cup met zijn land Burkina Faso. Het Afrikaanse landentoernooi is op 9 januari gestart met de openingswedstrijd Kameroen – Burkina Faso en de finale is op 6 februari. ADO Den Haag sprak deze week met Nikiema die op dit moment met de selectie van Burkina Faso in Kameroen zit.

De sluitpost is al drie weken van huis en zit midden in het toernooi. “Op 23 december zijn we de voorbereiding begonnen in Burkina Faso zelf. Daar hebben we de president ontmoet en die heeft ons succes gewenst. Een paar dagen later zijn we naar Abu Dhabi gegaan om daar te trainen en twee oefenwedstrijden te spelen. Helaas kreeg ik vrij snel daarna corona waardoor ik bijna alles gemist heb.”

nikiema2

Terwijl zijn medespelers afreisden naar Kameroen bleef Nikiema achter in het hotel. Gelukkig werd hij net op tijd negatief getest en kon hij aansluiten bij de selectie voor de openingswedstrijd van het toernooi tegen gastland Kameroen. “Ik zat de hele wedstrijd op de bank, maar er zaten 60.000 mensen in het stadion. Echt een gekkenhuis.”

Zijn vader was achter hem aan gereisd naar Kameroen en zag Burkina Faso met 2-1 verliezen. Toch was hij vervuld van trots om zijn zoon te zien als speler van het nationale elftal. Zoon Kilian heeft veel contact met hem. “Hij is super blij voor me en vindt het leuk dat ik hier ben. Voor zijn werk is hij hierheen gekomen dus hij kan de wedstrijden van Burkina Faso van dichtbij meemaken.”

Met een Nederlandse moeder en Burkinese vader had Kilian Nikiema de keuze uit twee landen om als international voor uit te komen. Toch koos de goalie voor het land van zijn vader, maar dit was geen gemakkelijke keuze. “Je weet dat als je eenmaal een keuze maakt, dat deze definitief is. Ik was wel al een paar keer voor Nederlandse jeugdselecties uitgenodigd tot ik in beeld kwam bij de bond van Burkina Faso. Toen ik werd uitgenodigd om mee te gaan naar de Afrika Cup voelde dat als een kans die ik niet kon laten lopen.”

Door de nederlaag tegen Kameroen begon Burkina Faso niet zoals het had gewenst aan het toernooi. Het volgende duel wisten het Burkinese elftal Kaapverdië met 0-1 te verslaan waardoor het behalen van de volgende ronde nog mogelijk is als er goed resultaat wordt behaald tegen Ethiopië in de het laatste duel. “We hebben een goed team en moeten ons sowieso kunnen plaatsen voor de knock-out ronde. Daarna hopen we op een gunstige loting en gaan we zien hoe ver we gaan komen.

In de pikorde van het nationale team is hij niet de eerste keeper en zal hij waarschijnlijk niet aan spelen toekomen, maar de ervaringen die de 18-jarige doelman meeneemt uit Kameroen zijn zeer kostbaar, zeker op zijn jonge leeftijd. “De ervaringen die ik hier op doe zorgen voor een stuk zelfstandigheid. Daarnaast trainen we hier op een nog hoger niveau en daar raak je vanzelf aan gewend.”

niekiema3

ADO Den Haag wenst Kilian veel succes in het restant van de Afrika Cup.