ADO Den Haag Vrouwen besloot de voorbereiding op het nieuwe seizoen vrijdag met een overwinning op Heerenveen. Aan het eind van de warmste septemberweek ooit bewaarde het team van de trainers Stephan Vos en Alex Scholte het beste voor het laatst.

In de eerste helft van het duel stond de Haagse verdediging als een huis. De gasten uit Friesland kregen op het Sportpark Prinses Irene 45 minuten lang geen enkele mogelijkheid om het doel onder vuur te nemen. Aan de overkant had de thuisploeg moeite om veel kansen te creëren. In het eerste kwart werd een poging van Louise van Oosten geblokt en zag Manon van Raay een schot gestopt. Bij een kopbal van Lobke Loonen uit een voorzet van Nikki IJzerman had de scheidsrechter een overtreding op de doelvrouw gezien. Na een drinkpauze hadden inzetten van Pleun Raaijmakers (gestopt) en Kayra Nelemans (idem) evenmin succes. Twee corners leverden ook niks op.

2023 09 08 ado den haag heerenveen 3

Na de ijsthee halverwege vergrootte ADO Den Haag de druk op de Friese afweer. Een schot van grote afstand van Daniëlle Noordermeer vloog over het doel. Een uithaal van Chloé Vande Velde eindigde in de armen van de doelvrouw. Een overtreding op Loonen in de zone van de waarheid werd niet bestraft met een penalty. Na een eerste schuchtere poging van Heerenveen, schampte Kayra Nelemans de buitenkant van de paal uit een korte corner.

Met veel verse krachten bleven de Haagse vrouwen het doel belegeren. Onderbroken door een eerste redding van Barbara Lorsheyd schoot Loonen over, zag Bo Vonk een schot gestopt en vloog een voorzet van Nelemans voorlangs. Met Ilham Abali als aanjager joeg de thuisploeg door. Cato Pijnacker Hordijk kon bij weer een hoekschop net voor de lijn worden geblokt. Op het moment dat menigeen de moed zou hebben verloren, kwam dan toch de beloning. Bij nog een inswingende corner van Jill van den Ende onstond een doelworsteling, die Laura Dankelman besloot door de bal woest hard in de kruising te kogelen: 1-0. Die zwaarbevochten voorsprong liet ADO Den Haag Vrouwen niet meer in gevaar komen.