Het Israël van ADO Den Haag-speler Ilay Elmkies heeft zich woensdagavond gerevancheerd van de nederlagen die het eerder deze interlandperiode opliep tegen Schotland en Tsjechië. De uitwedstrijd tegen Slowakije werd ternauwernoord met 2-3 gewonnen.

Net als tijdens de ontmoeting met Tsjechië bleef Elmkies negentig minuten op de bank. De middenvelder zag dat zijn landgenoten het in de eerste helft erg lastig hadden in Bratislava. Al na een kwartier zette Marek Hamšík het thuisland op voorsprong en nog voor rust verdubbelde Róbert Mak de marge: 2-0. In de tweede helft kantelde de wedstrijd en brak er een specticulaire slotfase aan. Het was PSV aanvaller Eran Zahavi die via een glaszuivere hattrick ervoor zorgde dat de drie punten mee naar Israël gingen: 2-3.

Domper in Schotland
Vorige week donderdag kwam Elmkies twintig minuten in actie tijdens de halve finale van de play-offs om plaatsing voor het EK van volgend jaar zomer. Na exact honderd minuten verving Elmkies de moegestreden Eyal Golasa. Na hondertwintig minuten bleef het tegen Schotland 0-0, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Elmkies nam geen strafschop namens de Israëliërs maar zag wel PSV-spits Eran Zahavi de eerste en enige penalty van de reeks missen. Hierdoor werd Israël uitgeschakeld.

Verlies tegen Tsjechië
Elmkies bleef afgelopen zondag in het Sammy Ofer Stadium in Haifa negentig minuten op de bank. De middenvelder moest toezien dat Tsjechië al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam via een eigen doelpunt van Joel Abu Hanna. Toen het kort na rust zelfs 0-2 werd via Matěj Vydra leek de wedstrijd gespeeld. Eran Zahavi scoorde na bijna een uur spelen nog wel de aansluitingstreffer voor Israël, maar gescoord zou er niet meer worden.