Met het 110 jarig jubileum en Chinese overname mag 2015 een bijzonder jaar voor ADO Den Haag genoemd worden. Maar er gebeurde natuurlijk nog veel meer. De opening van het Museum, prachtige videowalls in het stadion en zonnepanelen op het dak. Het is zomaar een greep uit het nieuws van afgelopen jaar. Wij maakten voor u een overzicht van 2015 in tekst, foto's en video's.

4 januari
Trainingskamp in het Spaanse Estepona
De spelersgroep werkte zondagmorgen 4 januari een training af in het Kyocera Stadion om na een stevige lunch te vertrekken richting Rotterdam / The Hague Airport voor het trainingskamp van deze winterstop. Bestemming wederom het Spaanse Estepona, in de buurt van Malaga.

5 januari
Nieuwe naam: Hospitality & Events Kyocera Stadion
Op 5 januari maakt ADO Den Haag bekend dat het evenementenbedrijf van ADO Den Haag in 2015 Hospitality & Events Kyocera Stadion zal gaan heten.

10 januari
Ludcinio Marengo tekent 3-jarig contract
Op 10 januari wordt bekend dat Ludcinio Marengo in de zomer de overstap van FC Volendam naar ADO Den Haag zal maken. De 23-jarige vleugelaanvaller komt dan transfervrij over. De buitenspeler tekent bij onze club een contract van 3 jaar.

16 januari
Mooi eerbetoon bij ADO Den Haag - SC Cambuur voor overleden fan Kaja
Voor aanvang van de wedstrijd ADO Den Haag - SC Cambuur werd een prachtig eerbetoon gegeven aan de overleden supporter Kaja, die op 22-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding is overleden.

 

23 januari
Betaling United Vansen is binnen
Op 23 januari bevestigt clubeigenaar Mark van der Kallen dat United Vansen, de nieuwe eigenaar van de club, aan haar betalingsverplichtingen heeft voldaan. Beide partijen kunnen dan de officiële overdracht van de aandelen gaan afronden.

30 januari
ADO Den Haag huurt Wilson Eduardo voor 2e seizoenshelft
Op vrijdagmorgen 30 januari tekent Wilson Eduardo een huurovereenkomst voor de rest van het seizoen. De Portugese vleugelaanvaller komt over van GNK Dinamo Zagreb, waar hij tot dan toe werd gehuurd van Sporting Lissabon.

31 januari
Jubileumfeest 110 jaar en opening ADO Den Haag Museum
Op 31 januari wordt het Jubileumfeest 110 jaar gevierd in het Kyocera Stadion. Tijdens die dag werd ook het ADO Den Haag museum geopend.

2 februari
Aleksandr Iakovenko komt onze gelederen versterken
In de laatste uren voor de transferdeadline is ADO Den Haag erin geslaagd nog een aanwinst binnen te halen. De 27-jarige Aleksandr Iakovenko komt per direct over van het Italiaanse Fiorentina.

4 februari
Jubileumwedstrijd ADO Den Haag - FC Twente 2-0
De hoofdmacht won het belangrijke duel tegen subtopper FC Twente met 2-0. Maar dertien minuten had Aleksandr Iakovenko nodig om de harten van de ADO-fans te veroveren. De van Fiorentina gehuurde Oekraïner liet zien hoe lastig hij het de verdediging van de tegenstander kan maken. Zijn doorzettingsvermogen, dat symbool stond voor de vechtlust van de Hagenaars op deze avond, leidde tot de openingstreffer. ADO Den Haag wist deze vroege voorsprong vast te houden en deze zelfs in de slotfase uit te breiden. En zo zorgde de selectie voor een passend slot van de feestweek.

 

8 februari
Kanon wint de Afrika Cup met Ivoorkust!
Wilfried Kanon wint met Ivoorkust de Afrika Cup. Ivoorkust won in Bata de finale via strafschoppen van Ghana nadat de wedstrijd in 0-0 was geëindigd. Wilfried Kanon speelde weer de gehele wedstrijd mee als linksback en schoot in de strafschoppenserie ook nog een strafschop raak. Bij terugkomst werd hij gehuldigd door de selectie.

