Voor het eerst sinds het seizoen 2016/2017 speelt ADO Den Haag komende woensdag weer eens een bekerwedstrijd in het eigen Cars Jeans Stadion. In het kader van de TOTO KNVB Beker ontvangt de ploeg van hoofdcoach Aleksandar Rankovic om 18.45 uur Sparta Rotterdam.

Voorbeschouwen met Aleksandar Rankovic
De staat van dienst van ADO Den Haag in het bekertoernooi is de afgelopen twee decennia niet om over naar huis te schrijven; in twintig jaar werd één keer de kwartfinale (2004/2005) en tweemaal de achtste finale (2008/2009 en 2016/2017) bereikt. Toch zegt dat gegeven niets volgens Rankovic. “Het heeft ook te maken met de loting”, stipt de hoofdtrainer aan. Hij wil maar wat graag de koker in bij de volgende bekerloting. “Wij benaderen dit als een belangrijke wedstrijd, want we willen naar de volgende ronde. Het zou echt mooi zijn als we dit seizoen ver in het toernooi kunnen komen. We gaan vlammen en gaan voor de winst. Dat zou betekenen dat we ook met een goed gevoel richting PSV kunnen (zondag, red.).”

Een bekeravond heeft altijd iets bijzonders, maar voor Rankovic heeft het treffen met Sparta een nog specialer tintje. Het is de club waar hij de afgelopen twee seizoenen de rechterhand was van zijn goede vriend Henk Fraser, waar hij nu dus tegenover staat. “Het voelt wel speciaal. Ik heb twee fantastische jaren gehad bij Sparta en ik speel tegen één van mijn beste vrienden. Henk is een belangrijk persoon in mijn leven en in mijn carrière. We hebben nog dagelijks contact, al is dat voor de wedstrijd nog niet gebeurd. Maar onze warme band zorgt er alleen maar voor dat ik nóg liever van hem wil winnen", glimlacht Rankovic.

lr201025llu1039

Achtergrond
De bekerontmoeting met Sparta is een weerzien met enkele oude bekenden. Fraser zwaait dus de scepter op Spangen. De oefenmeester was tussen 2014 en 2016 de hoofdtrainer bij ADO Den Haag, nadat hij in een eerder stadium al assistent-trainer was in Den Haag. Daarnaast keren ook spelers Tom Beugelsdijk, Aaron Meijers en de van een blessure herstellende Tim Coremans terug in het Cars Jeans Stadion. Andersom hebben naast hoofdtrainer Rankovic spelers Michiel Kramer, Lassana Faye en Dante Rigo een verleden in Rotterdam-West.

De laatste keer dat ADO Den Haag en Sparta Rotterdam elkaar in het bekertoernooi troffen was in het seizoen 2001/2002. Onder leiding van toenmalige hooftrainer Rinus Israël won ADO Den Haag destijds dankzij een treffer van Romeo Castelen met 0-1 op Het Kasteel. Ook in het seizoen 1999/2000 speelden ADO Den Haag en Sparta tegen elkaar in het bekertoernooi. ADO Den Haag trok in het eigen Zuiderpark met 3-1 aan het langste eind.

Na het gelijkspel van afgelopen zondag met AZ (2-2) kijkt Rigo ernaar uit om tegen zijn oude club te spelen, al realiseert de middenvelder zich uiteraard wel dat er woensdag iets op het spel staat. "Het bekertoernooi is voor ADO Den Haag belangrijk. Je wilt zo ver mogelijk in de beker komen want het is toch een kans op een prijs. We gaan dus honderd procent gas geven om een goed resultaat te halen.

190817llu1431