ADO Den Haag opent met trots nieuwe Fanstore 07-04-2021

ADO Den Haag opent deze week de deuren van de nieuwe Fanstore. Er is de hard gewerkt aan de realisatie van deze gloednieuwe winkel, die zich direct naast de hoofdingang van het Bingoal stadion bevindt.

Fanshop krijgt smoel 17-01-2009

Afgelopen september is de verkoop van merchandise gestart aan het Haagse Heldenplein op de eerste etage onder de Aad Mansveldtribune van het stadion. In de winterstop is besloten om de Fanshop beter toegankelijk te maken en deze te verhuizen naar de begane grond.

Bouw Fanshop gestart 01-09-2008

Op de eerste etage van het ADO Den Haag Stadion wordt momenteel hard gewerkt aan de nieuwe Fanshop. Boven ingang 5/6, gelegen aan het Haagse Heldenplein, komt deze nieuwe winkel. De betonnen vloer is vandaag (01-09-08) gestort en we houden u op de hoogte van de vorderingen.

Nieuw stadion officieel geopend 30-07-2007

Indrukwekkende show en spektakel in een al even indrukwekkend stadion. Die kwalificatie verdient de wijze waarop ADO Den Haag zaterdag het nieuwe onderkomen in het Forepark in gebruik nam. Het programma herbergde praktisch alle ingrediënten die horen bij de club en de stad zoals de rijke historie, respect en waardering voor sterren van heden en verleden en ook het aspect dat Den Haag de Internationale stad van Vrede en Recht is. Het spektakel zat onder andere verborgen in de vier stuntmannen die ieder vanaf de top van de lichtmasten met geelgroene rookbommen langs een touw naar beneden zeilden.

Om de stemming er in te brengen klonk het nieuw leven ingeblazen clublied ‘ADO, Zet In Uw Krachten’ ten gehore gebracht. Het lied werd in het begin van jaren vijftig door ADO’s toenmalige voorzitter Toon Martens en secretaris Nico de Doelder gecomponeerd. Het leren van het clublied was voor de jeugdleden van toen als het ware een verplichting. Op initiatief van het bestuur vormden de leden van de ledenraad van ADODen Haag in het afgelopen voorjaar een koor. De vereniging liet het lied opcd zetten. Bij thuiswedstrijden zal het worden gedraaid.

Met de 102 ‘living statues’ mocht ADO Den Haag zich even in Barcelona wanen. In de Catalaanse hoofdstad zijn zij als het ware niet uit het straatleven weg te denken, in het Forepark vormden zij een indrukwekkende groep. Dit, temeer omdat zij symbool stonden voor de voetballers van naam, die ADO in de 102 jaar van haar bestaan heeft gekend en nog kent. Centraal, op de hoogste sokkel kwam Aad Mansveld te staan.

Dit gebeurde niet eerder dan nadat op het even buiten het stadion achter de Aad Mansveldtribune gelegen Haagse Heldenplein het echte standbeeld door de familie Mansveld in aanwezigheid van John van Ringelenstein en de maker van het beeld Loek Bos werd onthuld. Onder de klanken van ‘You’ll Never Walk Alone’ van Aad Mansvelds favoriete zanger Elvis Presley begaf de familie Mansveld en gevolg zich naar de rand van de ragfijne grasmat. Daar zagen zij met de 10.000 mensen op de tribunes hoe de ‘living statue’ die ADO’s veel te vroeg overleden legendarische aanvoerder plaats nam op de hoogste sokkel op de middenstip. Tegelijkertijd werden witte duiven losgelaten.

Vervolgens voerden voorzitter Martin Verwoert van de Stichting Stadion Ontwikkeling en directeur Remmert Honig van Ballast Nedam Bouw West het woord. Er werd een pleidooi gehouden om vooral zuinig te zijn op het mooie nieuwe stadion. Met ingehouden adem en buitengewoon ontzag zagen de bezoekers vervolgens uit elke lichtmast abseilers langs een touw naar beneden glijden.

