Maatschappelijk

“Het was een jongensdroom die uitkwam om voor een betaalde club te gaan spelen,” vertelt Sjouk Jonker trots terwijl hij handenwrijvend binnenkomt van een bevroren veld in het Zuiderpark. “Door de medicijnen die ik voor mijn ADHD slik, heb ik snel koude handen en voeten. Dat doet pijn!” Sjouk speelt sinds 2019 in het G-team van ADO Den Haag, ‘G-Storks’. “Normaal heb ik heel veel zin om te gaan, maar vanochtend niet,” lacht Sjouk, “veel te koud!” We proberen wat op te warmen terwijl hij vertelt over hoe hij begon met voetballen, over zijn leven in coronatijd en waar hij nog van droomt.

 Gescout door ADO Den Haag; een jongensdroom

Op de basisschool trapte Sjouk vaak een balletje in de voetbalkooi. Sinds zijn tiende zit hij bij voetbalvereniging ESTO in zijn woonplaats Bodegraven: “Met ons G-team hadden we jaarlijks een toernooi in het stadion van ADO Den Haag. Daar ben ik toen gescout voor G-Storks. Ik kreeg dat gewoon zomaar te horen van José, één van de teamleidsters die voor ESTO alles regelt. Superleuk!” vertelt Sjouk enthousiast over hoe hij bij ADO Den Haag terechtkwam.

 Fit blijven in coronatijd

“We zouden met de G-Storks toernooitjes tegen andere profclubs gaan doen, in de ‘Bijzondere Eredivisie’,” vertelt Sjouk verder. “Bij ESTO trainde ik elke dinsdag en elke zaterdag hadden we wedstrijd. Door corona gaat dat nu allemaal niet door. In drie maanden tijd ben ik drie kilo aan spieren verloren!” Normaalgesproken doet Sjouk ook aan scouting, werkt hij als keukenhulp in Restaurant De Munt in Bodegraven en doet hij een drankje met vrienden. Hoewel dit nu allemaal ook stilligt, zit hij niet bij de pakken neer: “Ik sport thuis met mijn beste maat. We gaan dan een stukje rennen. Nou ja een stukje, we doen een rondje van zeven kilometer!”

 Regulier meedoen en Champions League finale

“Het is zo leuk dat ADO Den Haag zoveel doet voor mensen buiten de club,” vervolgt Sjouk. “Ze organiseren elke maand wel iets voor ons G-voetbalteam. Een training, of laatst hadden we een boksclinic. Ze betrekken dan niet alleen de ‘kleine’ spelers, maar ook de ‘grote’! Lex Immers was mijn favoriet, nu die weg is, is dat Michiel Kramer. Ze zijn zichzelf gebleven ondanks alle aandacht die ze krijgen.” Sjouk droomt ervan om “regulier” mee te doen: “Het G-voetbal is te makkelijk voor mij. Ik help anderen graag om beter te spelen, daarom ga ik staan waar ik nodig ben. Eigenlijk ben ik rechterspits.” Als toeschouwer zou Sjouk dolgraag eens een Champions League finale in het stadion meemaken. Het liefst ADO Den Haag – Feyenoord, de club van zijn opa. “Dan blijf ik juichen,” besluit Sjouk lachend, “wie er ook scoort!”

Interviewer en auteur: Lisa Koolhoven, Verhalenpodium

Note: G-Stork Sjouk zal donderdag 25 februari 2021 aanschuiven tijdens de 5 uur Show, het programma van de Goede Doelen Loterijen, om de ADO Den Haag G-Storks en de Bijzondere Eredivisie toe te lichten op nationale televisie! 
De aanleiding is dat een politicus die aan tafel komt, haar of zijn voorkeur mag uitspreken over een bepaalde doelgroep, onderwerp of goed doel. Donderdag wordt gesproken over en met kinderen met een beperking in combinatie met voetbal. Sjouk mag dus vertellen over de Bijzondere Eredivisie!

sjoukjonker mtf2 1000