Het jaar 2019 zit er bijna op. Het was een bewogen jaar, waarin ADO Den Haag dankzij een mooie eindsprint maar drie goals tekortkwam om de Europese play-offs te halen, maar het huidige seizoen nog niet loopt zoals verwacht en gehoopt. Ook buiten de lijnen gebeurde er genoeg, zoals de knuffelactie in De Kuip, het uitlenen van het Cars Jeans Stadion aan AZ en de wisseling van Algemeen Directeur. Hier een overzicht van het belangrijkste nieuws in tekst, foto’s en video’s.

JANUARI

6 januari: trainingskamp onder de Turkse zon

Het jaar werd door de eerste selectie (opnieuw) afgetrapt met een trainingskamp in Turkije. Er werd volop getraind, maar ook geoefend tegen Istanbul Basaksehir en Trabzonspor. Fons Groenendijk sprak aan het einde van het trainingskamp over een geslaagde week in Belek. “We zijn toch weer wat meer naar elkaar toe gegroeid.” Dat zou blijken in de daaropvolgende maanden.

Shaquille Pinas liet in de Turkse Riviera zien dat hij behalve een talentvolle verdediger ook een talentvolle presentator is.

 

14 januari: proosten op positieve veranderingen

Op de nieuwjaarsreceptie met veel sponsoren, relaties en uiteraard de selectie en staf van ADO Den Haag kon er worden teruggekeken op een geweldig jaar: “Na een moeilijke periode is de zon weer voor onze club gaan schijnen”, zei toenmalig Algemeen Directeur Mattijs Manders. Ook sprak Manders tijdens zijn speech een belangrijke intentie uit: “ADO Den Haag wil met ingang van het seizoen 2020/2021 weer op echt gras spelen.”

29 januari: SupahKeepah’s

Keeper Mike Havekotte maakte een doelpunt in de blessuretijd van de beloftenwedstrijd tussen Willem II en ADO Den Haag (1-1). Hij trad hiermee in de voetsporen van Martin Hansen, die dit natuurlijk al eens eerder (met een hakje) deed tegen PSV. Voor de camera van ADO TV stond Havekotte stil bij het bijzondere moment. “Het moest gewoon zo zijn, denk ik.”

 

Een andere ‘SupahKeepah’, Robert Zwinkels, werd in januari in het zonnetje gezet wegens een bijzonder jubileum. Hij kreeg tijdens de lunch een bloemetje en een cadeau overhandigd, omdat hij al 12,5 jaar onder contract stond bij ADO Den Haag.

31 januari: afscheid van Nick en Bas Kuipers
Nick Kuipers zou de rest van het seizoen verhuurd worden aan FC Emmen. Later in het seizoen keerde Kuipers voor even terug naar Den Haag, maar later koos hij voor een avontuur in Indonesië. Eerder in januari, tijdens het trainingskamp, nam ADO Den Haag ook al afscheid van Bas Kuipers. Hij verliet het Sueno Deluxe Hotel in Belek om een overstap af te ronden naar FC Viitorul.

FEBRUARI

1 februari: Grijze Reigâh’s en ADO Den Haag App

Op de 114de verjaardag van ADO Den Haag werd de stichting De Grijze Reigâh’s opgericht, met een duidelijk doel: het in staat stellen om oudere en eenzame bewoners van Den Haag op een structurele en comfortabele wijze thuiswedstrijden van ADO Den Haag te laten bezoeken. Een mooi initiatief!

jo reigahs

Ook kwam op deze dag de officiële ADO Den Haag App uit. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws, bekijk je snel de nieuwste video’s van ADO TV en heb je altijd praktische informatie binnen handbereik. De ADO Den Haag App is beschikbaar op Iphone en Android.