21 februari
Nieuwe supportersvereniging ADO Den Haag van start
Sinds 21 februari 2015 heeft ADO Den Haag een nieuwe supportersvereniging, genaamd 'Haagsche Bluf'. De vereniging gaat zich inzetten voor alle supporters van de club.

4 maart
Fontein treedt terug als Algemeen Directeur bij ADO Den Haag
Maarten Fontein heeft besloten zijn directeurschap bij ADO Den Haag per direct te beëindigen. De Raad van Commissarissen, geleid door haar voorzitter Mr. Wang Hui, heeft Jan Willem Wigt als lid van de Raad van Commissarissen gevraagd om voorlopig alle relevante uitvoerende taken bij ADO Den Haag op zich te nemen. Jan Willem Wigt zal later benoemd worden tot algemeen directeur.

11 maart
ADO Den Haagspelers vrolijken patiëntjes op
Blije gezichten op de kinderafdeling in het Reinier de Graaf Gasthuis. Daar waren een aantal selectiespelers van ADO Den Haag om zieke kinderen een gezellige middag te bezorgen. De spelers deden spelletjes met de kinderen, er werd getekend en natuurlijk werd er ook een potje tafelvoetbal gespeeld.

18 maart
In Memoriam Harry Heijnen
Woensdagmorgen 18 maart kwam het trieste bericht binnen dat onze oud-speler Harry Heijnen (74 jaar) is overleden. Met het overlijden van Harry Heijnen (74) is één van de populairste spelers uit de jaren zestig van ADO heengegaan.

30 maart
Ooievaarsnest voor het Kyocera Stadion
Op maandag 30 maart wordt pal voor het Kyocera Stadion een groot Ooievaarsnest geplaatst. Het nest is 10 meter hoog en heeft een doorsnede van zo'n anderhalve meter!

30 maart
In Memoriam oud-doelman Frans Kok
Op 30 maart ontving ADO Den Haag het trieste bericht dat Frans Kok is overleden. Frans Kok, doelman van ADO in de jaren veertig en vijftig en van 1959 tot 1963 van SHS, is op de leeftijd van bijna 91 jaar overleden.

10 april
Twee ADO Den Haag coaches aan het werk in China
Ritchie Buller en Wesley Verschoof gaan aan het werk op de Beijing Bayi High School. Deze school is beroemd om haar gespecialiseerde voetbalprogramma.

28 april
Basic-Fit ook volgend seizoen weer hoofdsponsor van ADO Den Haag!
Vrijdagochtend 24 april heeft Basic-Fit een overeenkomst getekend die hen wederom een jaar verbindt aan ADO Den Haag als hoofdsponsor. De contractverlenging betekent dat Basic-Fit alweer het vijfde seizoen ingaat als hoofdsponsor van ADO Den Haag.

1 mei
Danny Bakker tekent voor drie seizoenen bij
In de perskamer van het Kyocera Stadion zette Danny Bakker zijn handtekening onder een nieuw contract dat hem de komende drie seizoenen aan ADO Den Haag bindt.

2 mei
Storky's Verjaardag weer een absolute topdag!
Drievliet stond zaterdag 2 mei volledig in het teken van onze mascotte Storky. Hij vierde zijn verjaardag met alle spelers, trainers, speelsters en honderden kinderen! Het weer zat mee, de sfeer was uitgelaten en gezellig. Iedereen heeft op en top genoten van alle mooie attracties en elkaars aanwezigheid.

 

6 mei
KYOCERA Stadion blijft ook komend jaar KYOCERA Stadion
Op 6 mei heeft KYOCERA Document Solutions het contract met ADO Den Haag opnieuw verlengd aangaande de stadionnaam. De naam KYOCERA Stadion blijft zodoende voor het zesde jaar op rij fier op de gevel van het stadion staan.

17 mei
Mooie slotdag seizoen
Op de laatste dag van de competitie van 2014-2015 overheerst een feestelijk gevoel. Ondanks de nederlaag in de allerlaatste seconden van de wedstrijd tegen de landskampioen, heeft iedereen er een geweldige dag van gemaakt. Speeltoestellen op het Heldenplein en voor het MFC, het optreden van DJ The Darkraver vs Outsiders in de hoogwerker voor Midden-Noord en geweldige spandoeken bij de opkomst van de spelers.