Burgemeester Wim Deetman stelde in zijn toespraak dat niemand meer om ADO heen kan. ‘Waar je ook vandaan komt als je naar Den Haag gaat, je ziet het stadion aan de ingang van de stad altijd’. Een stadion, bedoeld als ontmoetingsplaats voor jong en oud, gezinnen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Ontmoeten en gezellig naar voetbal kijken. Hij werd geflankeerd door sportwethouder Sander Dekker, de vanwege zijn buitengewoon grote inspanningen bij de bouw van het stadion veel lof toegezwaaide voorzitter Ruurd de Boer van de Raad van Commissarissen van de NV ADO Den Haag en algemeen directeur Piet van der Pol. Met een druk op de knop startte de Haagse burgervader een videofilm. Daarin vloog de Haagse ooievaar via alle gemeenten van Haaglanden vanuit het Zuiderpark naar het Forepark om te landen in het nieuwe stadion. Daarmee werden het streven van ADO Den Haag om uit te groeien tot een club van de regio en het ‘Farewell Zuiderpark, Forepark forever’ treffend en respectvol gesymboliseerd.

Zangeres Nurlaila Karim maakte met ‘A Brand New Day’ op muzikale wijze een einde aan de plechtigheden van de officiële opening van het nieuwe stadion, dat door zijn deels aluminium en glazen gevel aan de buitenkant oogt als een blinkende parel en binnen als een ware voetbaltempel. Daarin gaat niet alleen de professionele hoofdmacht van ADO Den Haag spelen, maar ook de nieuwe loot aan de geelgroene stam, het Vrouwenelftal. Dit team, dat met vijf andere clubs de pas gevormde Eredivisie voor Vrouwen vormt, werd dan ook vlak voor de wedstrijd tussen ADO Den Haag en het Haaglands elftal – een in samenwerking met De Bal is Rond BV samengestelde selectie van top amateurvoetballers uit de regio – officieel gepresenteerd aan het publiek. Onder hen bevond zich het Nederlands vrouwenelftal, dat als ontspannen onderdeel van de voorbereiding op de oefeninterland tegen Noord-Korea de opening van het Haagse stadion bijwoonde.

De openingswedstrijd tegen het Haaglands elftal – een in samenwerking met De Bal is Rond BV samengestelde selectie van top amateurvoetballers uit de regio – betekende voor ADO Den Haag de allereerste overwinning (5-0) in haar nieuwe stadion. Een hoofdrol was weggelegd voor de man die als eerste in het nieuwe stadion scoorde en het publiek – deskundig, liefhebber of niet – bekoorde met zijn dribbels, draaien en kappen. Zelfs Kees Jansma, de presentator van het hele openingsprogramma, stond versteld van Hursut Meric. In de rust trad Yat Hong Gymnastic Association op, die Chinese drakendansen uitvoerden met een adembenemende lichamelijke souplesse.

Zo nam ADO Den Haag op zaterdag 28 juli 2007 haar eigen ‘Kuip’ in gebruik met flair en fleur, waarvoor Rob Andeweg met zijn productiemaatschappij zorg droeg. Weer is een historisch feit toegevoegd aan de toch al zo rijke geschiedenis van de club.

Update bouw nieuw stadion 29-06-2007

In de aanloop naar de opening op zaterdag 28 juli aanstaande staat in het nieuwe stadion alles in het teken van de afwerking. De thuishaven in het Forepark is inmiddels volledig voorzien van stoeltjes, de scoreborden zijn geplaatst en op het speelveld zijn de lijnen zichtbaar.
Verder zijn de dug-outs uitgerust met stoeltjes en liggen de doelen in delen klaar voor montage. In de diverse ruimten in het stadion, waaronder het spelershome, is de interieurinrichting gaande.

Tevens worden de plafonds en wanden van de publieksingangen voorzien van groengele beplating, beschikt de gastenkleedruimte over stoeltjes en kapstokken en worden rond het gastenvak lexaanwanden geplaatst.
Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Logo verschijnt op Haaglanden Tribune 11-06-2007

In het nieuwe stadion zijn op de Haaglanden Tribune de stoeltjes geplaatst die een deel van het logo van ADO Den Haag vormen. Het betreft hier de bovenkant van het clublogo, waardoor in het stadion ook een deel van het voor ADO Den Haag typerende groengeel gestreepte schild met daarin de witte ooievaar is terug te zien. De overige tribunestoelen in het stadion hebben de donkergroene kleur uit de onderkant van het clublogo.

