Maatschappelijk

‘EuroFIT’ van ADO Den Haag in de Maatschappij en partner Menzis zorgde ervoor dat Leon Taal vijf kilo afviel en zich fitter voelt. EuroFIT is overgegaan in ADO-fit, maar Leons team bestaat nog steeds en traint trouw elke dinsdag.

“Familie en vrienden geloofden niet dat ik elke dinsdag in het stadion van ADO Den Haag een balletje sta te trappen,” vertelt Leon lachend. “Het is bijzonder om de binnenkant van ADO te zien. Ik ben fan en heb al een paar jaar een seizoenkaart. Op de site zag ik dat de club iets wilde doen voor dikkere supporters, met een fitprogramma. Ik voetbalde ergens anders, maar ik trainde daar als mid-veertiger met jongere jongens. Na elke training of wedstrijd had ik drie dagen nodig om te herstellen. ‘Is dit nou goed voor mijn lichaam?’, vroeg ik me af.”

Internationaal programma EuroFIT

Vanaf 2015 deed ADO Den Haag twee jaar mee met EuroFIT, een programma van profclubs uit Nederland, Engeland, Portugal en Noorwegen. EuroFIT was gericht op supporters met overgewicht, die onvoldoende bewegen en veel tijd zittend doorbrengen. Per jaar deden bij ADO Den Haag 35 mannen mee. Leon maakte deel uit van de lichting 2016-2017: “Aan het begin van het programma ben ik gemeten en gewogen door onderzoekers van ‘Amsterdam UMC’. Naast mijn gewicht in relatie tot mijn lengte, keken ze ook naar mijn buikomvang, vetpercentage, mijn hartfunctie en bloeddruk. En we kregen een stappenteller mee als referentie.”

Theorie, oefeningen en partijtjes

“Lopen, lopen, lopen,” zegt Leon over zijn activiteiten in het kader van EuroFIT. “Per week moest je steeds meer stappen doen. Dat triggert je om fanatiek te worden.” Elke wekelijkse bijeenkomst startte met een stuk theorie, bijvoorbeeld over goede voeding. “Daarna deden we oefeningen op de tribune,” vervolgt Leon. “Op de stoeltjes gaan zitten en weer opstaan, doorschuiven. Na de warming-up speelden we partijtjes. Dat begon met ‘walking football’, later konden we wel gewoon voetbal spelen. We speelden ook wedstrijdjes tegen andere clubs. Die waar ik bij was, tegen Heerenveen, hebben we gewonnen. Wij waren fitter!”

Persoonlijke resultaten en een hecht team

Leon paste de tips die hij met EuroFIT kreeg, toe in zijn dagelijks leven: “Ik werkte in Amsterdam en parkeerde mijn auto buiten de ring. Ik nam de metro naar mijn werk en stapte een halte eerder uit, zodat ik het laatste stuk kon lopen. Op het werk vroeg ik collega’s om staand te vergaderen. Ook ging ik met de trap een verdieping hoger naar het toilet.” Door EuroFIT viel Leon vijf kilo af en voelde hij zich fitter. Na dat jaar stopte het niet: “De overgebleven mannen van de twee groepen vormen samen een hecht team,” vertelt Leon trots. “’Dinsdag trainen’ staat vast in de agenda. De meesten komen elke week, zelfs als ze geblesseerd zijn. Dan kijken ze vanaf de bank en we kletsen bij. We krijgen nog steeds begeleiding vanuit ADO Den Haag. En zolang er kunstgras is, trainen wij in het stadion!”

auteur: Lisa Koolhoven, Verhalenpodium

Het verhaal van Leon bewijst hoe belangrijk de motiverende kracht van een voetbalclub kan zijn. Daarom is Menzis maatschappelijk partner van ADO Den Haag in de Maatschappij.
Leon behoort tot de Maatschappelijke Selectie van ADO Den Haag en Menzis. Elk van de deelnemers vormt daarin een duo met een speler of de coach. Samen geven ze zo de projecten een herkenbaar gezicht én motiveren ze andere deelnemers om ook in beweging te komen.

men18063 adv ado advertentie maatschappelijke selectie a5 web 1500