15 februari: ADO Den Haag in het linkerrijtje

Op 15 februari stond de belangrijke thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle op het programma, nadat ADO Den Haag eerder in februari al met 2-0 had weten te winnen van Heracles Almelo (waarbij afscheid genomen werd van Bjørn Johnsen). Dankzij een al dan niet bewuste goal van Giovanni Troupée werd er met 1-0 gewonnen van PEC Zwolle, waardoor het linkerrijtje een feit werd.

jo linkerrijtje

18 februari: Dennis maakt Kennis

Nieuw bij ADO TV: Dennis maakt kennis! Dennis Weening wierp zich op als presentator bij ADO Den Haag en ging de spelers leren kennen. Niet alleen als voetballer, maar ook als mens. Dennis heeft onder meer kennisgemaakt met Melvyn Lorenzen, Robert Zwinkels, Lex Immers, Nasser El Khayati en Aaron Meijers.

Medio/eind februari: lastige periode
Eind februari verliep vervelend voor ADO Den Haag. De club kreeg eerst het droevige nieuws dat Koos van der Bijl, Lid van Verdienste van de HFC, overleden was. Daarna vertrok de van West Bromwich Albion gehuurde Yuning Zhang bij de club en werd er met 1-5 verloren van Ajax.

25 februari: ADO Kids toernooi
Voor de ADO Kids werd de maand wel leuk afgesloten, omdat zij op 25 februari op een ADO Den Haag Kids-toernooi mochten voetballen met Dion Malone, Elson Hooi en Giovanni Troupée. Door het jaar heen werden er weer meerdere ADO Den Haag Kids-toernooien en andere evenementen georganiseerd.

 

MAART

6 maart: Business Club geniet van voetbal, eten en cultuur in Porto

De leden van de Business Club van ADO Den Haag waren afgereisd naar Porto. Hier werd genoten van al het moois wat deze Portugese havenstad te bieden heeft. Als hoogtepunt werd een Champions League-wedstrijd van FC Porto tegen AS Roma bezocht.

jo porto

8 maart: oud-speler en HFC-erelid Van Rosmalen (93) overleden

ADO Den Haag nam met droefheid kennis van het overlijden van George van Rosmalen. De oud-speler, die ooit 361 duels in het eerste elftal speelde, was maar liefst 82 jaar (!) lid van ADO Den Haag. Al op 29 januari 1960 werd Van Rosmalen door de HFC benoemd tot Lid van Verdienste. Op 1 februari 2016 werd hij benoemd tot Erelid.

13 maart: Juliana Kinderziekenhuis kleurt geel-groen, Boussakou tekent
Meerdere spelers en stafleden waren een middagje te gast bij het Juliana Kinderziekenhuis. Voor ADO Den Haag waren Fons Groenendijk, Dirk Heesen, Mike Havekotte, Donny Gorter, Wilfried Kanon, Robin Polley en natuurlijk Storky aanwezig. De kinderen gaven de spelers en staf een warm welkom en konden niet wachten om vragen te stellen. Na een groepsfoto werd er ook nog gevoetbald met de spelers.

 

Een dag later werd bekend dat Yahya Boussakou tot medio 2022 bij ADO Den Haag zou blijven.

30 maart: Immers verlengt en laat zien waarom

Op 29 maart kregen alle Seizoenkaarthouders (waarvan het telefoonnummer bekend was) een onverwacht telefoontje. Ze werden namelijk gebeld met een boodschap van onze nummer 10. Lex Immers vertelde dat zijn contract met drie jaar was verlengd en dat hij na zijn carrière als speler ook nog verbonden zal blijven aan ADO Den Haag.

 

De dag erna gaf Immers zijn nieuwe contract een gouden glans. Immers bezorgde een strijdend ADO Den Haag een punt tegen Vitesse (3-3). De gelegenheidsspits scoorde twee keer en startte daarmee de ommekeer van het seizoen!

APRIL

3 april: Polak en Groenendijk tekenen

ADO Den Haag Vrouwen maakte bekend dat Sjaak Polak vanaf 2019/2020 de nieuwe hoofdtrainer zou worden. Polak werd de opvolger van Arend Regeer, die aan het eind van het seizoen zou vertrekken bij ADO Den Haag Vrouwen.

