In de nacht van zondag 13 november overleed oud-speler van ADO en Holland Sport Theo Kleindijk (84). Ook werkte hij jaren als scout voor FC Den Haag.

Theo Kleindijk speelde voor ADO 91 competitiewedstrijden, 19 bekerduels en 33 oefenontmoetingen. Grotendeels fungeerde hij als linksback. Hij maakte veelal een betrouwbare indruk, speelde met grote inzet, fanatiek en vooraf sportief. Hij hield zijn sportieve agressie in toom en ook als de situatie erom ‘vroeg’ schuwde hij het zogenaamde professionele optreden. Een beetje tactisch afhouden wilde hij wel, tackelen deed hij in uiterste ‘noodzaak’.

In 1955 klopte hij als achttienjarige al aan de deur van het eerste elftal. Het duurde wel enige jaren, voordat hij echt zijn entree mocht maken in de hoofdmacht van de rood-groenen. Eerst had hij George van Rosmalen voor zich en kende in Jacques Smit en Adri de Lugt zijn concurrenten. Hij moest trainer Rinus Loof dus echt overtuigen. Hij slaagde erin Ernst Happel in het seizoen 1963-1964 echt te overtuigen. Dat seizoen speelde hij 26 van de dertig competitieduels, die ADO toen in de Eredivisie speelde. Na dat seizoen verhuisde hij naar stadgenoot Holland Sport, waar hij twee jaar actief was. Zijn profloopbaan sloot Theo Kleindijk af bij het Schiedamse SVV.

kleindijk site

Na zijn spelerscarrière werd Theo Kleindijk trainer. Hij had onder meer De Jagers, De Postduiven en GDA onder zijn hoede. Vele spelers, die hij trainde, spraken lovend over zijn tactisch inzicht, zijn vermogen automatismen in het team te brengen en spelers individueel sterker te maken. Vooral zijn vermogen spelers te doen geloven in eigen kunnen sprak menig speler aan.

Na zijn trainersloopbaan fungeerde Theo Kleindijk een aantal jaren als scout. Ook dit werk verrichtte hij punctueel. In zijn benadering legde hij de lat hoog en was daarom zeer kritisch. Zijn punctualiteit kwam hem ook ten goede in zijn maatschappelijke loopbaan op het stadhuis van Den Haag. Menig ADO’er kwam voor de aanvraag van een paspoort terecht bij Theo Kleindijk. Het was nog in de periode, dat het digitale tijdperk nog lang niet zijn intrede had gedaan, maar dat er werd gewerkt met lange schuifladen met kaartenbakken daarin.

Lange tijd koesterde Theo Kleindijk de hoop, dat zijn zoon Ronald in zijn voetbalsporen zou treden. Zoonlief had ontegenzeggelijk talent, behoorde lange tijd tot de hoogste jeugdselecties van ADO, maar een profloopbaan zat er niet in.

Dank Theo, voor alles wat je hebt gedaan en betekend voor ADO, Holland Sport en het voetbal in het algemeen. Wij wensen zijn familie alle sterkte toe met het verwerken van het verdriet over het grote verlies.