ADO Den Haag krijgt steeds meer fans. Ze komen inmiddels niet alleen meer uit de stad zelf, maar uit heel Nederland. Er zijn zelfs supporters die in het buitenland wonen. In deze rubriek stellen we die fans aan je voor. Dit keer Rick van der Kamp uit de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Van der Kamp werd 42 jaar geleden geboren in de Betuwe in het dorp Kesteren. Toch is de link snel te vinden die hij met ADO Den Haag kreeg. Een jaar voordat Van der Kamp het levenslicht zag, verhuisden zijn ouders namelijk van Den Haag naar de Betuwe ('dat heb ik ze nooit helemaal vergeven'). Hij inmiddels al drie jaar woonachtig in Jakarta, waar Van der Kamp werkzaam is voor de Wereldbank. De 42-jarige is alweer vijf jaar getrouwd met de Spaanse Lorena en heeft met haar één zoontje, Chris.

Waarom ben je in Jakarta gaan wonen?
"Dat kwam door overplaatsing binnen de Wereldbank. Over het algemeen wordt er verwacht dat je wel enigszins flexibel bent in waar je wilt wonen. Eigenlijk heb ik nog wel geluk gehad dat ik op twee van zulke prettige plekken (Van der Kamp woonde hiervoor in Nicaragua, waar hij zijn vrouw ook ontmoette red.) terecht ben gekomen. Familie en vrienden vragen wel eens of ik niet terug wil naar Nederland. Als dat zou gebeuren, dan zou het dit keer toch echt Den Haag worden denk ik! Al is het alleen maar om eens een keer alle thuiswedstrijden mee te maken."

Hoe is de liefde voor ADO Den Haag ooit ontstaan?
"Dat begon al heel vroeg. Mijn ouders komen allebei uit Den Haag, en tijdens onze familiebezoeken nam mijn tante Linda van der Kamp me vanaf m’n 5e mee naar het Zuiderpark. Zij was fanatiek aanhanger en ik vond het prachtig, als klein jochie staan op West. Toen we later naar Eindhoven verhuisden, was de liefde voor ADO Den Haag al beklonken, daar kon PSV geen verandering meer in brengen. Ik kan me nog herinneren dat ik op m’n 16e rond het Philips Stadion liep met mijn ADO Den Haag-sjaal tijdens de wedstrijd. Ik kon geen kaartje krijgen voor het uitvak, maar ik wilde niet tussen de PSV-aanhang gaan zitten uiteraard. Veel vrienden in Eindhoven waren voor PSV, maar ze konden de liefde voor het 'kleinere' en beruchte FC Den Haag wel waarderen, dus ik kwam er nooit echt in de problemen mee."

Wat ziet je als een hoogtepunt sinds je supporter van ADO Den Haag bent?
"Dat is een hoop! De bekerfinale in 1987, de Kerstboom van Co. En dan dat seizoen 2010-2011. Van den Brom, Bulikyn, twee keer winst tegen Ajax. Ik was de thuiswedstrijd via internet aan het volgen, maar moest naar het vliegveld net toen het 1-1 werd. Ik weet nog dat ik bij aankomst op het vliegveld van Panama meteen de score checkte op m’n telefoon, en er 3-2 zag staan... Dat zijn mooie momenten in het leven. En dan de kwalificatie voor Europees voetbal. Ik kon niet bij de wedstrijd zijn uit tegen Groningen, maar was wel in Nederland. Radio luisteren op de weg, en toen het strafschoppen werden maar geparkeerd, want ik had het niet meer. Toen Groningen de laatste miste, sprong ik op en danste in het rond. Ik zag wat mensen bij het benzinestation waar ik stond, die ongetwijfeld dachten dat ik ze niet helemaal meer op een rijtje had, haha."

Hoe volgt je de verrichtingen van ADO Den Haag?
"Via internet. Ik heb een flink aantal jaar, eigenlijk sinds ik in het buitenland zit vanaf 1998, heel weinig wedstrijden kunnen kijken. Rond 2010 was het eindelijk mogelijk om wedstrijden via internet te kijken. Dat seizoen was natuurlijk ook een goeie om weer in te stappen. Als het even kan probeer ik ook een wedstrijd mee te pakken als ik in Nederland ben. Dit seizoen ben ik met mijn tante Linda naar Vitesse-thuis geweest. Ik heb de afgelopen jaren (gelukkig) nog geen verlies meegemaakt, dus misschien breng ik wel een klein beetje geluk."

Aanmelden

Ben of ken jij ook een fan van ver? Meld je dan snel aan via www.adodenhaag.nl/fanvanver