Dit was niet het enige trainersnieuws. Ook Fons Groenendijks aflopende contract werd verlengd tot medio 2021. De Leidenaar twijfelde niet lang om bij te tekenen. “Alle seinen stonden op groen om met elkaar door te gaan.”

jo groenendijk

5 april: Van Ewijk tekent voor drie jaar

De eerste nieuweling van het nieuwe seizoen was al vroeg binnen voor ADO Den Haag. Milan van Ewijk zou overkomen van Excelsior Maassluis en tekende voor drie seizoenen. De rechtsachter had meerdere opties, maar zijn keuze viel uiteindelijk op ADO Den Haag. Van Ewijk was vooral enthousiast over de plannen van ADO Den Haag. “Ik kon alleen maar ja zeggen.”

13 april: eindsprint wordt ingezet

Na de ommekeer tegen Vitesse was het voor Onze Trots tijd om de eindsprint in te zetten. Nadat ADO Den Haag had gelijkgespeeld tegen Vitesse (3-3) en Fortuna Sittard (0-0), werd er met vette cijfers gewonnen van FC Utrecht (5-0). Het was de grootste zege van ADO Den Haag sinds 1991/1992. Dé bevrijding kwam uiteindelijk in de uitwedstrijd tegen AZ, waar door een goal van Sheraldo Becker in de extra tijd met 2-3 gewonnen werd. Met deze overwinning handhaafde ADO Den Haag zich definitief.

Aaron Meijers en Shaquille Pinas becommentarieerden op geheel eigen wijze (en natuurlijk volledig objectief) de wedstrijd tegen AZ!

 

19 april: ADO Kids Paasfeest in heerlijk zomerweer

170 leden van de kidsclub begonnen de voorjaarsvakantie goed met het ADO Kids Paasfeest. Er waren tal van leuke activiteiten te doen, zoals een FIFA-toernooi, bungeerun, boogschieten, sumoworstelen, bubbelvoetbal, levend tafelvoetbal en voetbaldarts. Ook waren er nog een stormbaan, een gatengoal en een pannaveldje in de geel-groene kleuren van ADO Den Haag.

jo paasfeest

MEI

3 mei: Storky’s verjaardag in Duinrell

Samen met alle spelers, stafleden, Storky’s vriendinnetje Stricky en veel fans heeft de mascotte van ADO Den Haag zijn verjaardag goed gevierd. In pretpark Duinrell konden fans handtekeningen scoren van de spelers die verspreid waren door het park. Aaron Meijers gaf aan dat het leuk is om op deze manier, zelfs in de attracties, zo dicht bij de fans te komen.

 

Midden mei: spannend einde van het seizoen

ADO Den Haag wist met 0-2 te winnen in De Kuip, waar afscheid werd genomen van Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst. De goals werden gemaakt door Erik Falkenburg en Sheraldo Becker. Door deze overwinning kon ADO Den Haag zicht houden op de play-offs voor Europees voetbal. Uiteindelijk scheelde het maar drie goals of het was ADO Den Haag weer gelukt. Willem II werd in eigen huis verslagen met 6-2 en werd daarmee van plek negen gestoten.

Na het laatste duel werd de Karel Jansen Trofee uitgereikt; deze prijs ging naar clubtopscorer Nasser El Khayati. Shaquille Pinas werd verkozen tot Talent van het Jaar.

jo kjtrofee

21 mei: Manders van ADO Den Haag naar Eredivisie CV

Op 21 mei werd bekend dat Mattijs Manders definitief bij ADO Den Haag zou vertrekken. De bestuurder werd door de Eredivisie CV benoemd tot de nieuwe Algemeen Directeur van de competitieorganisatie. In zijn tweede termijn als Algemeen Directeur van ADO Den Haag eindigde de club achtereenvolgens op de elfde, zevende en negende plaats van de Eredivisie.

