Het was voor Shaquille Pinas een dag om nooit meer te vergeten. De 23-jarige verdediger van ADO Den Haag maakte zijn debuut voor de nationale ploeg van Suriname en bekroonde zijn eerste optreden voor het elftal van bondscoach Dean Gorré ook nog eens met een doelpunt en een overwinning.

Pinas stond in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo in de basis in de eerste WK-kwalificatiewedstrijd, tegen de Kaaimaneilanden. Een schitterend moment voor de linkspoot, maar het werd alleen nog maar mooier. De ADO Den Haag-speler knikte namelijk na twintig minuten spelen de 1-0 tegen de touwen uit een voorzet van voormalig ADO Den Haag-middenvelder Roland Alberg. Deze treffer was de aanzet tot een probleemloze zege, omdat Ryan Donk (penalty) en Gleofilo Vlijter er 3-0 van maakten tegen de nummer 193 van de FIFA-ranking.

Suriname staat op dit moment op de 141ste plaats op de mondiale lijst. Waarschijnlijk zal deze rangschikking steeds florissanter worden, omdat spelers met Surinaamse roots door de invoering van het sportpaspoort vanaf heden kunnen uitkomen voor het land. Dat geldt niet alleen voor Pinas, maar ook voor oud-ADO Den Haag-spelers als Ramon Leeuwin, Alberg, Dion Malone, Tjaronn Chery en later wellicht nog Sheraldo Becker.

Het WK-traject
De volgende halte in de reis van het versterkte Suriname is de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Aruba in de Verenigde Staten (zaterdagnacht). Uiteindelijk gaat alleen de nummer één van de poule, waarin ook nog Bermuda en Canada zitten, door naar de play-offs voor de finalegroep. In deze barrage staat Haïti, Nicaragua, Belize, Saint Lucia of de Turks- en Caicoseilanden te wachten. Als Suriname deze hordes weet te nemen, dan volgt er een nog grotere uitdaging. In een finalepoule met acht landen (waaronder Mexico, de Verenigde Staten, Costa Rica, Jamaica en Honduras) plaatst de top-drie zich dan rechtstreeks voor het WK en speelt de nummer vier nog play-offs met een land uit een ander continent.

Komende zomer is eerst nog de eerste deelname van Suriname aan de Gold Cup. Dit CONCACAF-toernooi wordt van 2 tot en met 24 juli gespeeld.

Video: StarNieuws - beeld: ATV/STVS