Alan Pardew volgde de KNVB-call over de afwikkeling van de Eredivisie vrijdag met een flinke dosis spanning. De uitkomst - geen promotie/degradatie en dus lijfsbehoud voor ADO Den Haag in de Eredivisie - zorgt bij de Engelse oefenmeester voor een opgelucht gevoel.

“Natuurlijk is er sprake van opluchting, maar bescheidenheid is op zijn plaats”, zegt Pardew. “Hoewel we nog het geloof hadden dat we onze missie konden volbrengen, stonden we er niet goed voor en zullen we nooit weten of het ons gelukt was. Maar juist omdat we niet wisten of het seizoen goed of slecht zou aflopen, had ik een andere uitkomst voor ADO Den Haag niet terecht gevonden. Hoewel het belangrijk is dat onze club blijft waar het hoort, tellen we onze zegeningen en snappen we de frustraties bij SC Cambuur en De Graafschap.”

Net als Algemeen Directeur Mohammed Hamdi begrijpt Pardew volledig dat het seizoen beëindigd is. “Op dit moment speelt de wereld een veel belangrijkere wedstrijd: de strijd tegen het coronavirus. Laten we hopen dat er zoveel mogelijk mensen gezond blijven en dat het normale leven zo snel mogelijk weer opgepakt kan worden”, stelt de 58-jarige Engelsman.

Pardew was drieënhalve maand en acht competitiewedstrijden onderweg bij ADO Den Haag, toen het voetbal werd stilgelegd wegens het coronavirus. Nadat bekend werd dat de promotie- en degradatieregeling niet in werken zou treden, circuleerde in Britse media een bericht over een vermeende bonus voor Pardew. “Onzin”, maakt de coach duidelijk. “Als ik formeel gezien al recht zou hebben op een bedrag, zou ik dat nooit willen ontvangen. In deze lastige periode zou ik een eventuele bonus altijd teruggeven aan de club, die er vast en zeker een goede bestemming voor kan vinden.”

Al een aantal weken verblijft Pardew bij zijn familie in Sussex, vanwaar hij nauw in contact blijft staan met de spelers en de staf. “Ik hoop binnenkort weer naar Den Haag te kunnen komen. Dan zullen we ook gaan evalueren. Zeker is in ieder geval dat ik geen seconde spijt heb gehad van mijn overstap naar ADO Den Haag. Een prachtige club, met zeer betrokken en loyale fans.”     

lr200119llp6187