Waarom spelen er geen Surinaams Hindostaanse topvoetballers in de Eredivisie? Het programma OHM ging op zoek naar talenten en vond er één bij ADO Den Haag.

De programmamakers interviewen ADO Den Haag A1 speler Ricardo Samoender en jong Sparta speler Gautam Kalpoe die beiden op het punt staan van doorbreken. Ook de hoofd opleidingen van de profclubs komen aan het woord, evenals de voorzitter van Toofan, de oudste Surinaamse voetbal club in Den Haag.

De secretaris van de multiculturele businessclub VBM, Rajesh Ramnewash, heeft het initiatief genomen om de contacten tussen de Haagse Surinaamse voetbalclubs en ADO Den Haag te verbeteren. Oscar Alkemade, hoofd jeugdopleidingvan de club, ondersteunt deze actie. Zo gaat de ADO Den Haag Jeugdopleiding een Surinaams hindostaanse voetbalscout werven. Ook denken ze mee over de opzet van een voetbalschool door de Surinaamse voetbalclubs in Den Haag.

Dinsdag 9 februari zijn alle jeugdtrainers van die Surinaamse voetbalclubs in het ADO Den Haag Stadion uitgenodigd voor een lezing over ontwikkelingen in het jeugdvoetbal. Niet in de uitzending te zien, maar wel de werkelijkheid, is hoe voetbaltalenten Ricardo Samoender en Gautum Kalpoe ook zelf hun verantwoordelijkheid oppakken als rolmodellen. Samen met Ramnewash bezochten ze de Shri Vishnu School in Den Haag waar de talenten in een bomvolle gymzaal met meer dan 200 uitbundige kinderen een voetbaldemonstratie verzorgden en uitleg gaven over hoe sport en school elkaar versterken. Ook bij Haagse voetbalclubs als Die Haghe en Toofan hebben ze een korte training gegeven aan de F- jeugd.

Uitzending OHM TV: Zondag 7 februari 2010, 15.30- 16.00 uur en zaterdag 13 februari 2010, 11.25 - 11.55 uur op Nederland 2