Laatste nieuws

De Nouri Foundation en de Hartstichting hebben vandaag samen met algemeen directeur ADO Den Haag Natascha van Grinsven-Admiraal, spelers Kilian Nikiema en Milan Hokke, Nouri Foundation ambassadeur Soufiane Touzani en wethouder Sport Hilbert Bredemeijer een Nouri-AED onthuld in de Haagse wijk Vrederust.

De komende tijd zal in alle steden waar betaald voetbal wordt gespeeld een Nouri-AED geplaatst worden. In totaal zullen er 34 worden onthuld, verwijzend naar het rugnummer van Ajax speler Abdelhak ‘Appie’ Nouri die in 2017 tijdens een wedstrijd werd getroffen door een hartstilstand.

Hartveilige buurt
Tijdens de onthulling is er, hoe kan het ook anders, ook flink gevoetbald door alle aanwezigen. Met deze activiteiten wil de Nouri Foundation een hartveilige omgeving creëren en verschillende groepen in de wijk met elkaar in contact brengen. “Niet alleen zorgt de AED dus voor een hartveilige buurt”, zegt voorzitter Jolanda Hogewind, “maar het brengt ook mensen samen waar dat niet zo vanzelfsprekend is. Dat past helemaal bij Abdelhak.”

Nederland, Den Haag 02-10-2024. Onthulling van de vierde AED van de Nouri Foundation en de Hartstichting bij ADO Den Haag.

Ook de broer van Abdelhak, Abderrahim Nouri, was bij de onthulling aanwezig. “Deze en alle andere Nouri-AED's dragen we op aan de wijken”, zegt hij trots. “Als Abdelhak op een pleintje speelde, zorgde hij ervoor dat iedereen, ongeacht beperkingen, mee kon doen.” Bij een goede omgeving hoort volgens hem ook hartveiligheid en dus AED’s: “Want die kunnen levens redden.”

Belang van de AED in Vrederust
Een dag en nacht beschikbare AED in deze wijk is van grote toegevoegde waarde. “Hier wonen veel mensen, maar er was nog geen AED”, vertelt Marianne Spoelstra, programmamanager AED’s bij de Hartstichting. “Door een AED op te hangen die altijd bereikbaar is en mensen te leren hoe ze daarmee moeten omgaan, is de wijk veiliger geworden.” De AED bij het Cruyff Court is de vierde van de 34 AED’s die de komende tijd worden geplaatst.

Nederland, Den Haag 02-10-2024. Onthulling van de vierde AED van de Nouri Foundation en de Hartstichting bij ADO Den Haag.

Sportwethouder Hilbert Bredemeijer is ook trots dat de Nouri-AED is geplaatst bij het Haagse Cruyff Court. “Het is voor de buurt en alle voetballers hier geweldig dat deze AED is geplaatst. Iedereen in Den Haag moet namelijk fijn en veilig kunnen sporten, en ook in de buurt kan een AED levens redden. Nouri is een inspiratie voor vele jonge voetballers en met deze AED vragen we aandacht voor hartveiligheid.”

Algemeen directeur van ADO Den Haag, Natascha van Grinsven-Admiraal: “Gezond en veilig kunnen sporten vinden we allemaal belangrijk. Juist daarom is het mooi om te zien dat er bewustzijn wordt gecreëerd en er door het hele land Nouri-AED’s worden opgehangen. Door het beschikbaar stellen van AED’s en inwoners te leren hoe ze met een AED moeten omgaan, dragen we niet alleen bij aan een hartveilig Den Haag, maar ook aan een hartveilig Nederland. Natuurlijk zijn wij extra verheugd om te zien dat dit gerealiseerd wordt in de Haagse wijk Vrederust. Een locatie waar we met ADOgroen regelmatig zelf aanwezig zijn om in sportaanbod te faciliteren en beweging te stimuleren, ook voor hen voor wie dat niet vanzelfsprekend is.”