Na de wedstrijd kregen Martin Hansen (Speler van het Jaar), Michiel Kramer (Topscorer) en Gervane Kastaneer (Talent van het Jaar) de Karel Jansen Trofee van Business to Business ADO Den Haag, de speler en het talent werden gekozen door sponsors.

 

21 mei
Ruim 27.000 euro voor Bewegen tegen kanker
Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen voor de spelers en stafleden van ADO Den Haag, de Benefietsmarathon in het Westeinde Ziekenhuis voor Bewegen tegen kanker. Deze keer stapten Xander Houtkoop, Hector Hevel, Edwin Coret, Dino Nunes, Thomas Kristensen, Martin Hansen, Mike van Duinen en Aaron Meijers dapper op de spinningfiets om een uur lang afgebeuld te worden. Alles bij elkaar resulteerde de Benefietsmarathon in ruim 27.000 euro voor Bewegen tegen kanker.

22 mei
Kevin Jansen tekent nieuw tweejarig contract
De club en de middenvelder hebben op 22 mei overeenstemming bereikt over een nieuw contract, waardoor Jansen tot medio 2017 aan ADO Den Haag verbonden is.

27 mei
Dion Malone tekent nieuw contract voor 2 jaar
Na Danny Bakker en Kevin Jansen heeft ook Dion Malone (26 jaar) besloten een langere verbintenis bij ADO Den Haag aan te gaan. Hij heeft een nieuw contract getekend voor de twee seizoenen.

1 juni
STAR BALM ook komend seizoen op de rug van ons shirt
Rugsponsor STAR BALM heeft voor de vierde keer besloten om de overeenkomst met ADO Den Haag te verlengen. Dat betekent dat het Noordwijkse bedrijf ook dit seizoen de rug van onze selectiespelers siert als shirtsponsor.

19 juni
Gervane Kastaneer tekent tweejarig contract
Op vrijdagmiddag 19 juni 2015 heeft Gervane Kastaneer, in het bijzijn van zijn ouders en zaakwaarnemer, een nieuw tweejarig contract ondertekend. Kastaneer, dit jaar uitgeroepen tot Talent van het Jaar, maakte zijn debuut tijdens de jubileumwedstrijd tegen FC Twente.

26 juni
John Metgod technisch manager ADO Den Haag
Per 1 juli heeft ADO Den Haag een technisch manager aangesteld. John Metgod zal deze positie in gaan nemen en daarmee het voetbaltechnische gedeelte van de club voor zijn rekening gaan nemen.

29 juni
Edouard Duplan komt naar ADO Den Haag
ADO Den Haag heeft op 29 juni in de persoon van Edouard Duplan een aanvaller met zeer veel ervaring binnengehaald. De 32-jarige Fransman tekende een contract voor de komende 3 jaar.

3 juli
Mike van Duinen vertrekt naar Fortuna Düsseldorf
De wegen van ADO Den Haag en Mike van Duinen scheiden op 3 juli. Van Duinen heeft een vierjarig contract getekend bij Fortuna Düsseldorf uit de 2e Bundesliga. De 23-jarige aanvaller maakte in het seizoen 2010-2011 zijn debuut bij ADO Den Haag in de uitwedstrijd tegen Roda JC. Hierna volgde zeer succesvolle jaren bij de club met als absolute hoogtepunt zijn rush in de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Op fenomenale wijze maakte hij in de laatste minuten de winnende goal.

 

9 juli
Kenji Gorré op huurbasis naar ADO Den Haag
Op 9 juli maakt ADO Den Haag bekend dat Kenji Gorré op huurbasis de gelederen van ADO Den Haag komt versterken. De 20-jarige aanvaller komt over van Swansea City, actief in de Engelse Premier League.

10 juli
Hector Hevel en Rody de Boer tekenen contract
De jeugdopleiding van onze club is erg belangrijk en kan worden beschouwd als het fundament van de club en het eerste elftal. ADO Den Haag was dan ook erg trots om te melden dat Hector Hevel en Rody de Boer allebei een nieuw contract tekenden.

22 juli
Duizenden studenten ontvangen diploma in Kyocera Stadion
Van 6 t/m 17 juli stond het Kyocera Stadion in het teken van de diploma uitreikingen van de Haagse Hogeschool. Vanwege een verbouwing aan het schoolgebouw moest dit jaar uitgeweken worden naar een externe locatie om de afgestudeerde HBO-ers het officiële papiertje te overhandigen.

