ADO Den Haag krijgt steeds meer fans. Ze komen inmiddels niet alleen meer uit de stad zelf, maar uit heel Nederland. Er zijn zelfs behoorlijk wat supporters die in het buitenland wonen. In de rubriek ‘Fan van Ver’ stellen we deze fans aan je voor. Dit keer Hans Bogaardt uit Sydney (Australië). 

Kun je jezelf eerst even voorstellen?
Mijn naam is Hans Bogaardt, ik ben 50 jaar oud en ik woon in Sydney. Ik ben met mijn echtgenote Judith in 2013 naar Australië verhuisd en sindsdien wonen en werken wij daar.

Hoe en wanneer is de liefde voor ADO Den Haag ontstaan?
In één van de laatste seizoenen in het Zuiderpark zijn mijn vrouw en ik eigenlijk voor de lol eens naar een thuiswedstrijd van ADO Den Haag gegaan. Gewoon om te kijken of het leuk was. Op een regenachtige avond zagen we ADO Den Haag helaas verliezen van NAC Breda, maar we genoten toen wel van de beleving van supporters rondom en tijdens de wedstrijd. De sfeer en passie waren enorm en vooral heel erg aanstekelijk. Drijfnat in de auto naar huis, hebben we gelijk besloten voor de rest van het seizoen een Seizoenkaart aan te schaffen. Het was eigenlijk dus een soort liefde op het eerste gezicht met de club. 

Heb je mensen om je heen die de liefde voor ADO Den Haag met jou delen? En wie?
Ja, mijn echtgenote Judith, die heeft al die jaren ook een Seizoenkaart gehad, ondanks dat ze destijds werkte als sportfotografe en dus bij sommige wedstrijden van ADO Den Haag langs de lijn heeft gezeten met haar camera’s. Daar was ik altijd wel een beetje jaloers op. Zij heeft overigens ooit foto’s gemaakt van het nieuwe stadion die op de ADO Den Haag-website een tijdje zijn gebruikt. Dus ja, we hebben een aardige band met de club.

"Het was eigenlijk een soort liefde op het eerste gezicht met de club"

- Hans Bogaardt

Wat trekt jou zo aan in de club?
De beleving van supporters en van de mensen rondom de club. Het balanceren tussen hele slechte seizoenen (degradatie naar Jupiler League) en de euforie als er hoogtepunten zijn (promotie naar Eredivisie; het Van den Brom-jaar). Ik ben in mijn leven ook wel in andere stadions geweest, maar de passie van supporters bij ADO Den Haag is echt ongelooflijk. Dan is een bezoekje aan Sydney FC hier maar een hele, hele saaie boel. We zijn overigens Sydney FC gaan volgen, omdat daar destijds Pascal Bosschaart nog speelde en daar een enorme publieksheld was. 

Hoe en waarom ben je in Australië terechtgekomen?
Ik werk aan de University of Sydney als docent/onderzoeker en ben daar terechtgekomen nadat mij daar een baan was aangeboden. Ik heb zelf als student in 1995 een jaar in Australië gezeten en heb altijd terug gewild naar dit enorm mooie land, omdat dit land je niet meer loslaat als je er eens bent geweest. Het was een grote sprong, van Nederland naar de andere kant van de wereld, maar ik heb nooit spijt gehad. Al is het wel wat moeilijker om bijvoorbeeld ADO Den Haag te volgen en bij te kletsen met familie en vrienden.

Hoe volg je ADO Den Haag vanuit Sydney?
ADO Den Haag kan ik gelukkig volgen via de media en sociale media. Ik lees dagelijks verschillende websites en volg de club en spelers op Twitter en Instagram. Door het tijdsverschil is het jammer genoeg moeilijk om live wedstrijden te volgen. Het is 10 uur later hier en dus is een zondagmiddagwedstrijd voor ons midden in de nacht. Pas in Australië ben ik blij geworden met wedstrijden die om 12.30 uur worden gespeeld in plaats van 14.30 uur. Belangrijke wedstrijden kan ik gelukkig ’s nachts wel volgen via streams of radio.

Heb je ook in (de buurt van) Den Haag gewoond? En waar nog meer?
We hebben lange tijd in Leiden gewoond, totdat we zijn geëmigreerd. Ik ben geboren in Delft, heb mijn jeugd doorgebracht in Rijswijk en woonde daarna in Zwijndrecht. Ik heb ook ooit nog een tijdje in Duitsland en Twente gewoond. Een beetje overal en nergens dus. Nu zit ik al ruim 5 jaar in Sydney, met het gevoel dat we hier nooit meer weggaan.

Wat zie je als een hoogtepunt sinds je supporter van ADO Den Haag bent?
Het absolute hoogtepunt was Groningen-uit, waar we ons plaatsten voor Europees voetbal. De reis naar Groningen in de bus was al geweldig, maar in het stadion was het totale waanzin. Ik heb de strafschoppenserie niet eens durven kijken en na de beslissende penalty was het een ongelofelijk feest in het uitvak. Nog nooit zoveel van geluk huilende mensen gezien. Het was een onvergetelijke belevenis. Andere hoogtepunten zijn de promotie naar de Eredivisie in het nieuwe stadion en natuurlijk de dubbele schaarbeweging van Bogdan Milic... 

Hoe vaak heb je in het verleden wedstrijden van ADO Den Haag bezocht?
Wij hebben ruim vijf jaar een Seizoenkaart van ADO Den Haag (lange zijde) gehad en hebben dit helaas moeten opzeggen toen we naar Australië vertrokken. Ik ben een aantal keer naar uitwedstrijden geweest (verplichte buscombi’s) en dat was ook ontzettend leuk. Ik mis die sfeer hier enorm in Australië, waar de meesten in de 85ste minuut naar huis gaan... 

Kom je nog weleens naar Den Haag en zo ja, pak je dan nog weleens een wedstrijd mee?
In de afgelopen jaren ben ik een aantal maal voor werk in Nederland geweest, maar ben ik door de timing helaas niet naar een ADO Den Haag-wedstrijd kunnen gaan. Maar als ik de kans krijg om weer eens een wedstrijd te bezoeken, doe ik dat zeker. Mogelijk zijn we in maart 2019 weer in het land en we hopen dan een mooie thuispot mee te kunnen pakken.

Aanmelden

Ben of ken jij ook een Fan van Ver? Meld je dan snel aan via adodenhaag.nl/fanvanver.

fanvanver2