Sympathiek en onnavolgbaar

Op de leeftijd van slechts 48 jaar is oud-speler van ADO Den Haag Youri Petrov overleden. De in Oekraine geboren vleugelspits speelde in het seizoen 2001-2002 bij de club, die toen nog het Zuiderpark als thuisbasis had. Hij kwam op huurbasis van RKC Waalwijk. Petrov was een speler die beschikte over een vaardige techniek en een goed gevoel voor positie, zeker waar kansen leken te ontstaan. Voor ADO Den Haag kwam hij uit in 32 competitiewedstrijden, waarbij hij vijf doelpunten op zijn naam schreef. Ook scoorde hij tweemaal in de nacompetitie, waarvoor ADO Den Haag zich plaatste, maar er niet in slaagde de Eredivisie te bereiken. ADO Den Haag stond in het seizoen 2002-2003 onder leiding van het trainersduo Lex Schoenmaker en Rinus Israel. Schoenmaker herinnert Youri Petrov als een buitengewoon sympathiek mens. Als voetballer had hij een goede dribbel. Wat triest voor zo’n aimabel mens om zo jong te moeten sterven’.

petrov 01

Youri Petrov werd geboren in het Oekraïense Kryvy Rih, dat in 1974 nog tot de Sovjet-Unie behoorde. Kryvy Rih is ook de geboorteplaats van de Oekraïense president Volodymyr Zelinski en de toptennisvrouwen Alona en Kateryna Bondarenko. Petrov begon zijn voetballoopbaan bij Dnepr Dnipropetrovsk. Daarna maakte hij als jeugdspeler furore bij Spartak Moskou, Lokomotiv Moskou en Mykolojiv. Ook kwam hij tweemaal uit voor Jong Rusland. In 1994 vertrok hij naar Nederland. RKC Waalwijk was daar zijn eerste club. Daar speelde Petrov zich in de belangstelling van FC Twente, dat hem een driejarig contract aanbood. In zijn beginperiode in Enschede baarde zelfs zo veel opzien, dat Louis van Gaal hem bij Ajax wilde halen. Petrov verbleef enige tijd in Amsterdam, speelde een aantal wedstrijden met Jong Ajax. Zo kwam hij in het voorjaar van 1996 in het Olympisch Stadion in actie voor Jong Ajax in een vriendschappelijke wedstrijd tegen de amateurs van ADO. Dit was de laatste wedstrijd van het authentieke ADO vlak voor de fusie met FC Den Haag waaruit ADO Den Haag ontstond.

petrov 02

Petrovs periode bij FC Twente eindigde voortijdig vanwege alcoholproblemen. Daarna volgde een periode langs vele clubs, langs weer RKC Waalwijk, ADO Den Haag, Sparktak Alania Vladikavkaz, Volyn Loetsk, SKA-Energija, Metalist Charkov en Volendam, waar zijn bestaan als voetbalprof eindigde. Hij ging wel door met zijn voetballoopbaan, zij het bij amateurclubs als ASWH, Haaglandia en de amateurs van PSV. De sympathieke Petrov was helaas buiten het veld minder gelukkig. Hij ondervond daardoor niet alleen als voetballer, maar ook sociaal in alle opzichten veel problemen en eindigde uiteindelijk, 48 jaar jong pas, in een hospice.

petrov5
Op de foto vooraan is Youri Petrov tweede van rechts. Staande derde van links is de nog piepjonge Sjaak Polak. Het ging om een vriendschappelijke wedstrijd tussen Jong Ajax en ADO (amateurs) in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Youri, dank voor alles wat je hebt gedaan voor ADO Den Haag. Zijn nabestaanden en vrienden wensen wij alle sterkte toe.