24 mei: Rieder en Wentges tekenen eerste contract

Maarten Rieder (19) en Hugo Wentges (17) verbonden zich, met hun eerste contract, voor meerdere jaren aan de club.

jo talenten

27 mei: geslaagde golfdag voor Businessclub
De leden van de Business Club van ADO Den Haag werden getrakteerd op een leuke golfdag. De hele dag waren alle holes van golfpark Leeuwenbergh gevuld. Aan eten en drinken was op deze warme dag geen tekort.

Er was ook genoeg sponsornieuws te melden. Zo werd bekend dat Venéco de trotse nieuwe rugsponsor van ADO Den Haag zou worden. De samenwerking tussen ADO Den Haag en Venéco bestond al sinds 1998 en kreeg dus weer een nieuwe dimensie. Venéco nam de plek van Basic-Fit in als trotse rugsponsor.

 

Behalve een nieuwe rugsponsor kreeg de club in mei ook een nieuwe broeksponsor: Looije verpakkingen zou tot minimaal 2022 te zien zijn op de broekjes van de spelers.

jo looije

JUNI

3 juni: Support Your Local

Lex Immers, Tom Beugelsdijk, Danny Bakker en Robert Zwinkels kwamen voorbij in onze videoserie #SupportYourLocal. De Haagse helden voelen zich één met de club, de fans en de stad.

 

19 juni: internationals nog op pad

Voor Elson Hooi en Wilfried Kanon zat het seizoen er nog niet op. Hooi deed met Curaçao voor de tweede keer mee aan de Gold Cup, terwijl Kanon met Ivoorkust om de Afrika Cup speelde. Les Éléphants wisten de groepsfase te overleven door te winnen van Zuid-Afrika (1-0) en Namibië (4-1), alleen van Marokko (1-0) werd nipt verloren. In de achtste finale wist het team van Kanon te winnen van Mali (0-1), maar in de kwartfinale was Algerije na strafschoppen te sterk.

24 juni: eerste training van het seizoen

De eerste training van het nieuwe seizoen was op maandag 24 juni. Onder meer Milan van Ewijk, Maarten Rieder, Yahya Boussakou, Dehninio Muringen en Lorenzo van Kleef waren hierbij aanwezig. Wilfried Kanon, Elson Hooi en Nasser El Khayati nog niet. Dezelfde week speelde ADO Den Haag al de eerste oefenwedstrijd tegen SV Honselersdijk, deze wedstrijd werd mede dankzij een geweldige goal van Van Ewijk eenvoudig met 1-8 gewonnen.

jo eerstetraining

27 juni: Becker tekent bij Union Berlin
Sheraldo Becker tekende een contract voor vier seizoen bij 1. FC Union Berlin, dat voor het eerst gepromoveerd was naar de Bundesliga. De snelle vleugelaanvaller zat sinds de zomer van 2016 bij ADO Den Haag en kwam in deze periode tot 95 optredens. Hierin scoorde hij 13 goals en 21 assists.
Eerder in juni verlengden John Goossens, Mike Havekotte en Erik Falkenburg hun contract bij ADO Den Haag. Keepster Barbara Lorsheyd verlengde haar contract bij ADO Den Haag Vrouwen en ging zodoende beginnen aan haar tiende Eredivisieseizoen bij ADO Den Haag Vrouwen.

jo barbara lorsheyd

JULI

2 Juli: overlijden Popovics (80)

Verdrietig nieuws op 2 juli: de Hongaarse oud-voetballer en -trainer Sandor Popovics overleed op 80-jarige leeftijd. Bij ADO Den Haag was Popovics tussen 1995 en 1998 werkzaam als chef de bureau en Manager Algemene Zaken. FC Den Haag en ADO Den Haag leerden Popovics in 1995 kennen als een warme, sociaal voelende en keihard werkende man voor wie niets te veel was. Rust zacht, Sandor.

