De voorbije vier weken werd het inmiddels 26-jaar oude ‘De Held’ project uitgevoerd bij de Wethouder Brederodeschool in Rijswijk. Tijdens de lessen leerden de leerlingen uit groep 8 bij over pesten, discriminatie, racisme en geweld. Hun inzet m.b.t. het bestrijden van pestgedrag, discriminatie, racisme en geweld werd beloond met een mooi certificaat en de titel van een echte held van ADO Den Haag. Om deze uitreiking nog meer memorabel te maken voor de deelnemers, sloten de ADO Den Haag selectiespelers Max de Waal en Daryl Werker aan bij de certificaatuitreiking.

Van maandag 31 oktober tot en met maandag 21 november 2022 kregen de deelnemers lessen over wat je moet doen als iemand gepest wordt, hoe mensen gediscrimineerd kunnen worden, wat er eigenlijk bedoeld wordt met racisme en ook hoe zij actief kunnen meehelpen om zichzelf en andere mensen te helpen in zulke situaties. Ter afsluiting van het traject werd er op dinsdag 29 november voor alle leerlingen uit groep 8 van de Wethouder Brederodeschool allerlei leuke activiteiten georganiseerd.

Om de bal aan het rollen te brengen werd de nieuwe workshop van de Anne Frank Stichting uitgevoerd met de groep. De workshop heet ‘De Aftrap’ en de deelnemers moesten tijdens deze workshop video’s met ‘situaties’ bekijken over pesten en discriminatie en de voor hun meest positieve oplossing kiezen. Hierna kregen de deelnemers situatiekaarten met daarop voorbeelden van slecht gedrag i.v.m. de voorgenoemde onderwerpen. De jongeren moesten deze rangschikken van minst erg naar ergst en op basis van de resultaten kon men wel concluderen dat er heel veel verschillen zijn in de meningen hierover!

Na deze workshop kregen de leerlingen van groep 8 twee speciale gasten over de vloer, namelijk selectiespelers Max De Waal en Daryl Werker! Voorafgaand de certificaatuitreiking was er een kleine persconferentie waarin de spelers een spervuur aan vragen op zich afkregen door de kritische journalisten van de klas. Na de vele vragen kregen de leerlingen hun officiële ‘De Held’ certificaat voor het volgen van de lessen in de afgelopen weken.

Natuurlijk zou ‘De Held’ niet compleet zijn zonder een partijtje voetbal met de ADO-spelers! De leerlingen werden in vier teams verdeeld en Max en Daryl kwamen met hun eigen teams in actie tegen elkaar. Na een kort toernooitje met vele fantastische voetbalacties van de leerlingen, kwam dit traject van ‘De Held’ tot een goed einde. “Komen jullie allemaal nog eens langs bij onze school?”, vroeg één leerling tijdens het afscheid. Dit was heel tekenend voor de enthousiasme van de leerlingen!

De medewerkers van de Wethouder Brederodeschool Rijswijk en de selectiespelers van ADO Den Haag Max de Waal en Daryl Werker worden bedankt voor hun inzet tijdens de certificaatuitreiking van De Held. De volgende certificaatuitreiking van het project vindt plaats op dinsdag 6 december bij SBO De Haagse Beek.