Na twee duels is Oranje onder-19 al zeker van deelname aan de eliteronde van de EK-kwalificatie. Na Cyprus (9-0) werd in eigen huis ook het tiental uit Moldavië verslagen. Vanavond bleef de teller uiteindelijk steken op een zeer belangrijke 12-0.

Maartje Looijen mocht haar debuut maken in Oranje onder-19 en speelde direct negentig minuten. De buitenspeelster, die vorig seizoen als speelster van Jong ADO Den Haag één keer inviel in Oranje onder-17, gaf de assists op de 7-0 en 11-0. Nadine Noordam, die afgelopen dinsdag debuteerde, mocht opnieuw invallen. Vier minuten na haar entree in de 46ste minuut tekende ze al voor de 4-0. Daarnaast bereidde ze de tiende Nederlandse treffer voor.

Oranje stond in de rust al met 3-0 voor dankzij doelpunten van Kim van Velzen, Suzanne Admiraal en Maureen Sanders. Tegen de Moldavische meiden, die al sinds de blessuretijd van de eerste helft met z'n tienen op het veld stonden, werd de score na de rust flink uitgebreid. Na Nadine Noordam kwamen de doelpunten van Soraya Verhoeve (5-0), Eline Koster (6-0 en 8-0), Kim van Velzen (7-0, 10-0 en 12-0), Vita van der Linden (9-0) en Pleun Raaijmakers (11-0).

De laatste treffer, in de 95ste minuut gescoord door Kim van Velzen, bleek een uitermate belangrijke. Eerder vandaag won Italië onder-19 namelijk met 11-0 van Cyprus. Het doelsaldo van Oranje (+21) is nu beter dan dat van Italië (+20), zodat zondag een gelijkspel voldoende zal zijn voor de formatie van Jessica Torny om de koppositie in de groep te behouden. Kwalificatie voor de eliteronde van de EK-kwalificatie is met deze monsterzege al bewerkstelligd, een goede uitgangspositie tijdens de loting moet het volgende doel zijn.

(fotografie: KNVB.NL / Eric Verhoeven en Tekst: Ivo Schimmel)