10 juli: MUNT Hypotheken gaat voor nog een jaar Eredivisie

ADO Den Haag wist MUNT Hypotheken aan zich te binden als shirtsponsor. De naam van MUNT bleef zodoende te zien op de achterkant van het shirt. MUNT stond eerder al een aantal wedstrijden op het shirt van ADO Den Haag en dat is aan beide kanten goed bevallen.

jo munt

13 juli: geslaagd trainingskamp in Zeeland

ADO Den Haag ging in de zomer opnieuw op trainingskamp naar de provincie Zeeland. Hier werden drie oefenwedstrijden gespeeld. Serooskerke werd eerst makkelijk aan de kant gezet met 0-5. Op 12 juli werden er twee oefenduels afgewerkt; KV Kortrijk wist ADO Den Haag op de brilstand te houden en VV RCS (1-10) werd met dubbele cijfers verslagen.

 

17 juli: eerste contract Lorenzo van Kleef

Halverwege juli vond er een heugelijk moment plaats voor de jeugdopleiding van ADO Den Haag en Lorenzo van Kleef in het bijzonder. De 18-jarige middenvelder, die Lex Immers als zijn grote voorbeeld ziet, tekende in een voor hem toch al succesvolle voorbereiding zijn eerste profcontract (tot medio 2021).

 

21 juli: volop plezier en gezelligheid op de Open Dag

De jaarlijkse Open Dag van ADO Den Haag vond plaats op zondag 21 juli. Met mooi weer en veel activiteiten was het weer gezellig druk! De muziek, rondleidingen en activiteiten waren een goede warming-up voor het hoogtepunt van de dag: de presentatie de eerste elftallen van de mannen en vrouwen! Hierna konden uiteraard de nodige handtekeningen en selfies worden gescoord.

 

31 juli: terugkeer Kramer, afscheid Groothuizen

Op de laatste dag van juli verliet Indy Groothuizen de club. De goalie ging voor een tweede avontuur in Denemarken. Hij tekende bij Vejle BK, waar hij tot het moment van schrijven in 16 officiële duels slechts 9 doelpunten tegen kreeg en 10 keer een ‘clean sheet’ wist neer te zetten. Verder tekende Michiel Kramer op de laatste dag van de maand een tweejarig contract.

AUGUSTUS

10 augustus: helpende hand geboden aan AZ

Op 10 augustus stortte het dak van AZ wegens harde wind gedeeltelijk in. Hierdoor was de club uit Alkmaar genoodzaakt om elders een stadion te vinden waarin de thuiswedstrijden gespeeld konden worden. ADO Den Haag was blij dat het AZ hulp kon bieden door het Cars Jeans Stadion uit te lenen. AZ heeft uiteindelijk elf wedstrijden in ons stadion gespeeld, waaronder vier Europa League-wedstrijden. Onder meer Manchester United kwam langs.

jo az

15 augustus: El Khayati rondt transfer af

Nasser El Khayati vertrok op 15 augustus definitief bij ADO Den Haag. El Khayati tekende voor meerdere jaren bij Qatar SC. De 30-jarige middenvelder heeft in Den Haag verbluffende cijfers neergezet; in 82 officiële wedstrijden wist hij maar liefst 36 doelpunten en 24 assists te produceren.

25 augustus: eerste overwinningen
Na verloren te hebben van FC Utrecht, PSV en Sparta kwam ADO Den Haag eindelijk van de nul af. De uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk was de eerste overwinning van het seizoen voor de ploeg van Fons Groenendijk. ADO Den Haag was de sterkere ploeg en won overtuigend met 0-3. De goals werden gemaakt door Tom Beugelsdijk en Tomas Necid (tweemaal). De zege in Waalwijk gaf een boost, omdat VVV-Venlo daarna ook met 1-0 verslagen werd dankzij een goal van Shaquille Pinas.

jo rkc

29 augustus: Hamdi nieuwe CEO van ADO Den Haag

Mohammed Hamdi trad eind augustus aan als nieuwe Algemeen en Statutair Directeur van ADO Den Haag. Hiermee werd voorzien in de vacature die ontstond door het vertrek van Mattijs Manders naar de Eredivisie CV in juni. Sindsdien was Henrik-Jan Rinner Algemeen Directeur ad-interim.

