Ga direct naar paginainhoud Ga direct naar laatste nieuws Maak kennis met de unieke Blindentribune Bestel uw Tickets Meer informatie toegankelijkheid Kyocera Stadion Parkeren en Route naar Kyocera Stadion Bestel ADO Den Haag merchandise in de fanshop

Op de eerbiedwaardige leeftijd van 91 jaar is in het weekeinde oud-speler en Lid van Verdienste Jan van Beek overleden. Hoewel de ouderdom hem fysiek de laatste jaren kwetsbaarder maakte verkeerde hij geestelijk tot op het laatst in goede doen.

Jan van Beek werd jeugdlid van ADO op 1 juli 1936, toen twaalf jaar oud. Hij doorliep alle jeugdelftallen en was in het seizoen 1945-1946 reservespeler van het eerste elftal. Op 15 juni 1946 debuteerde hij in het hoogste team in de uitwedstrijd tegen Hermes DVS (3-3), tegelijk met Jan Becker. Vanaf 1947 tot 1956 was hij veelal basisspeler en zou in totaal bijna 200 wedstrijden, waarvan 143 competitieduels, uitkomen voor ADO 1. Jan van Beek kenmerkte zich als een felle, vasthoudende verdediger, die van geen wijken wilde weten. Door zijn positie in het elftal kwam hij niet vaak tot scoren. Toch bracht hij in totaal vier doelpunten op zijn naam. Op 4 april 1948 smaakte hij het genoegen tijdens de bekerwedstrijd HBS-ADO  (0-6) zelfs tweemaal te scoren. Daarna vond hij op 28 april 1948 tijdens ADO-Sparta (2-0) en op 23 oktober 1955 tijdens ADO-BVC Amsterdam (1-2) het net.

De loopbaan van Jan van Beek op het hoogste clubniveau speelde zich af in de periode van vlak na de Tweede Wereldoorlog, dus in feite na de periode waarin ADO tweemaal de landstitel pakte. Het was de periode van de overgang van het elftal dat landskampioen was naar het elftal, waarmee ADO naar het profvoetbal in 1954 overstapte en de invoering van het stopperspelsysteem. Jan van Beek debuteerde in ADO 1 onder de toen pas aangestelde Ben Tap. Daarna maakte hij trainers als Dick Groves, die overigens snel werd vervangen door Gerard van Wijhe, Franz Gutkas, Franz Fuchs, Friedrich Donenfeld en Rinus Loof, met wie Jan van Beek in diens nadagen als speler ook nog samen speelde. Jan van Beek speelde met talrijke illustere voetballers als Joop Eversteijn, Toon Bauman, Aad de Jong, Henk Jans, Bram Appel, Mick Clavan, Theo Timmermans, George van Rosmalen, Karel Jansen, Lex Rijnvis, Dolf Niezen, Frans Kok, Piet van Anraad, Carol Schuurman en nog vele anderen. Zijn periode in het eerste elftal kenmerkte zich ook door de vele internationale contacten. Zo speelde hij mee in wedstrijden tegen Singtao Hongkong en maakte hij de trip mee door Tsjechoslowakije. In de periode van 1948 tot 1953 kwam Jan van Beek ook een aantal malen uit voor het Haags Elftal. Zo speelde hij onder meer op 17 juni 1953 tegen de Italiaanse profclub Pro Patria (2-2). Na zijn loopbaan als speler van ADO 1 kwam hij jarenlang, tot 1979, uit in de lagere teams. Van 1956 tot 1966 in het derde tot en met het zesde elftal en daarna in het veteranenteam.

In de periode, dat hij speler van ADO 1 was, diende hij de club ook als jeugdleider. Op 1 februari 1965 werd Jan van Beek benoemd tot Lid van Verdienste. Dit weerhield hem niet om vervolgens nog zeer veel jaren de club als kaderlid te dienen. Hij was van 1966 tot en met 1968 bestuurslid van de amateursectie van ADO met het beheer van het clubgebouw als voornaamste taak. Vervolgens werd hij lid van de toto/lottocommissie, waarvan hij vanaf 1971 tot aan het einde van deze commissie in de eind jaren tachtig voorzitter was. In die periode was ADO één van de clubs met de grootste toto/lotto-omzet in Den Haag en omgeving. Jarenlang was deze dan ook één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de vereniging.

Jan van Beek was een gedreven, plichtsgetrouwe en vaak spontaan emotionele man en vooral een ADO’er in hart en nieren. Het deed hem pijn, dat hij niet meer bij de wedstrijden van ADO kon zijn vanwege toen de zorg om zijn vrouw en zijn eigen fysieke krachten taanden. Vorig jaar schonk hij zijn archief en verzameling uit zijn spelersloopbaan aan het ADO Den Haag Museum. Het was dan ook een mooi moment, dat hij op 31 januari dit jaar de opening ervan nog mee mocht maken en vooral genoot van de vitrine, waarin een met een figuurzaag gemaakte karikatuur van hemzelf tentoon gesteld stond. Het zou de laatste keer zijn, dat hij bij ADO, de enige club die hij diende, aanwezig was.

ADO Den Haag dankt Jan voor het vele werk, dat hij heeft gedaan en zich hierbij met hart en ziel inzette. Ons medeleven gaat uit naar zijn familie, die wij alle sterkte toewensen.