Oud-speler, -trainer, -bestuurder en Erelid Piet de Zoete is zondagmiddag op 79-jarige leeftijd overleden. Ruim een jaar ging zijn gezondheid achteruit, maar bleef tot een maand geleden nog altijd komen bij de thuiswedstrijden van ADO Den Haag. Hij wilde nog graag zijn tachtigste verjaardag halen (6 november), maar dat was hem niet gegeven.

Piet de Zoete, geboren op 6 november 1943, kwam op zeventienjarige leeftijd van SV Loosduinen naar ADO. Na het eerste seizoen (1961-1962) in het tweede elftal te hebben gespeeld, hevelde de net aangetreden Oostenrijkse trainer Ernst Happel hem in de zomer van 1962 over naar de selectie het eerste elftal. De Zoete zou 326 competitie-, 44 beker- en 42 internationale bekerwedstrijden spelen voor ADO en later FC Den Haag. Hij maakte 38 competitietreffers, 6 doelpunten in de nationale bekertoernooien en 2 goals in internationale bekerduels. Tijdens de trip van ADO door Amerika in 1967 speelde hij acht duels, waarin hij eenmaal scoorde. Bovendien speelde hij 116 oefenduels. In totaal kwam De Zoete tot 420 officiële wedstrijden en met de 116 vriendschappelijke duels tot 536 wedstrijden voor ADO en FC Den Haag in de periode van 1962 tot 1975.

zoete2

De Zoete was een veelzijdige speler. Hij kwam als aanvaller bij ADO (rechtsbinnen), speelde ultrakort in het tweede elftal. Omdat ADO het seizoen 1962-1963 slecht begon kreeg Piet de Zoete de kans in het eerste elftal. Dat was in de uitwedstrijd tegen Fortuna’54, dat met 2-1 won. Een week later maakte de toen 18-jarige De Zoete in de thuiswedstrijd tegen Heracles de enige treffer en tevens zijn eerste competitiegoal. De Zoete begon bij ADO als aanvaller, maar later maakte hij furore op het middenveld en speelde regelmatig ook centraal in de verdediging.

Driemaal droeg Piet de Zoete het Oranjeshirt. Zijn debuut was in september 1966 als invaller voor Ajacied Bennie Muller. Op dat moment stonden met Piet de Zoete, Harry Heijnen en Kees Aarts drie ADO’ers tegelijk in Oranje, iets wat nooit eerder was voorgekomen en tot dusver nooit meer is voorgekomen. Met ADO won hij in 1968 de KNVB-beker. In totaal zou hij vijf bekerfinales spelen. Op het middenveld vormde Piet de Zoete in de jaren zestig het tweemans-middenveld met Joop Jochems in een elftal dat 4-2-4 speelde. Piet de Zoete ontpopte zich ook als een technisch vaardige speler met veel inzicht en inzet en als specialiteit de perfect uitgevoerde bloktackle.

zoete4

Tijdens zijn voetbalcarrière werkte Piet de Zoete steevast aan zijn maatschappelijke loopbaan. Hij combineerde het bestaan van profvoetballer met zijn studie aan het CIOS in Overveen en later op de HALO, waarna hij bouwde aan een bloeiende praktijk als fysiotherapeut. Na zijn door knieproblemen noodgedwongen beëindigde voetballoopbaan in 1975 werd hij trainer. Ook in deze functie diende hij maar één club: ADO, later FC Den Haag. Als jeugdtrainer, als trainer van het tweede profelftal en driemaal was hij hoofdtrainer ad interim. Ook als bestuurslid diende hij ADO en FC Den Haag diverse perioden. Op 1 februari 2015 werd Piet de Zoete benoemd tot Erelid van HFC ADO Den Haag. Later kreeg hij een zilveren ster aan de Wall of Fame van Haagse sporticonen in Sportcampus Zuiderpark.

Dank Piet, voor zó véél jaren inzet, toewijding en betrokkenheid voor de club. Je blijft altijd voortleven in onze herinnering. Wij wensen Piets familie alle sterkte toe met het verwerken van het verdriet over het grote verlies.