22 juli
ADO Den Haag verwelkomt Ruben Schaken
Op 22 juli maakt maakt ADO Den Haag bekend dat de 33-jarige Ruben Schaken de komende twee seizoenen voor onze prachtige club zal spelen. De buitenspeler, die 7 interlands voor Oranje op zijn naam heeft staan, sluit die week gelijk aan bij de selectie van Henk Fraser.

 

22 juli
Aaron Meijers tekent voor drie jaar bij
Ook Aaron Meijers zet een handtekening onder een nieuwe verbintenis bij ADO Den Haag. De linksback die de laatste jaren niet weg te denken was in de basis heeft zich voor de komende drie seizoenen aan onze club verbonden. Hij had nog een contract tot de zomer van 2016.

1 augustus
Open Dag 2015 een topdag!
Jong en oud, de Open Dag was ook dit jaar weer voor iedereen. Waar de kinderen lol maakten in geel en groen genoten de ouders en overige familieleden misschien nog wel harder. Dat gold voor de hele Open Dag van ADO Den Haag van 1 augustus 2015, vanaf de start tot het eind.

 

7 augustus
Michiel Kramer stapt over naar Feyenoord
Op 7 augustus heeft Michiel Kramer zijn sterke seizoen van vorig jaar uiteindelijk toch een vervolg kunnen geven door een transfer. Ging eerder zijn overgang naar Abu Dhabi niet door, nu gaat hij in De Kuip spelen. Hij tekende bij Feyenoord voor 3 jaar.

8 augustus
ADO Den Haag rouwt om verlies chauffeur Rene Hageman
Tot ieders grote schrik kwam het bericht binnen dat Rene Hageman is overleden. Rene was meer dan vijftien jaar lang de vaste buschauffeur van het eerste (bij de mannen en de vrouwen) en diverse jeugdteams.

11 augustus
Mike Havenaar komt ADO Den Haag versterken
Op 11 augustus maakt de club bekend dat spits Mike Havenaar is vastgelegd voor de komende drie seizoenen. De 28-jarige Mike is de zoon van Dido Havenaar, onze oud-keeper van eind jaren zeventig en begin jaren tachtig.

11 augustus
ADO Den Haag - PSV 2-2 door geniale gelijkmaker Hansen!
Niemand minder dan Martin Hansen heeft in de eerste speelronde van de Eredivisie al voor het doelpunt van het seizoen gezorgd. Diep in blessuretijd stuurde de Deense doelman, nota bene met zijn hak, een vrije trap in het doel. Daarmee zorgde Hansen voor een 2-2 gelijkspel en nam het letterlijk en figuurlijk landskampioen PSV op de hak. De beelden gingen de hele wereld over.

 

11 augustus
Videowalls in het Kyocera Stadion
Vanaf de start van het seizoen 2015-2016 heeft ADO Den Haag de beschikking over twee fantastische videowalls. Met deze videowalls heeft ADO Den Haag de mogelijkheid met bijzondere beelden en extra informatievooziening nog meer sfeer in ons Kyocera Stadion te creëren.

20 augustus
Tom Beugelsdijk definitief terug bij ADO Den Haag!
Op 20 augustus tekende Tom Beugelsdijk een contract voor drie seizoenen. Daarmee keert de 25-jarige verdediger terug bij de club waar hij begon met voetballen en na het seizoen 2013-2014 met pijn in het hart vertrok.

 

21 september
Nieuwbouw jeugdcomplex De Aftrap officieel van start
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Kyocera Stadion van ADO Den Haag heeft Algemeen Directeur Jan Willem Wigt van ADO Den Haag, met de overige leden van het bestuur Stichting Ontwikkeling De Aftrap, en Arjo Riedijk van Bouwmaatschappij Weboma en Willem van Mierlo van Van Mierlo Bouwgroep de handtekening gezet onder de overeenkomst voor de bouw van nieuwe accommodatie op jeugdcomplex De Aftrap in het Zuiderpark.

22 september
ADO Den Haag uitgeschakeld in KNVB Beker
ADO Den Haag werd wederom in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi uitgeschakeld na het nemen van penalty's. Vorig seizoen nam Almere City FC de strafschoppen beter, dit keer was SC Genemuiden, de nummer vier van de Hoofdklasse C, vanaf elf meter het beste.