SEPTEMBER

2 september: Deadline Day

In de laatste dagen van de transferwindow wist ADO Den Haag met Aleksandar Bjelica nog één speler te halen. Daarvoor mocht ADO Den Haag ook nog Bilal Ould-Chikh, Pawel Cibicki, Crysencio Summerville en Luuk Koopmans verwelkomen. Verder nam ADO Den Haag afscheid van Delano Ladan, Hennos Asmelash, Melvyn Lorenzen en Trevor David.

jo summerville

3 september: Looije verpakkingen ook Strategisch Partner

Looije verpakkingen werd naast broeksponsor ook Strategisch Partner. “Toen wij broeksponsor van ADO Den Haag werden heb ik al gezegd dat Looije Verpakkingen zich één voelt met de club”, zei directeur Piet Looije over de hernieuwde samenwerking. “Net als ADO Den Haag houden wij van voetbal, kwaliteit, duurzaamheid en toegankelijkheid.”

15 september: tweede knuffelregen in de Kuip

Onze fans organiseerden wederom een mooie knuffelregen voor zieke kinderen bij de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Vanuit het bomvolle geel-groene uitvak van De Kuip werden er duizenden knuffels naar het vak daaronder gegooid, voor de zieke kinderen van het Sophia Kinderziekenhuis. Het vervolg van de eerste knuffelactie (in 2016) werd een daverend succes. Een grandioze supportersactie, waar ADO Den Haag enorm trots op is.

 

17 september: Kanon en ADO Den Haag uit elkaar

Na zes jaar in Haagse dienst maakte Wilfried Kanon de overstap naar Egypte, waar hij een meerjarig contract tekende bij Pyramids FC. Kanon zat al vanaf 2013 bij ADO Den Haag, waar de Ivoriaanse international niet veel tijd nodig had om een basisspeler te worden. Na 130 wedstrijden in het geel-groene shirt trok ‘Boem Boem Kanon’ de deur van het Cars Jeans Stadion achter zich dicht.

Verder wist ADO Den Haag zich in de septembermaand nog te versterken met Thom Haye. Thijmen Goppel vertrok op zijn beurt op huurbasis naar MVV Maastricht.

jo kanon

20 september: ADO Den Haag en Spieren voor Spieren bundelen krachten
ADO Den Haag en Spieren voor Spieren bundelden de krachten. ADO Den Haag ging zich inzetten voor Spieren voor Spieren door aandacht te vragen voor kinderen met een spierziekte, zoals kind-ambassadeur Oscar. “Ik vind het echt super dat mijn helden zich gaan inzetten voor mij en alle andere kinderen met een spierziekte. Supertof!”, aldus een enthousiaste Oscar.

 

24 september: ADO Den HaaG-Storks helemaal klaar voor Bijzondere Eredivisie

Aan de vooravond van het officiële debuut in de Bijzondere Eredivisie genoten de G-Storks van een welverdiende lunch met de eerste selectie en aansluitend van de eerste training. Gelukkig was er nog wel genoeg tijd om te lachen, te eten en elkaar tips te geven. Ook trainer Frons Groenendijk kwam aan het woord en gaf de G-spelers mee dat er ook op de voeding gelet dient te worden.

