ADO Den Haag heeft het trieste bericht ontvangen dat Frans Kok is overleden. Frans Kok, doelman van ADO in de jaren veertig en vijftig en van 1959 tot 1963 van SHS, is op de leeftijd van bijna 91 jaar overleden. De laatste jaren kwakkelde hij met zijn gezondheid en was rolstoelgebonden. Dit weerhield hem niet om in mei 2014 de bijeenkomst van de Pensionado’s te bezoeken en aanwezig te zijn bij de opening van het ADO Den Haag Museum op 31 januari van dit jaar.

In jaren vijftig kende Frans Kok zowel sportief als maatschappelijk zijn beste tijd. Op zondag trachtte hij – vaak met succes – het doel van ADO schoon te houden en doordeweeks regelde hij als agent van politie het verkeer op de drukste kruispunten van Den Haag.

Als tienjarige meldde Frans Kok zich bij ADO. Tijdens de jaren van de Tweede Wereldoorlog diende hij zich aan bij het eerste elftal, waar hij eerst moest concurreren met Dolf Niezen en daarna met Piet van Anraad. Met zijn bedaarde stijl en soms spectaculaire reflexen ontwikkelde Frans Kok zich in het midden van de jaren vijftig zich in het Zuiderpark tot ‘zekerheidje’ onder de lat. Hij was de nummer één van het elftal dat toetrad tot het profvoetbal, in 1956-1957 kampioen werd van de Eerste Divisie A en promoveerde naar de Eredivisie. Op het hoogste niveau was ADO aanvankelijk een regelrechte sensatie door thuis te winnen Feyenoord (6-3), Ajax (3-1) en DOS (6-2), dat landskampioen zou worden. ADO zou als debutant in de Eredivisie eindigen als gedeeld vijfde. In de periode van 1942 tot 1959 stond Frans Kok bij ADO in 266 competitiewedstrijden onder de lat. Voor de beker verdedigde hij het doel van ADO zeventien keer en speelde ruim tachtig vriendschappelijke wedstrijden.

Voor de invoering van het betaalde voetbal was Frans Kok ook de vaste man onder de lat van het Haags Elftal. Hij debuteerde op 13 april 1949 in de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Oxford University. Daarna volgden nog optredens met het stedelijke elftal tegen onder anderen het Zwaluwen-elftal (voorlopig Nederlands Elftal), het Engelse Blackburn Rovers, het Italiaanse Pro Patria en het Oostenrijkse Admira.

Onbewust diende Frans Kok ADO ooit van advies met zeer grote gevolgen. Kok en de vader van Aad Mansveld waren neven. De doelman zag de kleine Aad wel eens in actie bij SOA (nu SV Wateringse Veld/GONA) en raadde hem aan naar ADO te gaan. Nooit had hij kunnen bevroeden, dat zijn neefje tot ‘Mister ADO’ zou uitgroeien. Zoals hij eigenlijk ook nooit had gedacht ADO eens te verlaten. Dat gebeurde toch in de zomer van 1959. Hij stapte over naar Scheveningen Holland Sport. Bij de eerste-divisieclub beleefde Frans Kok vier prettige jaren, waarin hij wel concurrentie had te duchten van Wim Landman (toen diens schorsing vanwege een vermeende omkopingaffaire voorbij was), Jan Eype en Jan Kutterink.

Op 39-jarige leeftijd zette Frans Kok een punt achter zijn actieve voetballoopbaan. Hij stortte zich op het trainerschap. De amateurs van ADO, Celeritas en Verburch profiteerden van zijn bekwaamheden, ervaring en vooral zijn rustgevende uitstraling. Politie-agent was hij ook niet meer, maar verzekeringsagent om vervolgens tot zijn tachtigste actief te zijn als rijinstructeur.

Met dank aan Frans Leermakers