Ons bereikte het droevige bericht van het overlijden van Ad Planken. Hij overleed dinsdag op 73-jarige leeftijd na een periode van afnemende gezondheid.

Ad Planken kan worden beschouwd als de man die vanaf begin deze eeuw symbool stond voor de overgang van de periode van de jarenlang door Thijs Bogers geleide gemoedelijke stadioncontroleurs naar de noodzakelijke strakkere begeleiding van de stewardsorganisatie. Eerst in het Zuiderparkstadion, vanaf 2007 in het stadion in het Forepark. Weliswaar ingeleid en ingewerkt door de toenmalige veiligheidscoördinator Jan Boer, die Planken vroeg hem met zijn werk behulpzaam te zijn.

Planken - afkomstig uit het bankwezen - stond te boek als een rustig, beschaafd en begripsvol persoon, die ook in staat was om resolute besluiten en maatregelen te nemen. Hij was daarnaast geïnteresseerd in alle aspecten van ADO Den Haag. Het maakte hem niet uit of het ging om de profs, het eerste of tweede elftal, de amateurs, het vrouwenvoetbal en de meidenafdeling of de jeugd. Waar ADO Den Haag ook speelde, hij liet zich overal zien; in het stadion, op De Aftrap en bij menig uitwedstrijd van welk elftal dan ook. Hij toonde overal belangstelling voor, als het maar om iets van ADO Den Haag ging. Tijdens ADO Den Haag-Sparta op 17 augustus jl. was Planken, in het bijzijn van zijn familie, voor het laatst aanwezig in het stadion.

Behalve in de begeleiding en leiding van de stewardsorganisatie zette Planken zich ook in voor talloze andere organisatorische activiteiten van de club. Hij was voor velen een aanspreekpunt, trad van tijd tot tijd hij op als stadionspeaker, presenteerde huldigingen op de middenstip en verzorgde afscheidsmomenten en prijsuitreikingen. Ook gaf Planken rondleidingen door het stadion. In vele opzichten vertolkte hij met verve op zijn duidelijke en beschaafde wijze zijn ambassadeursrol voor de club.

ADO Den Haag is hem dan ook zeer dankbaar voor de vele activiteiten die hij aanvankelijk op basis van vrijwilligheid verrichtte. Later kwam Planken in dienst, als manager algemene zaken. De club zal Planken nooit vergeten.

ADO Den Haag wenst de familie en vrienden van Ad veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

Op zijn wens zal Planken op maandag 4 november nog eenmaal langs het stadion gaan. Daar zal omstreeks 11.45 uur een erehaag voor hem gevormd worden.