Maatschappelijk

“Tijdens de eerste corona-lockdown zat ik met een hernia”, vertelt Ben van Kampen, 80 jaar, deelnemer en vrijwilliger van de maatschappelijke projecten van ADO Den Haag. “Ik kon niet autorijden met m’n rug en de kinderen durfden me niet te brengen, omdat ze bang waren me te besmetten. ADO Den Haag in de Maatschappij belde of ze iets voor me konden doen. Zij hebben toen geregeld dat ik vervoer van en naar de kliniek kreeg. Arnie Been, die normaal gesproken de jeugd rijdt en teamgenoot is bij de OldStars, kwam me steeds halen met een ADO Den Haag-bus. Grandioos!” 

Oldstars Walking Football
Ben heeft als jongen altijd gevoetbald. Na zijn militaire dienst deed hij dat een tijd lang niet vanwege zijn knie. Tot vriend Piet van der Raaf hem – inmiddels eind dertig  vroeg om bij zijn veteranenteam te komen. Helaas is Piet op 20 november 2020 overleden, maar hij zorgde er wel voor dat Ben weer ging voetballen en van ADO Den Haag ging houden. “Vroeger had ik een ontzettende hekel aan ADO. Als jeugdlid van B.M.T. voetbalden we tegenover ze in het Zuiderpark. Alle jongetjes die een beetje konden voetballen, haalden ze met een flesje limonade over om bij ADO te komen. Dat vond ik zo gemeen!”, vertelt Ben nu met een glimlach. “Via Piet kwam ik zo’n vijf jaar geleden bij het OldStarsWalking Football team van ADO Den Haag terecht en zo is de liefde voor de club gekomen. Ik heb het er verschrikkelijk naar mijn zin!”

Herinneringen en ‘Soeper Winter’
Helaas ligt het Walking Football door het coronavirus stil. Hetzelfde geldt voor het project ‘ADO Herinneringen’, waarvoor Ben zich als vrijwilliger inzette: “Samen met andere vrijwilligers ontvingen we ouderen uit verzorgingshuizen in het stadion. Door krantenknipsels en foto’s haalden we herinneringen met ze op. Met koffie en een boterham erbij. We deden met enkele OldStars ook wel balspelen in tehuizen om ouderen in beweging te krijgen.” Waar Ben zich – samen met vrouw Tineke – in deze coronatijd juist wel voor kon inzetten, was de ‘Soeper Winter’-actie; in samenwerking met onder meer Westlandse tuinders en de Participatie Keuken is de keuken van het Cars Jeans Stadion één van de plekken waar soep wordt gemaakt. Vele vrijwilligers brengen deze wekelijks naar Haagse ouderen. Ben en Tineke leverden 35 soepjes af. “De reacties van de mensen waren hartstikke leuk!”

Snel weer voetballen
“ADO Den Haag in de Maatschappij doet veel, dat is echt een sterk punt van ADO Den Haag”, benadrukt Ben. En over OldStars: “De saamhorigheid van de groep is groot!” Zodra zijn gezondheid en corona het toelaten, wil Ben weer naar Walking Football. “Ik moest wennen aan de regels en was in het begin heel fel. Ik ben nooit een technische voetballer geweest, maar ik ging er hard in.” Dat deed hij bij ADO Den Haag eerst ook, tot zijn teamgenoten hem erop wezen dat hij rustig aan moest doen. Ben houdt niet van stilzitten en trommelt met zijn handen op tafel tot besluit: “Ik wil snel weer voetballen!”