De eerste twee dagen van het trainingskamp in het Spaanse Estepona is er hard getraind. Twee maal per dag op het veld, wel steeds twee heel verschillende trainingen. En tussendoor in de gym en bij bokstrainer Ed Groven. Vooral de elf tegen elf partij van dinsdagmiddag stemde hoofdtrainer Henk Fraser erg tevreden. "Het was goed om te zien hoe het spel stabiel bleef terwijl de spelers steeds vermoeider raakten. Daar is inzet voor nodig, precies wat ik graag zie."

's Morgens had de groep een relatief rustige training afgewerkt op de prachtige velden in Estepona, 's middags konden er daardoor een paar tandjes bij. Zwinkels, Owobowale en Houtkoop waren achter gebleven in het hotel. De eerste zodat hij zijn eigen programma af kon werken in de gym, jonkie Owobowale door lichte knieklachten en Houtkoop helaas door een buikgriepje. Edwin Coret trainde met hen.

Na een uitgebreide warming up ging de eerste partijvorm van start. Plaatselijke held Peter Grimmer die in Marbella voetbalt kwam de groep uit de brand helpen, want door de heren die achtergebleven waren in het hotel en Aaron Meijers en Gianni Zuiverloon die op het veld uit voorzorg apart trainden, was er net 1 mannetje tekort voor 11 tegen 11.

Het eerste potje was in eerste instantie voor de kijkers wat verwarrend. Met aan beide kanten een keeper in de goal hoefde er niet gescoord te worden voor een punt. Beide ploegen hadden de opdracht tien keer de bal binnen het team te houden en dan de bal bij de keeper in de handen te schieten. En tegelijkertijd natuurlijk die opbouw bij de andere partij te onderbreken. Thomas Kristensen was de vrije man met een ander hesje die door beide partijen ingezet mocht worden. Het ging er fanatiek aan toe, maar Oranje wist het vaakst de cirkel rond te maken.

De laatste partijvorm was overduidelijk, gewoon ouderwets elf tegen elf. En ondanks dat de trainingen van eerder op de dag en de anderhalf uur van de middagsessie gevoeld moesten worden, daalde het energieniveau amper tot niet. Niet voor niets kwam Fraser net voor zonsondergang tevreden van het veld af.

Fotografie: Laurens Lindhout