Dat ADO Den Haag leeft, werd maandagavond maar weer eens duidelijk op de traditionele nieuwjaarsreceptie. In groten getale waren de betrokkenen en relaties van de club namelijk op de borrel afgekomen. Tussen het gebruikelijke hapje en het drankje en de gezellige muziek door namen algemeen directeur Mattijs Manders en de wat luchtigere Sjaak Bral het woord.

Vanaf 17.00 uur druppelden de bezoekers binnen in het Haags Heineken Huis, waar diverse muzikanten optraden en er aan eterij en drinkerij geen gebrek was. Om 18.00 uur nam Manders het woord. De algemeen directeur van ADO Den Haag keek terug op het jaar 2018, maar ook vooruit op het jaar dat voor ons ligt. "Ik omschrijf 2018 als een geweldig jaar", zo opende Manders zijn speech. "Na een moeilijke periode is de zon weer voor onze club gaan schijnen. De hemel is zeker nog niet strakblauw, maar de wolken trekken wel weg. Sportief gezien waren de resultaten prachtig met een zevende plaats in de Eredivisie en plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal. Het ontvangst van de fans – alsof het een kampioenschap was – zullen we nooit vergeten."

nieuwjaar1

Manders benadrukte dat de jeugdopleiding een belangrijke levensader van de club is. "Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheid om de hoogst haalbare status van een internationale jeugdopleiding te krijgen. Er kan en mag voor regionale jeugd geen reden meer zijn om niet voor ADO Den Haag te kiezen", aldus Manders, die met name een nadere professionaliseringsslag wil maken op het vlak van jeugdvoetbal.

nieuwjaar5

Manders stelde dat de onderneming ADO Den Haag nog geen cijfers draait om trots op te kunnen zijn. "Maar het is een verlies met een verhaal", zei de algemeen directeur, die op veel gebieden geleidelijke progressie ziet ontstaan. "De bezoekersaantallen blijven groeien, tegen de landelijke trend in. Zakelijk weten we steeds meer seathouders aan ons te binden en vrijwel alle Sky Lounges zijn bezet. En laten we de metamorfose in het Cars Jeans Stadion niet vergeten; de zakelijke ruimtes en concepten zijn grondig verbouwd en vernieuwd", vertelde Manders, die ook de verlengde samenwerking met hoofdsponsor Cars Jeans met trots aanhaalde.

nieuwjaar3

Een blik op de toekomst volgde. Manders had het onder meer over de veranderagenda, een pakket aan afspraken waar de Eredivisieclubs samen over spraken en discussieerden. De kunstgrasdiscussie is daarin voor ADO Den Haag het heetste hangijzer. "ADO Den Haag gaat met ingang van het seizoen 2020/2021 hoogstwaarschijnlijk weer op echt gras spelen", maakte Manders bekend. "We hebben de tijd wel hard nodig om een nieuwe accommodatie te ontwikkelen waar het eerste elftal en het tweede elftal kunnen trainen en waar het de spelers aan niets ontbreekt. Er moet zeker nog wat gebeuren, maar we zijn zeer positief dat het gaat lukken."

nieuwjaar4

Voordat Sjaak Bral in een soort van miniconference op geheel eigen wijze vijf tips gaf aan ADO Den Haag, werden Ben Knüppe en Job van der Have bedankt voor hun bewezen diensten in het creëren van bestuurlijke rust bij de club. Ook werd er stilgestaan bij de nieuwe samenstelling van de Raad van Commissarissen en de uitstekende relatie met grootaandeelhouder United Vansen.

Foto's