De selectie en staf van ADO Den Haag kijken met tevredenheid terug op de eerste volledige trainingsdag in het Zuid-Spaanse Sotogrande. Een drukke en volle dag. De stampvolle agenda zorgde er zelfs voor dat het tijdstip van aanvang ontbijt voor de vier keepers van de selectie vervroegd werd. Op het moment dat de rest van het Haagse gezelschap het eerste broodje van de dag nuttigde, hadden de doelmannen de bokshandschoenen al aangetrokken en werd er onder leiding van trainer Ed Groven een bokstraining afgewerkt. Ook Aaron Meijers en Vito Wormgoor verschenen later in de ochtend nog met en tegen elkaar in de ring. Het duo was vervolgens nog maar net op tijd voor vertrek vanaf het hotel naar de trainingsvelden in San Enrique. Een ritje van bijna een kwartier. Dagelijks wordt de afstand twee keer per dag afgelegd door de vijf minibusjes.

Echt genoten hebben de spelers vandaag niet van het biljartlaken van het Ayala Polo complex. Er stond veel conditiewerk op het programma en de fysiek trainers Nol Hornix en John Nieuwenburg hadden hun handen vol. Hornix leidde de spelers door een lastig parcours. De gelaatsuitdrukkingen van de selectie toonde dat de fysiektrainer van ADO Den Haag geen medelijden had getoond met de spelers bij het uitzetten van het parcours. Veel jongens zaten stuk en liepen op het tandvlees.

Nieuwenburg deed individueel loopwerk met Mike Havenaar, die lang niet trainde vanwege zijn ribblessure, Giovanni Korte en Gervane Kasteneer. De grote partijen onder leiding van hoofdtrainer Henk Fraser voelde als een verademing en een moment om op adem te komen. Maar dat was juist niet de bedoeling. Ook Fraser liet de zweep knallen en legde de lat tijdens de partijspelen hoog.

De vier doelmannen van ADO Den Haag hadden inmiddels weer de vertrouwde handschoenen om de vingers en probeerde klemvast te zijn in plaats van te boksen. Ook Arno van Zwam zocht met zijn keepers, Hansen, De Boer, Zwinkels en Coremans, de conditionele grens op.

Behalve over het weer was er dus halverweg de dag weinig te klagen en met stramme spieren schoven de spelers dan ook de stoelen aan voor een uitgebreide lunch.

Na een verplichte rust lonkt de middagtraining alweer. Op een gladgeschoren grasmat liet Henk Fraser de teugels vieren. Diverse spelers zullen morgen pas merken dat het trainingsveld glad gemaaid is. Zij bleven vanmiddag binnen om in de gym onder leiding van Edwin Coret hun oefeningen af te werken.

Voor de groep die er wel was stond er vooral denkwerk op het programma. Een tactische training beëindigd met latje trap maar dit keer met wat ingewikkeldere spelregels. Wat er wel in bleef was het zwembad aan het einde van de rit. Tom Beugelsdijk moest het koude water weer in maar werd vergezeld door assistent-trainer Ekrem Kahya en verzorger Dino Nunes en de spelers Vito Wormgoor en Mathias Gehrt.

Tja, ook Nol Hornix kwam op een gegeven moment het zwembad uitgeklauterd. Hij hoefde niet zelf te springen maar kreeg hulp van achteruit. Het leek een soort van ludieke spelerswraak op de door hem gecomponeerde conditietraining van deze dag.