TV-presentator Edward van Cuilenborg heeft samen met zijn vader en zoons een week lang een tour gemaakt langs Nederlandse voetbalstadions. Hij deed ook ADO Den Haag aan en was blij verrast van de rondleiding door ons Kyocera Stadion. Hij mailde ons het volgende verslag.

Drie generaties voetbalgekke mannen die in drie dagen alle Eredivisie stadions bekijken. Met die bijzondere gedachte kwamen de tweeling Tim en Stefan, hun vader Edward en opa Cees van Cuilenborg een kijkje nemen in het Kyocera Stadion. Bonuspunten in Den Haag scoorden de pentekeningen van alle spelers aan de muur en de catwalk waarop de spelers hun gang maken naar het veld. Ook werden de kleedkamers bekeken, de dug outs, het veld en de perskamer. Kortom het was een perfect begin van de voetbalcompetitie.

Alle clubs waren enthousiast en gaven een persoonlijke rondleiding. Alleen Ajax helaas niet. Daar werd alleen de buitenkant van de ArenA bekeken. Onderweg van het ene naar het andere stadion gaven Tim en Stefan in de auto rapportcijfers voor onder meer de kleedkamers, de velden, de tribunes, het veld, de dug outs en de rondleidingen. In de hotels waar onderweg werd geslapen volgde uitgebreide analyses van de dag.

Op de eerste dag zagen zij het knalrode en met allerlei kunstattributen versierde bad in de kleedkamer van FC Utrecht. Daarna kregen de jongens een shirt bij NAC. In Tilburg stond een tafelvoetbal waar de jongens op mochten spelen. De ronde kleedkamer van PSV, met de aparte ruimte voor moslim voetballers die daar richting het oosten kunnen bidden maakte indruk. Bij Roda JC kwam een gids speciaal terug van huis om de vier reizigers rond te leiden. In Venlo renden de jongens de langste voetbaltrap van Europa op en af.
Bij NEC werd op de tweede dag de speciale VIP-dug out naast het veld bekeken. In het Gelredome was net een computergestuurde testvlucht van een zeppelin onder het gesloten dak aan de gang. Bij De Graafschap mocht de kleedkamer bekeken worden, ondanks dat daar alle spullen van de spelers hingen. In het uiteindelijke juryrapport gooide de Grolsch veste van FC Twente hoge ogen. Het goede zicht (zelfs hoog in het stadion) in het stadion van FC Groningen werd aan het begin van de derde dag bewonderd.

In Heerenveen werd de praalkamer met glimmende ogen bekeken, vooral de filmzaal in het midden daarvan. In het restaurant van AZ, dat zicht heeft op het trainingsveld, werd geluncht en naar AZ TV gekeken. En De Kuip werd eigenlijk vooraf al gekozen tot mooiste voetbalstadion van Nederland. Woudestein bekijken lukte net niet op de derde dag, maar daar komen de mannen snel terug.

Op alle pleinen van de stadions hielden Tim en Stefan ook een balletje hoog. Daar wordt nog een filmpje van gemonteerd door hun vader Edward, die zelf 13 jaar bij Studio Sport werkte, bijna 7 jaar voor SBS Sport, nu voor Sport1 presenteert en eerder al het boek De Voetbaltempels van Nederland schreef. Opa Cees was jarenlang hoofdredacteur van Voetbal International en is nu onder meer president van ESM, een organisatie van alle Europese voetbalbladen.

Alle vier de mannen zijn helemaal maf van voetbal. De Tour zal dan ook worden uitgebreid met bezoeken aan buitenlandse stadions. Afgelopen maand werd ook al Nou Camp in Barcelona bezocht door het viertal, maar ook ADO Den Haag maakte indruk. ,,Ik heb wel Aad Mansveld gepasseerd", concludeerde Stefan, nadat hij nog even op het plein naast het stadion had gevoetbald. Want dat blijft toch het allermooiste, zelf ballen. Zeker op zo`n bijzondere plek.