Update bouw nieuw stadion 30-5-2007

In het nieuwe stadion van ADO Den Haag vordert de plaatsing van de tribunestoelen in hoog tempo. De Eretribune, Forepark Corner, het gastenvak, de Familie Tribune en een deel van de Haaglanden Tribune zijn al voorzien van de nu al typerende donkergroene stoelen.
Bovendien krijgt een aantal faciliteiten steeds meer vorm; de eerste toiletten zijn opgehangen en in de kleedkamers zijn de douches bijna klaar. Bovendien is in de toekomstige kleedruimte van ADO Den Haag het bad geplaatst.

In het stadion zijn inmiddels de groengeel gestreepte, uitschuifbare, spelerstunnel en de eerste trappen, waarmee bezoekers vanuit de ADO Passage de tribune kunnen bereiken, geplaatst. Verder is de beplating van de pui van het hoofdgebouw nagenoeg afgerond en is de eerste glaswand op de begane grond aangebracht.
Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Update bouw nieuw stadion 14-5-2007

Op de Eretribune van het nieuwe stadion is een begin gemaakt met de plaatsing van stoelen. De Zuiderparkcorner en het gastenvak zijn hiervan nagenoeg volledig voorzien. De tribunestoelen van het nieuwe stadion hebben de donkergroene kleur uit de onderkant van het clublogo van ADO Den Haag. In het midden van de Haaglanden Tribune wordt een deel van dit logo opgenomen. Bovendien is de beplating van de ADO Passage in volle gang. Verder worden er buiten het stadion asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd. Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Standbeeld Aad Mansveld in productie 24-4-2007

Beeldhouwer Loek Bos is aangevangen met de productie van het standbeeld van Aad Mansveld.

De kern van het beeld bestaat uit zogenaamd Styrodur, dat is gelijmd op een frame van buizen. Momenteel is Bos bezig met het aanbrengen van boetseerwas op de Styrodur-laag. De laatste stap in het productieproces is het gieten van het beeld in brons. Naar verwachting zal dit eind mei plaats hebben.

Het standbeeld van Aad Mansveld komt bij het nieuwe stadion te staan op het Haagse Heldenplein. Op dit in secties verdeeld plein – aan de zijde van Aad Mansveld Tribune – liggen tevens in het midden van iedere sectie speciale tegels als eerbetoon aan één van de andere legenden uit de historie van ADO Den Haag.

Loek Bos werd in 1946 geboren in Den Haag. In 1976 studeerde hij af aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort. Bos is werkend lid van Pulchri Studio en de Haagsche Kunstkring en sinds 1 januari 2003 tevens voorzitter van Pulchri Studio. Eerder vervaardigde hij onder meer de trofee voor de Heineken open tennis kampioenschappen in Rosmalen, een monument voor Rijkswaterstaat in Alphen aan den Rijn en het bronzen portret van Paul van Vliet in het Haagse Theater Pepijn.

Update bouw nieuw stadion 12-4-2007

Er worden momenteel talloze kabels getrokken en luchtschachten geplaatst. Bovendien zijn de sanitaire ruimten bijna klaar en zijn de diverse tribunes nagenoeg volledig overkapt. Verder is de plaatsing van de pui van het hoofdgebouw afgerond en wordt er in de ADO Passage hard gewerkt aan de isolatie en beplating.

Update bouw nieuw stadion 27-3-2007

In het nieuwe stadion van ADO Den Haag wordt momenteel gewerkt aan de realisatie van de Business Units en de diverse horecauitgiftepunten in de ADO Passage. Bovendien is op de derde etage van het hoofdgebouw een cameraplatform bevestigd en worden er steeds meer tribunedelen voorzien van overkapping. Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Update bouw nieuw stadion 5-3-2007

De buitenzijde van het in aanbouw zijnde nieuwe stadion van ADO Den Haag wordt momenteel afgedicht. Bovendien is de overkapping van de verschillende tribunes in een vergevorderde fase. Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Update bouw nieuw stadion 16-2-2007

De plaatsing van lichtmasten op het nieuwe stadion van ADO Den Haag is afgerond. Woensdagochtend werd de vierde en laatste mast gemonteerd op de stalen dakconstuctie. Daarnaast is de betegeling van de toiletten en horeca-uitgiftepunten in de toekomstige ADO Passage in volle gang. Bovendien is de afdichting van de voorzijde van het hoofdgebouw nagenoeg afgerond en wordt de laatste hand gelegd aan de plaatsing van stalen trapconstructies in de trappenhuizen. Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Update bouw nieuw stadion 1-2-2007

