Henk Jagersma, de voorzitter van de Raad van Commissarissen van ADO Den Haag, hield woensdagmiddag tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie zijn speech. Voor wie er niet bij was, u kunt hier letter voor letter lezen wat hij vertelde.

Geachte dames en heren ADO Den Haag-supporters,

Mede namens mijn collega commissarissen, directie en medewerkers, trainers en spelers en het bestuur van de vereniging HFC ADO Den Haag heet ik u van harte welkom bij de nieuwjaarsreceptie van ADO Den Haag.

Een bijzonder woord van welkom voor al onze sponsoren, business club leden, wethouders en gemeenteraadsleden uit de gehele regio, ereleden, leden van verdienste, vrijwilligers, bestuur van de supportersvereniging, leden van de vereniging HFC ADO Den Haag en iedereen die onze club een warm hart toedraagt.

Zo aan het begin van het nieuwe jaar is het een mooi moment om nog even terug te kijken naar het afgelopen jaar en om vooruit te kijken naar het jaar dat voor ons ligt. Ik ben blij dat ik dat mag doen in aanwezigheid van zo velen die deel uitmaken van de ADO Den Haag-familie.
Als we terugkijken naar het afgelopen jaar kunnen we constateren dat we op sportief vlak de doelstelling hebben bereikt om ons te handhaven in de eredivisie. Mede dankzij de komst van hoofdtrainer Raymond Atteveld. Hij stapte er voor de laatste vier wedstrijden onbevreesd in. Het bleef spannend tot het Haags Kwartiertje, maar uiteindelijk werden we keurig veertiende.
Het nieuwe seizoen is ons vlaggenschip goed begonnen, met als hoogtepunt de winst – hier in huis – op regerend landskampioen AZ. Daarna is het – mede als gevolg van (langdurige) blessures – minder voorspoedig gegaan. De doelstelling van de 12e plaats lijkt nu wat ambitieus. Geen reden om ongerust te worden. We zullen onze selectie - waar dat mogelijk en noodzakelijk is – in deze transferperiode versterken. Dat geeft ons het vertrouwen dat ADO Den Haag zich ook dit seizoen zal handhaven, dat is het belangrijkste.

Het tweede elftal behaalde afgelopen seizoen het kampioenschap. De beloftenselectie van trainer/coach Maurice Steijn doet het ook nu uitstekend in de reserve-eredivisie. Door te spelen op het hoogste niveau kunnen talenten uit de beloften makkelijker doorstromen naar het eerste elftal.

Ons vrouwenelftal leverde vorig seizoen een geweldige prestatie. Onder leiding van Sarina Wiegman en haar technische staf streed het team tot het laatst mee om het landskampioenschap. De tweede plaats in de eindrangschikking is voor het jonge team een prestatie van formaat. Ons vrouwenelftal zorgde bovendien voor fantastische pr voor onze club door te schitteren in de VPRO-documentaire “Mooie Benen”. De huidige competitie eredivisie vrouwen kent opnieuw een ongemeen spannend verloop. Ik nodig u van harte uit om vanavond om 19.30 uur de vrouwen in actie te zien in hun topper tegen Willem 2, de huidige lijstaanvoerder.

Het amateurelftal van ADO Den Haag, uitkomend in de 2e klasse KNVB, is met een gemiddelde leeftijd van 17 jaar oud het jongste van Nederland. Het elftal van Marcel Koning legde dit seizoen desondanks reeds beslag op de eerste periodetitel en gaat voor de promotie naar de 1e klasse.

Het voetbal staat bij ADO Den Haag vanzelfsprekend op de eerste plaats. Maar ADO Den Haag is meer dan voetbal. Met sociaal-maatschappelijke projecten leveren we een bijdrage aan de Haaglandse samenleving op het gebied van scholing en werkgelegenheid; jeugd en jongeren; gezondheid; en integratie. We willen dit seizoen de activiteiten uitrollen in heel Haaglanden en meer partners als sponsor bij de projecten betrekken. Ik nodig u uit om een exemplaar van ons plan mee te nemen.

