Football Memories is overgewaaid vanuit Schotland en heeft sinds kort voet gezet op Nederlandse bodem. Willem II was de eerste ‘Betaald Voetbal Organisatie’ (BVO) die het project adopteerde. Al snel volgde ADO Den Haag het goede voorbeeld door ADO-Herinneringen op te starten. Als geen andere sport heeft voetbal het vermogen om mensen te betrekken, bij elkaar te brengen en in beweging te krijgen.

“Af en toe vergeet ik wat, maar niet als het over voetbal gaat.”

Bij het project ADO-Herinneringen ligt de focus op de (eenzame) ouderen. Zij worden uitgenodigd in het ADO Den Haag stadion om samen herinneringen van ADO Den Haag (voorheen FC Den Haag, ADO en Holland Sport) op te halen middels tastbaar- en beeldmateriaal. Zodoende komen de ouderen met elkaar in gesprek over teams, spelers, doelpunten en wedstrijden van vroeger. ADO Den Haag in de Maatschappij wil ouderen hiermee de kans bieden om uit hun isolement te komen en verschillende sociale contacten op te doen.

Een bijeenkomst wordt gezien als een echte wedstrijd; de eerste helft, de rust, de tweede helft en het ‘Haags Kwartiertje’. Tijdens een bijeenkomst staat het ‘ophalen van herinneringen’ centraal. Dit probeert de organisatie te stimuleren door verschillende materialen te gebruiken. Daarnaast wordt de organisatie ondersteund door ADO Den Haag – kenners die alles weten over de geschiedenis van ‘Onze Trots’ en zorgt de aanwezigheid van verschillende oud-spelers voor een stimulerende factor in de gesprekken.

De eerste editie stond gepland op 5 december 2019 en was zeer succesvol. De doestelling van de stichting is om maandelijks een sessie te organiseren. Bent u of is uw instelling geïnteresseerd in dit project? Neem dan contact op met Lewis Walker via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto's: Frank Jansen