Frans Leermakers is tijdens het Haags Sportgala benoemd tot Ridder in de Orde van Orana Nassau. Leermakers, die vanaf 1956 meerdere functies voor onze club heeft bekleed, kreeg de onderscheiding uit handen van wethouder Rabin Baldewsingh. "Ik wist van niks", vertelt Leermakers. "Tijdens het VIP-diner, voorafgaand aan het gala, werd ik naar voren geroepen door de wethouder. Ik kreeg de onderscheiding voor alles wat ik in mijn leven gedaan heb, waar ADO Den Haag een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Ik ben er erg trots op, maar zal niet met het speldje te koop lopen."

Daarnaast werd er ook nog een prijs naar Leermakers vernoemd, de Frans Leermakers Award. Die wordt vanaf nu jaarlijks uitgereikt aan een organisatie, vereniging of persoon die erin is geslaagd een verbinding te leggen tussen de samenleving en de sport. Dat was dit keer SOVIC, dat de award kreeg voor de maatschappelijke programma’s die de organisatie sinds de oprichting tien jaar geleden uitvoert om verbinding tot stand te brengen tussen mensen door middel van sport. Leermakers: "Ik dacht eerst dat zulke awards alleen vernoemd werden naar mensen die dood zijn, haha. Maar ook hier ben ik best trots op. Bovendien is SOVIC een organisatie die ik goed ken."

Leermakers wordt ook wel het 'geheugen van ADO Den Haag' genoemd. Hij bezit een rijk archief van alles wat met de club te maken heeft. Leermakers was in het verleden ook (bestuurs)lid, interim-vooriztter, speler en redacteur bij ADO Den Haag. Hij werd uiteindelijk ook actief in de sportjournalistiek en deed werkzaamheden voor de gemeente.

Foto: Haaglanden Voetbal