Waar de sociaal-maatschappelijke activiteiten van ADO Den Haag in het verleden behoorden tot de best bewaarde geheimen van de club, is er inmiddels ook volop aandacht voor: van clinics onder leiding van clubicoon Lex Schoenmaker tot Scoren voor Gezondheid en van Bewegen tegen Kanker tot het ambassadeurschap van Lex Immers voor War Child; allemaal projecten waarmee ADO Den Haag goed voor het voetlicht komt.

Dit is niet onopgemerkt gebleven. Zo krijgt ADO Den Haag de zogeheten “Warme Douche” van het tv-programma Radar. Daarnaast zijn we genomineerd voor de Den Haag Marketing Promotieprijs 2009.

Dat geldt ook voor de goede sfeer in het stadion. Het supportersbeleid - dat wordt gekenmerkt door een goede onderlinge communicatie - werpt hier zijn vruchten af. Individuen die zich niet aan de regels houden, ondervinden vanzelfsprekend de gevolgen van hun gedrag. De gemeente, de hulpdiensten en de KNVB spreken hun waardering uit voor dat beleid.

We mogen ook tevreden zijn als we kijken naar de groei van het bedrijf ADO Den Haag. Twee jaar geleden speelde ADO Den Haag nog in de eerste divisie en was de club ‘technisch failliet”. Met dank aan onze investeerder Mark van der Kallen en de gemeente Den Haag zijn we inmiddels af van een enorme schuldenlast en zijn we financieel gezond. Toch is dat geen reden om tevreden achterover te leunen. Juist in deze economisch turbulente tijden moeten we scherp zijn. Vanuit het besef dat de investeringen van vandaag de kosten van morgen zijn, kijken we nauwgezet naar de inkomsten en uitgaven. We waren één van de eerste clubs die om die reden verlenging van spelerscontracten ‘on hold’ zette. Inmiddels wordt dat nagevolgd door vele clubs, in binnen- en buitenland. We doen geen onverantwoorde dingen. We streven ernaar om de verliezen eruit te halen en onze begroting sluitend te krijgen.

Als we naar de inkomsten van de afgelopen twee jaar kijken, maakt ADO Den Haag – bij ongeveer gelijkblijvende kosten - een spectaculaire groei van de inkomsten door. Ondanks de recessie verwachten we dit seizoen in de sponsorinkomsten een groei van 0,6 miljoen euro (+10%) en in de wedstrijdbaten een groei van 0,3 miljoen euro (+18%), terwijl de groei vorig seizoen al respectievelijk 38% en 51% was. Andere Betaald Voetbal Organisaties laten in deze tijden van recessie een totaal ander beeld zien.

Natuurlijk was de groei zonder de recessie nog veel harder gegaan, maar uit alles blijkt dat steeds meer mensen en bedrijven bij de ADO Den Haag-familie willen horen. Bijna alle business units zijn verhuurd, het aantal leden van de Residentie- en de Businessclub neemt lopende het seizoen nog steeds toe, het aantal seizoenkaarthouders is gestegen naar ruim 5000, de wedstrijden worden gespeeld voor steeds meer toeschouwers en het stadion wordt ook op niet-wedstrijddagen steeds meer gebruikt als locatie voor congressen, feesten en andere bijeenkomsten.

Op het gebied van de gastvrijheid voor onze bezoekers willen we nog betere prestaties leveren. Het afgelopen jaar is de business club erg mooi verbouwd. Er zijn tv-schermen opgehangen om onze bezoekers optimaal te informeren. En de introductie van gastvrouwen vond plaats om zo onze bestaande klanten nog beter van dienst te kunnen zijn.

De eerstkomende thuiswedstrijd tegen Heerenveen op 30 januari zal het Multifunctionele Centrum voor alle bezoekers van het stadion zijn deuren openen. Dat gebouw aan de buitenkant van het stadion op de hoek van de Haaglanden- en de Aad Mansveldtribune was niet tot stand gekomen zonder de inzet en goede samenwerking van supportersorganisaties, de gemeente en de hulpdiensten.

