Voetballers en trainers houden van regelmaat en duidelijkheid. Dat zijn natuurlijk ook geen verkeerde eigenschappen. Zeker als je met een hele groep tot goede prestaties wil komen. Toch is het opvallend dat je deze gewoonte overal terugziet tijden het trainingskamp. Zo zit iedereen elke dag op dezelfde plek bij het eten. En zit er iemand verkeerd, dan volgt er onmiddellijk een correctie.

Van der Valk voor de groep

Trainer Fons Groenendijk nam dus eigenlijk een groot risico tijdens de ochtendtraining op dag drie in Belek. Want toen de spelers de warming-up achter de rug hadden en zich meldden voor het vervolg van de training, schrokken ze. De hoofdtrainer stelde zich op als toeschouwer en er stond een nieuw gezicht voor de groep. Marvin van der Valk mocht de training leiden. De videoanalist van het eerste elftal traint al enige tijd jeugdteams en volgt de cursus UEFA A. Hij had een mooie omschakeloefening bedacht zorgde voor een prima uitvoering. Als een jonge Dick Advocaat dartelde hij langs de lijn, schreeuwend met aanwijzingen. De kleine sergeant kreeg na afloop de complimenten van de spelers en van Groenendijk. “Pep Guardiola, maar natuurlijk na Alfons Groenendijk” gaf Van der Valk bij ADO TV als antwoord op de vraag welke trainer zijn grote voorbeeld is.

img 1604

Galatasaray is er ook, mét oude bekende

Het Sueno-trainingscomplex bestaat uit twee velden, afgescheiden door hekken en een tribunegebouw. Tribunes dus aan beide kanten. Zondag verschenen er ineens doeken rondom het trainingsveld tegenover dat van ADO Den Haag. De reden? De Turkse topclub Galatasaray arriveerde zondagavond. Onder grote belangstelling passeerde de selectie de poort van het complex. Supporters stonden klaar met toeters en fakkels. Ook in het hotel verdrongen de mensen zich om de spelers van de nummer twee van Turkije te kunnen zien en aanraken. Het grootste spektakel vormde toch wel de entree van de coach Fatim Terim. De oud-bondscoach is andermaal teruggekeerd op het oude nest en wordt dag en nacht bewaakt door beveiliging. Zijn ego vulde direct de lobby van het hotel. Een persoonlijkheid.

Garry Mendes Rodrigues maakt ook deel uit van de selectie van 'Cimbom'. De Nederlander ging als amateur van Boshuizen ooit mee op trainingskamp met ADO Den Haag. Eenmaal onder contract werd hij verhuurd aan FC Dordrecht. Daarna kwam zijn loopbaan in stroomversnelling. Via Bulgarije naar het Spaanse Elche, door naar PAOK in Griekenland en nu dus in Turkije. Maar geen sterallures. Want toen hij Jillis Zevenbergen zag, vloog hij de teammanager werkelijk om de hals. Trainer Fons Groenendijk kreeg ook een warme hand net als de rest van de staf. En zijn nieuwe coach, die noemde hij een echte baas. Onder leiding van die baas werkte Galatasaray zijn eerste training af. Bekeken door minstens vijfentwintig cameraploegen. De tribune aan de ADO kant bleef leeg. Het verschil moet er zijn.

img 1663

Ontspanning

“Het gaat om de opzet en om de lepe balletjes vlak achter het net. Als die goed zijn kom je een heel eind.” Het is geen citaat uit het handboek ‘Voetbal doe je zo’, maar wel het antwoord van Lex Immers en Donny Gorter op de vraag waarom zij zich kroonden tot het winnende koppel bij het potje voetvolley. Naast dit spel vormden verdedigend koppen en afwerken de bestanddelen van de ontspannen middagtraining, waarop veel gelachen werd. De middenvelders wonnen de strijd door in de finale af te rekenen met het duo Goppel/Duplan. Het slotwoord was voor trainer Fons Groenendijk. Hij toverde een glimlach op het gezicht van de spelers door aan te geven dat de woensdagmiddag een vrije middag is.

Daarna snel weer terug naar de luxe van het hotel. Omdat ADO Den Haag graag wil laten weten waar en onder welke omstandigheden het verblijft, heeft Sheraldo Becker een rondleiding gegeven. Later te zien op ADO TV!

Het dagverslag van ADO TV:

Fotoserie: