ADO Den Haag krijgt steeds meer fans. Ze komen inmiddels niet alleen meer uit de stad zelf, maar uit heel Nederland. Er zijn zelfs supporters die in het buitenland wonen. In deze rubriek stellen we die fans aan je voor. Dit keer Sean-Paul Stotesbury uit Tokyo.

Kun je jezelf eerst even voorstellen?
Mijn naam is Sean-Paul Stotesbury, 23 jaar oud en sinds kort woonachtig in Tokyo. Hiervoor heb ik drie jaar in Amsterdam gewoond vanwege mijn studie en werk. Hoewel Amsterdam een erg leuke stad is, blijft het mooiste daar vanzelfsprekend nog altijd de trein naar Den Haag. Toch wel iets dat ik mis hier in Japan!

Hoe en wanneer is de liefde voor ADO Den Haag ooit ontstaan?
Zo'n 9 á 10 jaar geleden zijn mijn vader en ik voor het eerst samen naar het stadion geweest. Ik herinner mij een draak van een wedstrijd op een koude herfstavond waarin Frank Demouge in de 90e minuut de winnende 0-1 binnenkopte. Wellicht zouden de meesten hierdoor afgeschrikt worden, maar wij vonden het prachtig. Het sfeertje en de gekkigheid op de tribune is toch echt vele malen leuker dan bij de ‘glory-hunters’ van de drie grote clubs. Sindsdien hebben wij seizoenskaarten gehad op vak R en zijn we er bijna elke thuiswedstrijd bij.

Zelf ooit gevoetbald en zo ja, waar?
Tijdens mijn jeugd in Den Haag heb ik ruim 10 jaar gevoetbald bij Quick, in de lagere teams. Onlangs heb ik een wedstrijdje meegedaan met een lokale ploeg in Tokyo, waarin de verschillen in voetbalcultuur tussen Japan en Nederland mij direct vrij duidelijk werden. Het is hier vooral heel veel, en heel hard, op en neer rennen. Ik moest na 5 minuten al aan de beademing. Een ongekende conditie en drive hebben ze hier, en dat al in een gezelligheidselftal.

Heb je ook in Den Haag gewoond? En waar nog meer?
Als kleine baby ben ik met mijn ouders meeverhuisd naar Den Haag vanuit Londen, en heb er gewoond tot aan mijn 20e, toen ik op kamers ben gegaan in Amsterdam.

Hoe en waarom ben je in Tokyo terecht gekomen?
Na een vakantiebezoek een paar jaar geleden ontstond de droom om een tijd hier te gaan wonen. Via mijn universiteit kwam de mogelijkheid voorbij om een taalprogramma te volgen aan Waseda University, en dat heb ik met beide handen aangegrepen. Het is hier werkelijk schitterend. Toen ik hier net gearriveerd was, verbaasde ik mij erover dat er een hoop ADO Den Haag-fans in de stad rond reden, omdat op flink wat auto's een sticker van de groen-gele pijl emoji geplakt zat. Dat blijkt echter het Japanse symbool voor lesauto te zijn.

Is het ADO Den Haag-virus ook op de rest van jouw omgeving overgeslagen?
Mijn moeder en zusje moeten er niks van hebben, zelfs al kregen ze geld toe. Een aantal goede vrienden zijn ook fans, en tijdens de wedstrijden hebben wij nu vaak contact via WhatsApp om de boel te becommentariëren. Eén van hen heeft mij ook gewezen op deze rubriek. Voorheen op kantoor in Amsterdam kwam iedereen op maandagochtend ook even keuvelen over ADO Den Haag, altijd geinig. Hier in Tokyo valt de bekendheid van ADO Den Haag vies tegen, maar zodra ik begin over ‘Hafunaa Maiku-san’ is alles meteen koek en ei. Binnenkort komt Havenaar met zijn club Vissel Kobe een uitwedstrijd spelen in Tokyo, dus daar zal ik zeker even gaan koekeloeren.

Wat zie je als een hoogtepunt sinds je supporter van ADO Den Haag bent?
Het seizoen onder Van den Brom was natuurlijk onvergetelijk, met name de uit-overwinningen op PSV en Ajax. Ook het team was toen prachtig, met legendarische figuren als Kubik, Bulykin en Piqué, maar ook Haagse grappenmakers als Van den Bergh, Verhoek en Immers. Ik baal nog als een stekker dat ik niet aanwezig was bij de goal van Martin Hansen, dat was tijdens mijn eerste keer in Japan. Ik werd 's-ochtends wakker en zag plotseling het Kyocera Stadion op CNN Asia verschijnen. Dat was toch wel een geinige gewaarwording.

Kom je nog weleens naar Den Haag en zo ja, pak je dan nog weleens een wedstrijd mee?
De thuiswedstrijd tegen Willem II in februari ben ik erbij. Momenteel volg ik alle wedstrijden via Fox Sports, en zijn mijn huisgenoten hier al een paar keer 's-nachts wakker geworden van het gejuich (of gevloek...)

Wat zijn de verwachtingen voor dit seizoen?
Complimenten aan Van As en Groenendijk, want er staat een goede selectie op het moment. Rond de 9e/10e plek moet zeker kunnen en wellicht met wat geluk in de laatste wedstrijden, en hopelijk met een herstelde Kishna, doorknallen naar de play-offs.

Ben of ken jij ook een Fan van Ver? Aanmelden kan via adodenhaag.nl/fanvanver.