Donderdagochtend is het nieuwe stadion van ADO Den Haag voorzien van de tweede lichtmast. De betegeling van de kleedkamers is in een vergevorderd stadium. Verder worden er in de kleedruimten slangen aangebracht voor de vloerverwarming. Aan de Wolga-zijde van het stadion wordt er geheid voor de toekomstige route van supporters van de bezoekende club. Bovendien worden op korte termijn in de trappenhuizen stalen trapconstructies geplaatst. Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Update bouw nieuw stadion 25-1-2007: eerste lichtmast geplaatst

Donderdagochtend is de eerste lichtmast van het nieuwe stadion geplaatst. De in totaal zestien ton zware en 26 meter lange mast staat aan de linkerzijde van het toekomstige hoofdgebouw.

De mast werd aan kabels, die een hefgewicht van driehonderd ton hebben, met een hijskraan op de juiste positie geplaatst. Het lichtblok van de mast weegt alleen al 4,8 ton. Aan de mast hangen veertig lampen van 2000 watt, die achttien kilo per stuk wegen.

De komende weken zal het stadion worden voorzien van de overige drie masten. Daarnaast worden momenteel de kleedkamers betegeld met witte, gele en groene tegels. Tevens is het bad gearriveerd dat deel zal uitmaken van de kleedruimte van ADO Den Haag.

Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Update bouw nieuw stadion 23-1-2007

Na een korte onderbreking begin januari is de bouw van het nieuwe stadion van ADO Den Haag inmiddels weer in volle gang. De plaatsing van liggende tribunedelen is afgerond, waardoor het stadion nu geheel ‘dicht’ is. Vanaf de buitenkant is het speelveld dus niet meer zichtbaar.

Bovendien is het hoofdgebouw voorzien van een stalen dakconstructie en wordt de korte zijde aan de Wolga-kant momenteel overkapt. Verder wordt er gewerkt aan de afdichting van de pui van het stadion.

Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Update bouw nieuw stadion 11-12-2006

Na het bereiken van het hoogste punt – de stalen dakspanten op het hoofdgebouw – gaat de bouw van het nieuwe stadion van ADO Den Haag onverminderd door.

Momenteel worden op de stadionpui bevestigingselementen en een laag plastic aangebracht. Op deze elementen zal de uiteindelijke buitenwand komen te rusten. Tussen de pui en de buitenwand komt bovendien een isolatielaag.

Binnenkort wordt er tevens een begin gemaakt met de overkapping van de tribune aan de Wolga-kant. Hierop vooruitlopend zijn inmiddels veiligheidsnetten bevestigd aan de betreffende tribune.

Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Hoogste punt nieuw stadion bereikt 8-12-2006

Ruim een jaar na het slaan van de eerste ceremoniële paal is het hoogste punt van het nieuwe stadion van ADO Den Haag bereikt.

De inmiddels geplaatste stalen dakspanten op het toekomstige hoofdgebouw gelden als het hoogste punt van het stadion.

Sportwethouder Sander Dekker, Remmert Honig (directeur Ballast Nedam Bouw West) en Ruurd de Boer (voorzitter Raad van Commissarissen NV ADO Den Haag) hesen onder toeziend oog van nagenoeg al het bouwpersoneel de voor het hoogste punt symbool staande Nederlandse vlag.

Uiteraard mocht het pannenbier, dat traditiegetrouw wordt genuttigd bij het bereiken van het hoogste punt van een gebouw, daarbij niet ontbreken.

Nadat op woensdag 2 november 2005 de raadscommissie Middelen, Stadsbeheer, Sport en Scheveningen van de gemeente Den Haag definitief groen licht had gegeven, ging de bouw van het nieuwe stadion van ADO Den Haag van start op woensdag 23 november 2005 met het slaan van de eerste ceremoniële paal. De zogeheten eerste technische paal werd geslagen op 24 januari 2006, waarmee de bouwwerkzaamheden officieel van start gingen.

Naar verwachting is het stadion rond de komende jaarwisseling 'technisch' waterdicht. Bouwer Ballast Nedam zal de nieuwe thuishaven van ADO Den Haag in het Forepark, gelegen aan het Prins Clausplein, in de zomer van 2007 opleveren.

