De door het KNMI aangekondigde buien waren onderwerp van gesprek tijdens het ontbijt op de tweede dag van het trainingskamp van ADO Den Haag in Leende. Omdat telefoons aan de ontbijttafel verboden zijn, werd pas na de maaltijd duidelijk dat de buien deze dinsdag geen roet in het eten konden gooien. Buienrader gaf weliswaar regen aan, maar Leende bleek van alle ellende verschoond te blijven. En de trainingen konden onder zomerse omstandigheden worden afgewerkt. Op een perfecte grasmat, aangezien de terreinknecht van DOSL nog even flink gesproeid had.

Voor de spelers een stevige conditionele prikkel, maar voor het grootste gedeelte wel met de bal. De nieuwe conditietrainer John Nieuwenburg liet de zweep gedoceerd knallen. En trainer Zeljko Petrovic keek tevreden toe. Passen en trappen, kort sprintwerk, partijspel 6 tegen 6 en aan het eind van de training enkele penalty’s. Rody de Boer excelleerde door de strafschop van Wilfried Kanon te keren. 'Finale Afrika Cup' en 'beslissende penalty' schreeuwden de spelers nog even richting de Ivoriaans international. De druk werd hem te veel en Kanon nam met een sip gezicht afscheid van het trainingsveld. De selectie wachtte bij terugkeer in het hotel een lichte lunch na eerst afgekoeld te zijn in het ijsbad. "Direct koelen na een inspanning bevordert het herstel", liet de fysiotherapeut Edwin Coret weten.

Na de lunch stonden er weer penalty’s op het programma. Nu als punt van discussie. Wel of geen penalty en waar krijg je geen rood, maar nog wel geel voor en andersom. Aan het begin van elk seizoen brengt de KNVB de spelers van alle Eredivisieclubs op de hoogte van de meest recente wijzigingen in de spelregels. Arbiter Dennis Higler was naar Leende gekomen om aan de hand van regels en vooral veel filmpjes het een en ander te verduidelijken. Het leverde soms verhitte maar goede discussies op. Over buitenspel bijvoorbeeld.

De tweede training kan het beste omschreven worden als een drieluik. De A-spelers werkte aan de Hans van Breukelenweg een veldtraining af, gevolgd door nog enkele anderen. Een andere groep spelers bezocht de gym. De 25-koppige selectie sloot de dag af met een diner. Morgen niet twee, maar één training op het programma. Ook de pers wordt morgen in de gelegenheid gesteld interviews af te nemen.