ADO Den Haag krijgt steeds meer fans. Ze komen inmiddels niet alleen meer uit de stad zelf, maar uit heel Nederland. Er zijn zelfs supporters die in het buitenland wonen. In de rubriek ‘Fan van Ver’ stellen we deze fans aan je voor. Dit keer Robbert de Jong uit Medellín (Colombia).

Kun je jezelf eerst even voorstellen?
Mijn naam is Robbert de Jong (32) en ik ben op dit moment woonachtig in Medellín, de tweede grootste stad van Colombia. Hier ben ik werkzaam voor een bedrijf dat handelt in vliegtuigonderdelen. Dit bedrijf koopt vliegtuigen op om ze vervolgens te laten demonteren en de onderdelen met waarde hierna weer wereldwijd door te verkopen. Sinds mijn achttiende kom ik al in Latijns Amerika en na mooie periodes in Costa Rica en Ecuador kreeg ik in oktober 2017 de kans om mijn werkzaamheden te gaan verrichten in Colombia.

Hoe en wanneer is de liefde voor ADO Den Haag ontstaan?
Mijn liefde voor de mooiste club van Nederland is ontstaan na een verjaardagfeestje van een van mijn beste vrienden in het seizoen 2000/2001. Hij kwam zelf al wekelijks bij ADO Den Haag met zijn vader en nam mij dus mee naar de wedstrijd ADO Den Haag – Dordrecht ‘90 (0-0). Hierna ben ik vaker meegegaan en heb ik in het seizoen 2003/2004 besloten om een seizoenkaart te nemen. Het Zuiderpark had iets magisch en wanneer je het park binnen kwam lopen tijdens een wedstrijddag dan proefde je al meteen een echte voetbalsfeer, door het gezang en lawaai vanuit het stadion vaak al ruim voor de wedstrijd. Zelf moet ik bekennen dat ik niet meteen verliefd werd op het spel van ADO Den Haag maar meer op de ambiance, het fanatisme, de trots en de humor van de mensen op de tribunes.

Heb je mensen om je heen die de liefde voor ADO Den Haag met jou delen? En wie?
Absoluut, veel vrienden van mij gaan wekelijks naar de thuis- en uitwedstrijden van onze club. Verder zitten er meerdere familieleden van mij bij elke thuiswedstrijd op de tribune. Het Den Haag-virus is aardig aangeslagen in onze familie en er wordt dagelijks meermaals het reilen en zeilen van de club besproken via de app en de telefoon.

''De wedstrijden volg ik allemaal via internet en dat betekent dat je soms al om 5.00 uur je bed uit moet.''

- Robbert de Jong

Wat trekt jou zo aan in de club?
Wat mij heel erg trekt in de club is de saamhorigheid en het feit dat bijna iedereen uit Den Haag of Regio Haaglanden komt. De mensen zijn oprecht ontzettend trots op de club en de stad Den Haag en ik deel dat gevoel. Daarnaast vind ik het mooi dat ADO Den Haag zeker de laatste jaren veel met jongens speelt uit de eigen stad/regio. Hierdoor heb je nog meer affiniteit met de club. Verder vind ik het uniek - dat zie je niet bij veel clubs - dat de mensen altijd achter de ploeg blijven staan ook als het minder gaat, de twaalfde man maakt bij ADO Den Haag vaak het verschil.

Hoe volg je ADO Den Haag vanuit Medellín?
De wedstrijden volg ik allemaal via internet en dat betekent dat je soms al om 5.00 uur ’s ochtends je bed uit moet om de wedstrijd te kunnen zien in verband met het grote tijdsverschil. Verder check ik meermaals per dag alle fansites, forums en social media’s die verbonden zijn aan onze club. Het komt daarom vaak voor dat ik nieuws al eerder weet dan vrienden/familieleden in Den Haag.

Heb je ook in (de buurt van) Den Haag gewoond? En waar nog meer?
Zelf ben ik geboren in Den Haag en heb ik daar ook het grootste gedeelte van mijn leven gewoond. Tijdens mijn studie ben ik voor 4,5 jaar naar Rotterdam uitgeweken, maar ook dat weerhield mij er niet van om de meeste uit- en thuiswedstrijden van de club te bezoeken. Verder heb ik voor studie/werk meerdere keren in het buitenland gezeten (Spanje, Duitsland, Engeland, Costa Rica en Ecuador). In deze landen heb ik de club ook altijd gepromoot door mensen shirts, petjes en sjaals cadeau te geven en mensen mooie online beelden van de club te laten zien. Er is een hoop buitenlandse vrienden die de club van een afstand volgt en mij contact wanneer er een mooi resultaat is behaald. Zelfs vanuit de VS (toch niet het grootste voetballand) kreeg ik telefoontjes en e-mails van klanten nadat Martin Hansen de legendarische hakbal-goal scoorde tegen PSV in de laatste minuut.

Wat zie je als een hoogtepunt sinds je supporter van ADO Den Haag bent?
Sinds ik de club volg heb ik meerdere geweldige momenten beleefd. De 3-3 tegen Ajax in het Zuiderpark na een 0-3 achterstand is een wedstrijd die ik nooit meer zal vergeten. Ook de play-offs in het seizoen 2007/2008 waar we in de finale op 18 mei (één dag voor mijn verjaardag) RKC Waalwijk versloegen met 2-1 en zo na één seizoen weer terugkeerde in de Eredivisie was geweldig. Als ik dat filmpje op YouTube zie, dan krijg ik nog kippenvel. Zelf ben ik tijdens die play-offs nog van mijn vakantieadres teruggereden naar Den Haag om de eerste wedstrijd tegen RKC Waalwijk mee te maken (1-1 met de belangrijke goal van Lex Immers uit een corner, drie minuten voor tijd). Een andere nooit meer te vergeten play-offreeks was die voor Europees voetbal in het seizoen 2010/2011, waar ik in Groningen tien jaar ouder ben geworden. Wat een ontknoping was dat.

Kom je nog weleens naar Den Haag en zo ja, pak je dan nog weleens een wedstrijd mee?
Ik schat dat ik in totaal tussen de 250-300 wedstrijden heb bezocht in de afgelopen jaren. Nu ik in Colombia woon, probeer ik nog steeds duels mee te pikken. Wanneer ik in Den Haag ben, sla ik haast geen wedstrijd over en ik zou het mooi vinden wanneer meer mensen de weg naar ons stadion weten te vinden. ‘Support Your Local’ en geloof mij een keer gaan en je zult verliefd worden op deze geweldige club. Met zijn allen in Den Haag en Regio Haaglanden kunnen we club verder laten groeien en doorstoten naar een club die jaarlijks Europees voetbal speelt, we moeten het met zijn allen doen!

Dit interview is eerder op 6 oktober 2018 verschenen in het programmaboekje van de wedstrijd ADO Den Haag - FC Groningen.

Aanmelden

Ben of ken jij ook een Fan van Ver? Meld je dan snel aan via adodenhaag.nl/fanvanver.