De Jeugdopleiding van ADO Den Haag kreeg zondag, in de rust van het duel met PSV, de vier sterren certificering van de KNVB. Hoofd Jeugdopleiding Wim van Laar kreeg het certificaat uit handen van Remy Reinierse van de KNVB.

De jeugdopleiding van ADO Den Haag heeft van oudsher een goede naam. Ook de laatste jaren zijn er vanuit de jeugdopleiding van ADO Den Haag weer relatief veel spelers gedebuteerd in het eerste elftal. Jongens als Eljero Elia, Wesley Verhoek, Christian Kum en Daryl Janmaat zijn niet onopgemerkt gebleven in de Eredivisie.

Reeds een aantal jaren is er een ontwikkeling op landelijk niveau gaande waarbij de KNVB inzet op een samenwerking met de grootste (‘’regionale’’) jeugd-opleidingen van Nederland. Het gaat hierbij om het delen van kennis, faciliteiten en ervaringen. Her en der gaan BVO’s met elkaar de samenwerking aan om te kunnen voldoen aan de eisen van de status ‘Regionale Opleiding’.

Naar aanleiding van het Businessplan dat ADO Den Haag heeft ingediend bij de KNVB is de Opleiding voor het seizoen 2010-2011 nu zelfstandig erkend als een van de 13 regionale voetbal opleidingen van Nederland. Manager regionale opleiding Oscar Alkemade: ‘We volbrengen daarmee onze lang gekoesterde ambitie om landelijk weer mee te tellen als het gaat om de opleiding van jeugdspelers. Met het vooruitzicht van de topsportlocatie ‘Nieuw Zuiderpark’ waarin we met meerdere partijen willen gaan samenwerken, kunnen we uitgroeien tot de poort naar het betaalde voetbal voor de regio’s Haaglanden, Westland, Leiden, Bollenstreek en Alphen op een nog breder vlak.’

In opdracht van de KNVB heeft het bedrijf Keurcompany het afgelopen jaar een onafhankelijke audit uitgevoerd om de kwaliteit van de jeugdopleiding van ADO Den Haag te toetsen. Onderdelen als (jeugd)voetbalbeleid, organisatieprocedures, spelersbegeleiding, vervoersfaciliteiten en de accommodatie werden gescoord in een puntensysteem (certificering). ADO Den Haag heeft voor het eerst in haar geschiedenis de (hoogst haalbare) 4 sterren-status gehaald. Hoofd Opleiding Wim van Laar: ‘Dit resultaat is een groot compliment aan alle opleidingsmedewerkers, vrijwilligers en spelers, die hier de afgelopen jaren aan hebben meegewerkt.’