Maatschappelijk

Esmee Greeve (20 jaar) is studente Sport & Bewegen aan het ROC Mondriaan en daarnaast werkzaam als Maatschappelijk Trainster van ADO Den Haag. Een job die ze heeft gekregen na een succesvolle stage via school bij de MVO-afdeling van de Haagse profclub. Het is een succesverhaal te noemen voor beide partijen. ADO Den Haag beloonde de leergierige studente met een contract en Esmee doet ervaringen op waar zij zich stormachtig door heeft ontwikkeld. “Ik heb nu een baan die bij me past en waardoor ik nu sterker in mijn schoenen sta.”

“Stel dat ze me een baan aanbieden”
In het tweede leerjaar moest Esmee voor haar studie een keuzedeel kiezen waarbij ze stage moest gaan lopen bij een plek naar keuze. Daarbij had ze de ‘veilige’ keuze kunnen maken om bij haar eigen sportclub trainingen te gaan geven, maar dat deed ze niet. “Ik zag in de stagelijst ADO Den Haag OldStars staan, een van de sociaal-maatschappelijke projecten van de club. Dat kende ik niet, al zei de naam ‘ADO’ me wel al wat.” Ze had was nog niet bekend met de maatschappelijke kant van de voetbalclub en na wat research en met steun van haar ouders besloot ze te mailen. Na een positief gesprek mocht ze een paar weken later beginnen en heeft ze een jaar lang met plezier de OldStars mogen trainen. “Het was een enorm gezellig jaar en ik merkte dat ik het heel leuk vond om met mensen te bewegen. Het gaf me energie en toen zei ik voor de grap: ‘stel dat ze me een baan aanbieden’ niet wetende dat dit niet veel later ook zou gaan gebeuren.” Esmee hoefde geen seconde na te denken en greep de kans om in dienst te gaan bij de MVO-afdeling van de Haagse voetbalclub met beide handen aan.

esmee3

“Sterker in mijn schoenen”
Wat bij Esmee meteen opvalt is haar enthousiasme en drive. Dat probeert ze over te brengen op de kinderen waarmee nu werkt met de projecten Leven als een ADO-Prof! en de volwassenen bij het project ADO-Vitaal. “Het geeft me energie om voor een groep te staan. De kinderen zijn euforisch over ADO Den Haag. Naast het maken van dolletjes met ze, probeer je ze ook wat mee te geven. Dit werk past bij mij.” Pas toen ze aan het werk begon, wist ze dat het echt wat voor haar was. “Ik ging er open in en in het begin was het even wennen. Ik was vroeger best wel bescheiden, maar door mijn opleidingen heb ik mij verder ontwikkeld op sociaal vlak en heb ik geleerd om voor een groep te staan. Nu ik bij ADO Den Haag wekelijks voor een groep sta, geeft me dat veel energie en sta ik sterker in mijn schoenen.”

Bij de twee projecten waaraan Esmee verbonden is werkt ze met twee totaal verschillende doelgroepen. Dat vraagt een andere benadering. “Kinderen zijn wat sneller afgeleid en tegelijkertijd vaak energiek en enthousiast. Volwassen laten het in woord en gebaar weten als ze iets niet snappen. Daardoor dwing ik mezelf om naar de mensen toe stappen om te vragen of het lukt.”

esmee5

Iets doen voor de medemens
Esmee is de eerste vrouwelijke hoofdtrainster die zich op sociaal-maatschappelijk gebied inzet voor ADO Den Haag. Een gegeven dat haar trots maakt, zo zegt ze zelf. “Het is heel bijzonder om te doen. Ik hoop dat ik anderen kan inspireren en dat er meer meiden zullen volgen. Als je iets écht wil en je wil iets voor de medemens betekenen, ga er dan voor! Ergens 100% voor gaan is altijd mijn motto geweest en dat heeft me veel gebracht.” Veel leeftijdsgenoten vinden het spannend om voor een groep te staan en is het soms iets wat ze tegenhoudt om voor een stage als deze te kiezen. “Als je een uitdaging ziet of iets graag wil, maar je denkt dat het onmogelijk is, dan is het dat het niet als je er gewoon 100% voor gaat. Als het niet lukt, is pech, maar dan heb je toch alles gegeven. Dus ik zou zeggen, ga voor een stage als deze, het heeft mij een hoop gebracht!”

ADO Den Haag heeft al jaren een intensief samenwerkingsverband met de verschillende opleidingen van ROC Mondriaan. “Esmee is een van de prachtige voorbeelden waarbij beide organisatie elkaars krachten benutten om toekomstperspectief te bieden aan studenten”, aldus Edwin Reijntjes (Algemeen Directeur ADO Den Haag).

esmee4