2 oktober
Hoofdtrainer Henk Fraser verlengt contract met één jaar
Hoofdtrainer van ADO Den Haag Henk Fraser heeft op 2 oktober zijn contract bij de club verlengd tot medio 2017. De verbintenis van de oefenmeester zou aanvankelijk na dit huidige seizoen aflopen, maar zowel Fraser als de club zijn tevreden over de samenwerking, en hebben daarom besloten een jaar langer met elkaar verder te gaan.

 

1 november
ADO Den Haag sleept zege uit het vuur tegen Feyenoord
Op zondagmiddag 1 november was de formatie van coach Henk Fraser met 1-0 te sterk voor Feyenoord, dat toen pas voor de tweede keer verloor dit seizoen. Het enige doelpunt kwam van de voet van Sven van Beek, die zijn eigen keeper Kenneth Vermeer passeerde.

2 november
Jonge fans worden internethit
Twee jonge fans werden in de slotfase van de wedstrijd ADO Den Haag - Feyenoord op de voet gevolgd door een camera. Het leverde prachtige beelden op. Op Facebook werd dit filmpje inmiddels al meer dan 100.000 keer bekeken en werd daarmee een hit op internet!

 

3 november
Martin Jol treedt toe tot Raad van Commissarissen van N.V. ADO Den Haag
Met ingang van 3 november 2015 is de heer Martin Cornelis Jol benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen van N.V. ADO Den Haag.

5 november
Oud-speler John Huegenin overleden
Op 5 november werd bekend dat oud-ADO speler John Huegenin eerder die week is overleden. Hij werd 85 jaar.

10 november
ADO Den Haag-spelers bezoeken Juliana Kinderziekenhuis
Op dinsdagmiddag 10 november gaf ADO Den Haag een aantal zieke kinderen de middag van hun leven. Zes selectiespelers en drie stafleden brachten een bezoek aan het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) in Den Haag. Er werden kinderen bezocht op de poli, op de verpleegafdeling, in het geboortecentrum en in het Ronald McDonaldhuis.

 

22 november
Oud-speler en Lid van verdienste Jan van Beek (91) overleden
Op de eerbiedwaardige leeftijd van 91 jaar is oud-speler en Lid van Verdienste Jan van Beek overleden. Hoewel de ouderdom hem fysiek de laatste jaren kwetsbaarder maakte verkeerde hij geestelijk tot op het laatst in goede doen.

9 december
2900 zonnepanelen op dak Kyocera Stadion geïnstalleerd
Met een welgemikt schot van ADO Den Haag-speler Danny Bakker zijn op 9 december de zonne-installatie op het dak van het Kyocera Stadion officieel in gebruik genomen. Om deze mijlpaal te onderstrepen werd de complete voorzijde van het stadion feestelijk groen uitgelicht.

 

15 december
Vrijwilligers ADO Den Haag in het zonnetje gezet
Om de vele vrijwilligers die ADO Den Haag kent te bedanken, werd dinsdagavond 15 december de jaarlijkse vrijwilligersavond gehouden. De selectie, staf, ADO Vrouwen en medewerkers van de club zorgden ervoor dat de drijvende krachten achter ADO Den Haag niks tekort kwamen.

 

18 december
Innova Energie nieuwe partner van onze jeugdopleiding
Met trots kon ADO Den Haag melden dat in Innova Energie een nieuwe partner heeft gevonden voor onze jeugdopleiding. Innova Energie tekende donderdag 17 december een contract voor 3,5 seizoen. In het kader van deze samenwerking komt Innova Energie onder andere op de achterkant van de shirts van al onze jeugdteams te staan.

20 december
Uitstekende overwinning van ADO Den Haag op sc Heerenveen
Op 20 december sloot ADO Den Haag het jaar 2015 af met een prachtige 0-4 zege uit bij sc Heerenveen. Op de overwinning was helemaal niks af te dingen. De doelpunten werden gemaakt door Aaron Meijers, Danny Bakker, Tom Beugelsdijk en Kevin Jansen. Dankzij de winst ging ADO Den Haag als nummer tien van de Eredivisie de winterstop in.

 

ADO Den Haag wenst iedereen een gezond en sportief 2016!