 

OKTOBER

1 oktober: Muringen tekent eerste contract

Dehninio Muringen zette zijn handtekening onder zijn eerste contract bij ADO Den Haag. Hij tekende voor twee seizoenen, met een optie voor nog een jaar. “Dehninio is een jongen waarin we toekomst zien. Hij manifesteerde zich vorig jaar overtuigend in Jong ADO Den Haag en laat dit seizoen zien dat hij een volwaardig lid van de eerste selectie is”, sprak Manager Voetbalzaken Jeffrey van As.

jo muringen

8 oktober: bekendmaking jubileumshirts

Op zaterdag 1 februari 2020 bestaat ADO Den Haag 115 jaar. Speciaal voor deze verjaardag werd er een jubileumshirt ontworpen en geproduceerd met kledingpartner Errea. Dit shirt is gebaseerd op het memorabele seizoen 1985/1986 en was in Limited Edition verkrijgbaar. Speciaal voor het jubileum zullen de spelers dit tenue dragen tijdens de thuiswedstrijd tegen Vitesse!

 

12 oktober: jeugd ADO Den Haag floreert

Jeugdspeler Amine Essabri werkte in oktober met België Onder 19 een trainingskamp af in Marbella. Hij was trefzeker in beide oefenwedstrijden die de Belgen speelden, tegen Frankrijk en Engeland.

Ondertussen speelde Jong ADO Den Haag de Haagse derby tegen Quick in het Cars Jeans Stadion. In blessuretijd zorgde Killian van Mil ervoor dat de ploeg van Virgilio Teixeira de Haagse derby met 2-1 won.

21 oktober: eSporters vastgelegd

Er werd bekend dat Danny Hazebroek en Jens van der Flier dit jaar voor ADO Den Haag zouden uitkomen in de eDivisie. Hazebroek was daar al een bekende naam. Hij speelde eerder bij Excelsior en FC Utrecht. Van der Flier werd gehuurd van AZ, terwijl deze club juist het stadion van Onze Trots gebruikt.

jo esports

26 oktober: bevrijdende winst voor ADO Den Haag

Na een aantal lastige weken wist ADO Den Haag eindelijk weer eens te winnen. Door goals van Crysencio Summerville en Lex Immers wist ADO Den Haag met 0-2 te winnen van Vitesse in Arnhem. De goal van Summerville maakte de huurling van Feyenoord de jongste doelpuntmaker voor ADO Den Haag in de Eredivisie.

NOVEMBER

1 november: Ad Planken op 73-jarige leeftijd overleden

Op de eerste dag van november bereikte de club het droevige bericht van het overlijden van Ad Planken. Hij overleed op 73-jarige leeftijd na een periode van afnemende gezondheid. Planken stond vanaf begin deze eeuw symbool voor de noodzakelijke strakkere begeleiding van de stewardorganisatie en was in vele rollen als vrijwilliger actief. Ad stond bekend vanwege zijn grote interesse in alle aspecten van ADO Den Haag.

jo adplanken

3 november: de grote Duijvestijn-show

Lance Duijvestijn zorgde er op 3 november eigenhandig voor dat Jong ADO Den Haag won van VV Gemert. De Haagse belofte imponeerde en maakte alle goals voor Jong ADO Den Haag in de met 4-2 gewonnen wedstrijd. Dat het de dag van Duijvestijn zou worden, was binnen een half uur spelen al duidelijk op De Aftrap. De linksbuiten had er toen namelijk al twee in liggen.

13 november: partnerschap met CSU met twee jaar verlengd

ADO Den Haag en CSU verlengden hun bestaande partnerschap vroegtijdig met twee jaar. Bovendien werd de samenwerking uitgebreid: CSU mag zich tot 2022, naast Strategisch Partner, ook de trotse rugsponsor van de ADO Den Haag-jeugdteams noemen.

jo csu

14 november: Polley maakt debuut voor Ghana Onder 23

Robin Polley maakte met het nummer 9 op de rug zijn debuut voor Ghana onder 23, tegen Mali. De wedstrijd werd met 0-2 gewonnen door Polley en consorten, waardoor ze naar de volgende ronde van de jeugd-Afrika Cup gingen. Een prachtig moment voor de trotse Polley.

