Ook voor ADO Den Haag Vrouwen is seizoen 2023-2024 definitief tot een einde gekomen. Met een keurige vijfde plek op de ranglijst in de Azerion Vrouwen Eredivisie kunnen we stellen dat het vrouwenelftal een stabiel seizoen achter de rug heeft en dus is het tijd om terug te blikken op de belangrijkste (hoogte)punten van afgelopen seizoen.  

Integratie
Seizoen 2023-2024 was het eerste seizoen dat het vrouwenvoetbal bij ADO Den Haag weer officieel onder de vlag van NV ADO Den Haag kwam te vallen. Na twaalf seizoenen als zelfstandige BV/Stichting, het vrouwenvoetbal in Den Haag voort te hebben gezet, kwam in de zomer van 2023 de langgekoesterde wens dan eindelijk uit. Met de integratie van het vrouwenvoetbal binnen de BVO is het ADO Den Haag afgelopen seizoen gelukt om een breder publiek te bereiken (en bedienen) en kon de organisatie verdere stappen maken in het professionaliseren van de vrouwentak.

Hoofdsponsorschap
Na al twee jaar hoofdsponsor te zijn geweest tekende GirlPower Radio in juli 2023 een nieuw, driejarig contract, waardoor de Haagse radiozender nog minimaal drie seizoenen als hoofdsponsor op de wedstrijdshirts van het eerste vrouwenelftal en de meidenelftallen te bewonderen is. Daarnaast is de Haagse radiozender uitgegroeid tot Strategisch Partner van ADO Den Haag, waardoor de samenwerking eveneens een verdiepingsslag richting de toekomst heeft gemaakt.  

230714ab11342

Voorbereiding
ADO Den Haag Vrouwen kende, onder leiding van het nieuwe trainersduo Alex Scholte en Stephan Vos, een zeer goede voorbereiding waarin er gewonnen werd van Southwestern University (10-0), OH Leuven (3-0), DSS (1-8), Ter Leede (0-6) en SC Heerenveen (1-0). Ook eindigde de Haagse ploeg als eerste op het drieluik in Maurik waar PEC Zwolle met 2-1 aan de kant werd gezet en er gelijk werd gespeeld tegen Feyenoord (0-0). Nipte nederlagen tegen KAA Gent  (2-1), Feyenoord (2-0) en SGS Essen (2-1) voorkwamen dat ADO Den Haag de voorbereiding ongeslagen kon afsluiten.

Competitiestart
Ook de start van de competitie voorliep naar behoren. In eigen huis werd er knap gelijk gespeeld tegen PSV. Naast dat het seizoen officieel weer was afgetrapt, stond deze wedstrijd eveneens in het teken van het bedanken van Stichting ADO Den Haag Vrouwenvoetbal. Niemand minder dan Sarina Wiegman sprak het aanwezige publiek toe om de bestuursleden en alle vrijwilligers van de stichting te bedanken. Met een goed gevulde Eretribune (ruim 1100) bezoekers was het een sfeervolle en gezellige competitiestart.

2023 09 15 ado den haag psv 1

Resultaten
ADO Den Haag Vrouwen deed gedurende het seizoen eigenlijk wat het moest doen. Er werd gewonnen van de op papier “kleinere” clubs en nipt verloren van de top. Uiteraard waren er uitblinkende resultaten, zoals de 0-4 in Sittard en tegenvallende resultaten zoals het 1-0 verlies bij en tegen Telstar. Echter wist de ploeg een vrij constant seizoen te draaien, waardoor ADO Den Haag Vrouwen vijfde eindigde achter respectievelijk; FC Twente, Ajax, PSV en Fortuna Sittard. In het bekertoernooi had ADO Den Haag Vrouwen, in tegenstelling tot eerdere seizoenen, wat minder geluk. In de achtste finale trof het gelijk al Feyenoord. Na 90 minuten spelen stond het 1-1, waardoor de beslissing moest vallen in de verlenging of in de achtereenvolgende penalty’s.  Laatstgenoemde gebeurde, echter niet in het voordeel van ADO Den Haag Vrouwen, waardoor de geelgroene al vroegtijdig afscheid moesten nemen van het bekertoernooi.

lr240204pz63876

Jubilea
Dit seizoen kende ook weer enkele jubilea. Zo bereikte Kaya Nelemans de magische mijlpijl van 100 officiële wedstrijden in het shirt van ADO Den Haag Vrouwen. Voor captain, en keepster, Barbara Lorsheyd was het helemaal een bijzonder seizoen. Zij passeerde de grens van 300(!) officiële optredens in Haagse dienst. Na veertien seizoenen is de sluitpost inmiddels uitgegroeid tot een waar clubicoon.

2023 11 17 telstar ado den haag 31

Debutanten
Ieder seizoen maken speelsters hun debuut vóór ADO Den Haag Vrouwen én in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Nieuwkomer Lakeesha Eijken debuteerde dit seizoen namens de Residentieclub in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle en ook Lauren Glotzbach en Iris Remmers, talenten uit eigen jeugd, mochten hun eerste minuten in de hoofdmacht maken.

Shanique Dessing
Voor het eerst in de clubgeschiedenis van ADO Den Haag Vrouwen werd er een speelster in de winterstop op huurbasis naar Den Haag gehaald. Oud ADO Den Haag-speelster, Shanique Dessing, kwam in de winterstop over van PSV. Shanique Dessing genoot de jeugdopleiding in Den Haag en kwam in totaal tot 68 officiële wedstrijden in het eerste elftal, voordat zij de overstap maakte naar Eindhoven. Het terughalen van Dessing bleek een gouden zet, want ze scoorde in haar eerste wedstrijd voor ADO Den Haag Vrouwen direct twee keer tegen AZ en bekroonde zichzelf zo tot matchwinner.

lr240120ab12074

Nationaal
Dit seizoen heeft ADO Den Haag Vrouwen ook weer talenten mogen afleveren aan diverse nationale ploegen. Zo maakte keepster Barbara Lorsheyd het gehele seizoen deel uit van de OranjeLeeuwinnen en debuteerde topscorer Lobke Loonen bij Jong Oranje. Chloé Vande Velde maakte deel uit van de nationale Belgische ploeg en Vanessa Susanna van de Arubaanse.

Ook kleurde diverse jeugdelftallen geelgroen en leverde de jeugdopleiding van ADO Den Haag Vrouwen eveneens talenten af aan het Poolse nationale elftal onder 19 jaar en het Marokkaanse nationale jeugdelftal onder 16 jaar. Hieruit blijkt opnieuw dat de jeugdopleiding van ADO Den Haag Vrouwen van onschatbare waarde is.

Vooruitblik
Helaas nemen we aan het eind van iederen seizoen afscheid van speelsters en stafleden. Zo ook dit seizoen. Negen speelsters zien na de zomer niet meer terug bij ADO Den Haag Vrouwen. Hun aflopende contracten werden niet verlengd of zij gaan elders een nieuw avontuur aan. Daarnaast werd er onlangs eveneens (publiekelijk) afscheid genomen van hoofdtrainer Alex Scholte, technisch manager Annabel Toorenburg en manager vrouwenvoetbal Karin Punt. Met een nieuwe selectie en een (deels) nieuwe staf blikken we ook alvast vooruit op het nieuwe seizoen. Zo zal Sandra van Tol toetreden als nieuwe assistent van hoofdtrainer Stephan Vos en hebben de eerste verlengingen en ondertekeningen alweer plaatsgevonden.