De samenwerking tussen ADO Den Haag, United Vansen en de regering van Inner Mongolia gaat steeds meer gestalte krijgen. Sinds 1 maart zijn er ADO Den Haag-trainers werkzaam op scholen in de steden Chifeng, Ulanhot en Xilinhot in de provincie Inner Mongolia. Tevens zijn er twee ADO Den Haag trainers werkzaam op het Zuid Chinese eiland Hainan alwaar de regering van Inner Mongolia een voetbal trainingscentrum heeft. In de wintermaanden vliegen de leerlingen van de scholen in Inner Mongolia naar Hainan omdat er vanwege de lage temperaturen niet in Inner Mongolia getraind kan worden.

Met het sturen van deze trainers zet ADO Den Haag de samenwerking voort met United Vansen, het bedrijf van onze eigenaar Hui Wang, voor het ontwikkelen van Chinese jeugdspelers. Eerder waren er al ADO Den Haag-trainers aan de slag bij de Bayi school in Beijing en in Hainan. De Bayi school kon zich dankzij de hulp van de ADO Den Haag-trainers en een trainingskamp van een maand in Den Haag in december laten huldigen als kampioen van Beijing.

Trainers Patrick Scholte en Vincent van Noord zijn vorige week aangekomen in Inner Mongolia. De ontvangst was zeer hartelijk, maar de temperatuur zeer laag (-15). Van Noord werkt op de grootste school van Xilinhot. Op deze school zitten 5000 leerlingen. De scholieren hebben lange roosters van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en binnen dat rooster is er per team 1,5 uur de tijd om te kunnen trainen. Gelukkig is er een goede indoor accommodatie waardoor hij aan de slag kan met twee jongensteams en twee meisjesteams van 14-16 jaar en van 17-21 jaar. Buiten het trainen van deze groepen gaat hij ook de trainers ontwikkelen zodat zij de visie en oefenstof van de ADO Den Haag-opleiding meester worden. Dit zal Van Noord gedurende zijn verblijf in Xilinhot ook op diverse andere scholen met jongere spelers en hun trainers gaan doen.

Ook Patrick Scholte is inmiddels aangekomen in Chifeng en traint daar op een eveneens grote school. De spelers hebben ook de beschikking over een indoorhal, maar veel groepen trainen al buiten en dat soms al om 06.00 uur in de ochtend en dan is het nog behoorlijk koud. Onze trainers zijn in zowel Chifeng als in Xilinhot uitstekend opgevangen en ook de trainers en spelers zijn zeer gemotiveerd om de ADO Den Haag trainingsvisie te leren. De derde ADO Den Haag trainer Robin Feenstra is kort geleden in Ulanhot aangekomen en verbleef daarom wat langer in Beijing. Hij gebruikte deze tijd om een bezoek te brengen aan onze eigenaar de heer Hui Wang.

Deze trainers verblijven in het noorden van China, in het uiterste zuiden vertoeven Paolo Roberto en Johan Rensen op het Zuid Chinese eiland Hainan. De temperaturen zijn hier erg aangenaam (+25) en onze trainers begeleiden hier ongeveer dertig scholen met hun trainers uit Inner Mongolia die aanwezig zijn op een trainingskamp van drie weken.

De trainingen van onze trainers worden door de leiding, de trainers en niet te vergeten de spelers uitstekend ontvangen al is het een ander niveau dan ze in Nederland gewend zijn. Met behulp van de tolk Gullit lukt het hen echter uitstekend om de visie over te brengen, maar het is wel belangrijk om de spelers stap voor stap beter te maken. De Chinese trainers zijn leergierig dus ook voor onze coaches een uitstekende ervaring op dit schitterende eiland.