Maatschappelijk

Door de ‘ADO beleving’ hoeft Ernst Krul even niet aan zijn ziekte te denken en kan hij iets terugdoen voor de mensen die hem steunen. ADO Den Haag in de Maatschappij en Menzis organiseren deze beleving als onderdeel van het HMC Oncologisch Beweegprogramma ‘Bewegen tegen Kanker’.

“Als kleine jongen ging ik al wekelijks naar het Zuiderpark,” vertelt Ernst over zijn band met ADO Den Haag. “Toen ik ouder werd ben ik blijven gaan, vooral naar belangrijke wedstrijden, zoals die tegen Ajax. Ik was uitvoerder in de bouw van bestralingskamers in ziekenhuizen, toen ik in 2016 zelf de diagnose kanker kreeg. Vier keer per week liep ik hard en ik gaf ook looptrainingen, toen het niet meer ging. Ik kon mijn lopers niet bijhouden. Aan de diagnose ging een heel onderzoekstraject vooraf waarin artsen steeds niks konden vinden. Tot het moment dat ik niet meer kon eten.”

Conditie verbeteren en psychisch verwerken

“Ernst nam het initiatief om naar ‘de huiskamer’ te gaan,” vertelt zijn vrouw Henny Krul over de plek die Stichting BriBos op de afdeling Oncologie van HMC Antoniushove realiseerde. “Daar hoorden we over ‘Bewegen tegen Kanker’ en de ‘ADO beleving’.” “Twaalf weken volg je een traject onder begeleiding van een fysiotherapeut om je conditie te verbeteren,” licht Ernst het beweegprogramma toe. “Na chemo en bestraling heb je te maken met conditieverlies. Dat zou na een jaar weer terug moeten zijn, anders wordt het chronisch. Dat is bij mij het geval en dat heb ik ook psychisch moeten verwerken. De ADO beleving helpt je samen met lotgenoten even het gevoel van kanker los te laten. ADO Den Haag nodigt je uit voor een lunch en een wedstrijd of een diner en een wedstrijd. Ook ontmoet je de spelers. Dat is perfect geregeld door ADO en hun keuken is heel goed. Als onderdeel van de beleving kun je gokken op de uitslag. Ik mocht zelf een t-shirt met handtekeningen van de spelers winnen.”

Iets terugdoen

“Ik heb het startschot voor de Stadium FunRun mogen geven,” vult Ernst zijn belevenissen bij ADO Den Haag aan. Dit hardloopevenement voor het goede doel gaat rond en door het Cars Jeans Stadion en voert deelnemers langs plekken waar normaal alleen de ADO Den Haag-spelers mogen komen. Zelf hardlopen kan Ernst helaas niet meer. Wel doet hij wekelijks samen met zijn vrouw mee aan het ‘Oncologisch Bootcamp’ bij de Kameleon. En hij fietst twee keer per week mee met zijn loopgroep. “Tijdens zijn behandeling kreeg hij elke week wel een kaart of een ballon of bloemen van ze,” vertelt Henny dankbaar. “Als een voorbijganger nu opmerkt ‘lekker makkelijk op de fiets’, nemen ze het voor hem op. Ze laten hem niet los!” Over de ADO beleving zegt Henny: “Ernst geniet heel erg van de uitjes naar ADO. Ik ben een keer mee geweest, maar Ernst heeft ook al eens een man meegenomen die veel voor hem gedaan heeft. Zo kon hij iets terugdoen.”

auteur: Lisa Koolhoven, Verhalenpodium

Het verhaal van Ernst bewijst hoe belangrijk de motiverende kracht van een voetbalclub kan zijn. Daarom is Menzis maatschappelijk partner van ADO Den Haag in de Maatschappij.
Ernst behoort tot de Maatschappelijke Selectie van ADO Den Haag en Menzis. Elk van de deelnemers vormt daarin een duo met een speler of de coach. Samen geven ze zo de projecten een herkenbaar gezicht én motiveren ze andere deelnemers om ook in beweging te komen.

men18063 adv ado advertentie maatschappelijke selectie a5 web 1500