23 november: wondergoal John Goossens

In de thuiswedstrijd tegen Willem II leek ADO Den Haag met 2-3 te gaan verliezen. Totdat John Goossens in de 88ste minuut dacht: ’Ik ga deze bal een ram geven’. Vanaf een slordige 30 meter knalde Goossens de bal weergaloos in het net. Daardoor hield ADO Den Haag een punt over aan het spectaculaire duel.

 

26 november: voormalig doelman Ardesch overleden

Totaal onverwacht overleed in de ochtend van dinsdag 26 november oud-doelman Hennie Ardesch op de leeftijd van 76 jaar. Tussen 1966 en 1973 was de keeper verbonden aan ADO (FC) Den Haag. Ardesch stelde zijn maatschappelijke loopbaan boven alles, waardoor hij vaak alleen in de avond trainde.

DECEMBER

2 december: Groenendijk kiest voor vertrek

Begin december besloot Fons Groenendijk om zijn functie als hoofdtrainer van ADO Den Haag per direct neer te leggen. Hij gaf bij de clubleiding aan dat het volgens hem beter was om de samenwerking per direct te beëindigen. Assistent-trainer Dirk Heesen zou voorlopig de honneurs waarnemen. Groenendijk was dankzij zijn goede prestaties de langstzittende coach in de Eredivisie.

8 december: El Khayati neemt afscheid

Nasser El Khayati was, als speler van Qatar SC, voor even terug in het Cars Jeans Stadion. Hij nam officieel afscheid van de club en de supporters. El Khayati gaf aan dat hij hier een geweldige tijd heeft gehad.

 

16 december: meerjarenplan gepresenteerd

Algemeen Directeur Mohammed Hamdi maakte na zijn eerste 100 dagen als CEO van ADO Den Haag bekend welke plannen er in zijn eerste periode opgesteld werden voor de toekomst. Uiteraard gaf hij hierbij aan dat klimmen op de ranglijst de topprioriteit was. Hamdi maakte onder meer bekend dat natuurgras van een intentie inmiddels een feit was geworden en dat de ambitie bestaat om een fraai ADO Den Haag Park te creëren in het Zuiderpark. De overige zwaartepunten van het meerjarenplan zijn de jeugdopleiding ontwikkelen, de banden met de gemeente aanhalen, het vrouwenvoetbal omarmen en de koppeling met Azië vergroten.

 

Midden/eind december: mensen komen, mensen gaan

De maand december verliep hectisch voor ADO Den Haag. Jeffrey van As kreeg te horen dat zijn contract als Manager Voetbalzaken bij ADO Den Haag niet verlengd zou worden, waarop hij per direct werd vrijgesteld van werkzaamheden. Daarnaast trad Kees Jansma terug als directieadviseur en vertrokken Henrik-Jan Rinner en Remco van der Veen wegens een verschil van inzicht.
De contracten van stafleden Dirk Heesen, Raymond Mulder en John Nieuwenburg werden verlengd en als klap op de vuurpijl werden kort voor kerst nog drie technische mensen aan boord gehaald. De ervaren Engelsman Alan Pardew werd aangesteld als nieuwe hoofdcoach, met de nieuwe assistent Chris Powell aan diens zijde. Daarnaast streek Martin Jol als technisch adviseur neer op zijn oude nest.

23 december: kerstvideo

Tussen de hectische dagen door was er ook tijd voor warmte en gezelligheid, zoals dat rond de feestdagen hoort. Zo werden er met de vrijwilligersavond en het kerstonbijt voor sponsoren weer twee mooie tradities in stand gehouden. Ook publiceerde ADO Den Haag dit jaar weer een kerstvideo, waarin een kerstdiner (bij FC Groningen-thuis) voor mensen die het dit jaar wat moeilijker hadden centraal stond.

 

ADO Den Haag wenst al haar supporters, volgers en relaties een sportief en gezond 2020!