De goede samenwerking met de gemeente en de hulpdiensten is ook het geval bij de organisatie van concerten in het ADO Den Haag stadion. Met het proefconcert van Kane werd Den Haag als popstad goed op de kaart gezet. Het komende jaar willen we 4 concerten in het stadion organiseren. Het stadion bewijst daarmee steeds meer zijn multifunctionele karakter en kan zo zorgen voor extra inkomsten voor de club.

Om als club duurzaam te kunnen groeien, is een goede organisatie van groot belang. Inmiddels gaat de hectiek als gevolg van de onstuimige groei steeds meer uit de organisatie. Onder leiding van directievoorzitter Dick Vierling is “het kantoor” steeds meer op orde, zodat gestaag gewerkt kan worden aan een verdere groei van de club. Vierling wordt in de directie gesteund door de directeur Veiligheid en Stadion, Maurice Westerwoudt, die erin is geslaagd om de veiligheidsorganisatie goed op poten te zetten. De veiligheidskosten zijn in twee jaar tijd met de helft teruggebracht van circa 9 ton naar ongeveer 4,5 ton. Dat de veiligheid in het stadion goed geregeld is, legt ons geen windeieren. Het zorgt ervoor dat we bij steeds meer wedstrijden dagkaarten kunnen verkopen.

Helaas hebben we eind vorig jaar afscheid moeten nemen van technisch directeur André Wetzel. Ik zeg “helaas”, want dit type besluiten is nooit leuk. Maar soms is er geen andere keuze mogelijk. Inmiddels is besloten hoe de taken van de technisch directeur voor de komende periode worden verdeeld. Hoofdtrainer Raymond Atteveld was al primair verantwoordelijk voor het eerste elftal. Daar komt nu bij dat hij de aansturing van de scouting op zich zal nemen. In de scouting zal verder meer gebruik worden gemaakt van oud-spelers en oud-trainers, in binnen- en buitenland. Directievoorzitter Dick Vierling geeft de komende periode rechtstreeks leiding aan het team dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van plannen voor het verder professionaliseren van de jeugdopleiding.

De jeugd is onze levensader. Dat betreft niet alleen de jeugdspelers die doorbreken en uiteindelijk in ons eerste elftal komen spelen. Ik doel hierbij ook op onze jonge supporters, de ADO Kids. Het afgelopen jaar konden we het 2000ste ADO Kidslid noteren. Het zijn die kinderen die behept raken met het ADO-virus. Een aandoening die hopelijk nooit meer overgaat.
De Familietribune zit elke wedstrijd bomvol en de sfeer is er fantastisch. Misschien wel meer dan waar ook in de rest van het stadion zien we op de Familietribune dat ADO Den Haag al lang niet meer de club is van alleen “het veen”, maar ook van “het zand”. En we zien er dat ADO Den Haag niet meer alleen de club is van de stad Den Haag, maar van heel de regio Haaglanden.

Dames en heren, ik kom tot een afronding.
Iedereen ziet dat er iets moois groeit bij ADO Den Haag en wil daar bij horen. Sommigen willen ook actief hun steentje bijdragen. Dat worden er steeds meer. Mensen die zich vrijwillig (als steward, klusjesman of gastvrouw) inzetten voor de club. Ik wil hen van harte danken voor hun onmisbare bijdrage aan het succes van ADO Den Haag. Mag ik een applaus voor alle vrijwilligers.

Ik wil daarnaast onze sponsoren (hoofdsponsor Fit for Free, hoofdsponsor jeugdopleiding Van Arkel, hoofdsponsor vrouwen Zegwaard, unithouders, en alle andere grote en kleine sponsors en seizoenkaarthouders) bedanken voor hun steun. Ik wil u vragen om ons ook in het nieuwe jaar te blijven steunen, zodat we onze ambities waar kunnen maken.
U allen hier aanwezig, en alle leden van de ADO Den Haag-familie, wens ik een gezond en sportief 2010.