Totaal onverwacht overleed in de ochtend van dinsdag 26 november oud-doelman Hennie Ardesch op de leeftijd van 76 jaar. Tussen 1966 en 1973 was de keeper verbonden aan ADO (FC) Den Haag.
Zo opgewekt, zo actief, zich voor vele activiteiten inzettend, zo betrokken bij waarmee hij bezig was, zo fit hij geestelijk en lichamelijk overkwam, is het niet te bevatten, dat Ardesch zo plotseling uit het leven werd gerukt. Een grote schok voor zijn vrouw, zijn kinderen en kleinkinderen, op wie hij trots was. Trouwens, Henny was zicht- en hoorbaar trots op wat hij deed en had gedaan. En dat was veel.
Hoewel altijd semiprof vertoefde Ardesch in de jaren zestig en zeventig in de top van het nationale profvoetbal. Eerst bij SC Enschede en FC Twente, later bij ADO en FC Den Haag. Zelden trainde hij overdag, omdat hij zijn maatschappelijke loopbaan boven alles stelde. Hij trainde bij het tweede elftal of de jeugd. Zijn gedreven instelling, het vermogen goed te plannen en te organiseren deden hem sportief en zakelijk slagen.
In de jaren zestig ging het slecht met de textielindustrie in Enschede, waardoor Ardesch naar het westen ging. Hij kwam bij ADO, dat voor hem een baan regelde bij Gazan Confectie-industrie. Hij begon er nooit, omdat daar gereorganiseerd werd. Noodgedwongen was hij de eerste vier maanden full prof. Hij wilde met deze status niet verder, omdat hij dit te riskant vond. Hij wilde nooit alles op voetbal richten en wist ook een florerende maatschappelijke loopbaan te realiseren.
Ondanks zijn carrière naast het voetbal maakte Atlético Madrid in 1971 de toenmalige Haagse Tukker bijna toch weer full prof. Er lag een gigantisch salaris voor hem klaar, maar de grenzen gingen uiteindelijk niet open voor buitenlanders. Na zijn tijd in Den Haag keepte Ardesch nog wel voor FC Twente, Go Ahead Eagles en FC VVV.
Ardesch was in zijn periode bij ADO (FC) Den Haag steevast tweede doelman achter Ton Thie. Op 12 maart 1971 baarde de keeper opzien door de huldiging voor zijn 250ste wedstrijd als bankzitter. FC Den Haag had behoefte aan positieve publiciteit. Toen Barend en Van Dorp langs kwamen voor hun programma ‘Sportief zijn, Beter worden’ van (toen nog) piratenzender Veronica bedacht men: Hennie, jij zit nu zes seizoenen bij de club. In al die tijd nagenoeg altijd reserve. Alles bijeen wel 250 wedstrijden. Leuk item voor Barend en Van Dorp. Zo werd hij vóór FC Den Haag-FC Groningen gehuldigd. Bloemen, cadeaus, gratis etentje met alles erop en eraan. Op bovenstaande foto is het tafereel te aanschouwen.
Ardesch keepte in totaal zeventien competitiewedstrijden voor ADO (FC) Den Haag. Hij debuteerde op 24 september 1967 bij ADO-Feyenoord (3-6), maar dit optreden liep onder toeziend oog van 28.000 toeschouwers uit op een nachtmerrie. Nadat de Rotterdammers na een 2-2 ruststand uitliepen naar 2-4 kroop ADO dichterbij, maar joeg Hans Kraaij (sr.) vanaf het middenveld de bal uit een ongevaarlijke vrije trap richting het Haagse doel. Ardesch kwam zijn doel uit, maar de bal zeilde over hem heen. Hij stortte kronkelend ter aarde. Ruim 50 jaar na dato schoot Ardesch nog overeind: ‘Even, voor alle duidelijkheid: ik liep niet onder die bal door. Ik kreeg een acute niersteenaanval en verging van de pijn!’.
Zijn eenmalige Europese bekeroptreden (Aris Bonneweg - FC Den Haag) kreeg een enorme uitbreiding toen hij in 1973 terugkeerde naar FC Twente, waar hij dus veel aan keepen toekwam. Na FC Twente kwam Ardesch nog als tijdelijke kracht uit voor FC VVV en Go Ahead Eagles. Maatschappelijk boerde hij ondertussen uitstekend; hij bracht het uiteindelijk tot directeur speciale projecten van betonmortelgigant Mebin. In zijn vrije tijd was Ardesch onder meer 25 jaar verslaggever bij Omroep Oost, zette hij een eigen keepersacademie op, was hij lid van de ledenraad van de KNLTB (tennisbond), was hij sponsordeskundige district Oost van de KNVB en sprak hij ook regelmatig met de Enschedese sportwethouder over zaken die voetbalclubs aangaan.
Bij FC Twente verzorgde Ardesch tot aan zijn onverwachte heengaan rondleidingen in De Grolsch Veste. Hij zong verder in een shantykoor en reisde vaak naar Griekenland om keepersclinics te geven namens de Arsenal Academy. Hij was ook een periode keeperstrainer van de vrouwen van FC Twente. En hij zette zich tot voor kort in voor maatschappelijke activiteiten van FC Twente, waarvoor hij dan ook een ware ambassadeur was.
ADO Den Haag wenst de familie en vrienden van Ardesch veel sterkte met het verwerken van het verlies.