Alle 34 betaald voetbalclubs, waaronder dus ADO Den Haag, komen dit weekend met een statement tegen racisme. Met de boodschap ‘Racisme? Dan voetballen we niet!’ tonen alle clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie hun afkeer tegen discriminatie en kwetsende spreekkoren op de tribunes. Zo wordt er vanuit het voetbal een signaal gegeven dat genoeg écht genoeg is.

De actie houdt in dat er in de eerste minuut van alle wedstrijden niet gevoetbald wordt. Vanaf de aftrap tot het einde van de eerste minuut zal de bal niet rollen. In deze minuut zal de boodschap van de actie op de reclameborden en videoschermen in de stadions getoond worden. Dat geldt dus ook voor het thuisduel van ADO Den Haag met Willem II (zaterdag, aftrap 20.45 uur).

Het is een initiatief van de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie, dat in samenwerking met de 34 betaald voetbalclubs, KNVB, Coaches Betaald Voetbal en spelersvakbond VVCS is opgezet. Met de actie wordt er stilgestaan bij de scheldkoren op de tribunes en discriminatie op de Nederlandse (amateur)voetbalvelden. Het is bedoeld om fans bewust te maken van het feit dat voetbal van en voor iedereen is, ongeacht culturele achtergrond, religie of seksuele voorkeur. Uiteraard staat ADO Den Haag hier volledig achter.

De gebeurtenissen bij de wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior van vorige week zijn de aanleiding voor het statement tegen racisme.

De Held
Op structurele basis zet ADO Den Haag zich voor dit thema onder meer in met het project 'De Held', dat al sinds 1996 in Den Haag wordt uitgevoerd. Dit is een samenwerkingsproject tussen ADO Den Haag en welzijnsorganisatie Stichting XTRA. Het doel van het project is om een bijdrage te leveren aan de bestrijding van racisme, maar ook pestgedrag, zinloos geweld en homofobie.

Spelers van ADO Den Haag bezoeken ongeveer twintig keer per jaar groepen 7 van het basisonderwijs. Deze schoolbezoeken worden in samenwerking met Stichting XTRA georganiseerd. Gezamenlijk met de spelers wordt er een gastles van twee uur verzorgd. Tijdens deze gastles gaan de spelers met de kinderen in gesprek over de vier genoemde thema’s. Respect is daarbij het kernbegrip.