Update bouw nieuw stadion 5-12-2006

Op de bouwlocatie van het nieuwe stadion van ADO Den Haag is een begin gemaakt met de plaatsing van de balkons van de toekomstige Business Units.

Bovendien is de pui van de tribune aan de Donau-kant bijna volledig voorzien van beplating. Ook de plaatsing van liggende elementen en de stalen dakconstructie op deze tribune is nagenoeg afgerond.

De staande elementen van de tribune aan de Schelde-kant reiken inmiddels tot aan het hoofdgebouw, waardoor de volledige afdichting van het stadion met rasse schreden nadert.

Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Update bouw nieuw stadion 29-11-2006

De vierde en hoogste verdieping van het hoofdgebouw van het nieuwe stadion wordt inmiddels voorzien van een plafond. Bovendien krijgt de tribune aan de Schelde-zijde steeds meer vorm.

Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Update bouw nieuw stadion 23-11-2006

De plaatsing van de stalen dakconstructie van het nieuwe stadion is inmiddels gevorderd tot de tribune aan de Donau-zijde. Bovendien wordt de constructie voorzien van liggende steunen, die in een later stadium de overkapping mogelijk maken.

De aanbreng van de liggende elementen op de tribune aan de Donau-zijde is nagenoeg afgerond. Verder wordt de stadionpui aan de Wolga-zijde momenteel voorzien van wandplaten.

Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Update bouw nieuw stadion 15-11-2006

Op de bouwlocatie van het nieuwe stadion is Ballast-Nedam begonnen met de plaatsing van wanden en plafonds op de vierde etage van het hoofdgebouw. Het betreft hier de tweede laag van toekomstige business units.

Daarnaast is de lange zijde aan de Donau-kant van het stadion volledig voorzien van liggende tribune-elementen. Verder is de plaatsing van de stalen dakconstructie van de korte zijde aan de Wolga-kant afgerond en is de bouw van de tribune aan de kant van de Schelde in volle gang.

Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Update bouw nieuw stadion 6-11-2006

Op de bouwlocatie van het nieuwe ADO Den Haag-stadion in het Forepark is maandag een begin gemaakt met het asfalteren van het overdekte gedeelte van de toekomstige ADO Passage.

Het onoverdekte deel van de ADO Passage is al geasfalteerd in de beginfase van de bouw.

Daarnaast wordt op diverse plaatsen gewerkt aan de staalconstructie. De stalen overkapping van de korte zijde aan de Wolga-kant is inmiddels tot de helft gevorderd. Tevens wordt momenteel de stadionpui van een staalconstructie voorzien.

Het plaatsen van de liggende tribunedelen gaat bovendien onverminderd door, waardoor de lange zijde aan de Donau-kant nu ook vorm krijgt.

Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Update bouw nieuw stadion 30-10-2006

Het in aanbouw zijnde nieuwe stadion van ADO Den Haag in het Forepark, gelegen aan het Prins Clausplein, wordt momenteel voorzien van een stalen dakconstructie.

Daarnaast worden door bouwer Ballast Nedam op de beide lange zijdes liggende tribune-elementen geplaatst.

Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Update bouw nieuw stadion 17-10-2006

Het in aanbouw zijnde nieuwe stadion van ADO Den Haag in het Forepark, gelegen aan het Prins Clausplein, groeit uit tot een ware 'eyecatcher'.

Inmiddels krijgt ook de derde verdieping van het vier etages tellende toekomstige hoofdgebouw gestalte. Daarnaast is bouwer Ballast Nedam begonnen met de plaatsing van traptreden op de tribunes. Bovendien is de staalconstructie geplaatst voor de toekomstige loopbrug, waarover de spelers vanaf het seizoen 2007/2008 het speelveld zullen betreden.

Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Update bouw nieuw stadion 10-10-2006

Na het inzaaien op vrijdag 29 september jl. krijgt het speelveld van het nieuwe stadion van ADO Den Haag in het Forepark inmiddels de eerste groene kleur.

Bovendien is men begonnen met het waterdicht maken van de naden van de verschillende tribunedelen. Daartoe werd er eerst primer op de naden gesmeerd, waarna deze ter afdichting werden voorzien van een laag 'sealer'.

Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Nieuw stadion: inzaaien veld van start

Vrijdag 29 september is op de bouwlocatie van het nieuwe stadion van ADO Den Haag een begin gemaakt met het inzaaien van het speelveld.

Het graszaad is een mengsel van vijftien procent Engels raaigras Conrad 1, veertig procent rietzwenkgras Eldorado en 45 procent rietzwenkgras Debussy 1.

Naar verwachting zal het speelveld, bij aanhoudende gunstige weersomstandigheden, na ongeveer acht dagen een eerste groene kleur krijgen.

De eerste maaibeurt zal plaatshebben na vier tot zes weken.

Update bouw nieuw stadion 27-9-2006

Op de bouwlocatie in het Forepark krijgen de tribunes van het nieuwe stadion van ADO Den Haag steeds meer vorm. Het plaatsen van de liggende tribune-elementen gaat onverminderd door. Tevens zijn de voorbereidingen voor het inzaaien van het speelveld in volle gang.

Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de stand van zaken.

Update bouw nieuw stadion 18-9-2006

Op de bouwlocatie in het Forepark zijn inmiddels de eerste liggende tribunedelen geplaatst. Bovendien zijn de staande tribunedelen met gietmortel verankerd en is de aanleg van de veldverwarming afgerond.

Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de stand van zaken.

11-9-2006 Update bouw nieuw stadion

De bouw van het nieuwe stadion van ADO Den Haag in het Forepark vordert gestaag. De contouren van het hoofdgebouw worden steeds duidelijker en de tribune aan de Wolga-kant van het stadion verrijst. Bovendien is de aanleg van het speelveld in volle gang.

Onderstaande fotoimpressie schetst een goed beeld van de stand van zaken.

6-7-2006 Update bouw nieuw stadion

Op de bouwplaats van het nieuwe stadion in het Forepark heeft bouwer Ballast Nedam inmiddels een begin gemaakt met de plaatsing van wanden en kolommen op de ruwe vloer van het hoofdgebouw.

De komende periode zullen de contouren van het toekomstige, vier verdiepingen tellende, hoofdgebouw steeds duidelijker worden. In week 37 zal bovendien het eerste element van de hoofdtribune worden geplaatst.

9-6-2006 Update bouw nieuw stadion

De aanleg van de ruwe vloer van de begane grond van het hoofdgebouw van het nieuwe ADO Den Haag-stadion in het Forepark is inmiddels afgerond. Bouwer Ballast Nedam legt tevens de laatste hand aan de fundering van de tribunes en de plaatsing van de keerwand rond het toekomstige speelveld.In de komende weken zal een begin worden gemaakt met de plaatsing van de vloeren en wanden van het vier verdiepingen tellende hoofdgebouw. In week 37 zal vervolgens het eerste prefab-tribunedeel worden geplaatst.

19-4-2006 Update bouw nieuw stadion

Op de bouwlocatie van het nieuwe ADO Den Haag-stadion in het Forepark is bouwer Ballast Nedam inmiddels gestart met de aanleg van de eerste vloerplaten. Deze platen zullen de begane grond gaan vormen van het hoofdgebouw van de toekomstige thuishaven van ADO Den Haag. De aanleg van de vloer van het hoofdgebouw zal over twee weken gereed zijn. Elders op de bouwplaats gaat intussen het vlechten van de betonijzers door. Vanuit de betonmortelwagens wordt het beton in een stortbak gegoten, waarna dit wordt gestort in de bekistingen die om het vlechtwerk zijn aangebracht. Binnenkort zal een selecte groep supporters, die heeft deelgenomen aan de actie ‘FANdament’, de mogelijkheid krijgen om zich middels een handafdruk in het beton te vereeuwigen met het nieuwe stadion van ADO Den Haag.

14-3-2006 Update bouw nieuw stadion

De bouw van het nieuwe ADO Den Haag-stadion in het Forepark verloopt voorspoedig. Bouwer Ballast-Nedam zal de komende week de heiwerkzaamheden afronden.

Na het heien zal aan het einde van week 12 de eerste stort van de fundering van de hoofdtribune plaatsvinden. Twee weken later zullen dan de vloeren van de begane grond worden gemonteerd. In week 18 of 19 staat de montage van de eerste prefab tribune-elementen gepland.

Bij het storten van de fundering zal dezelfde rondgang worden gemaakt als bij de heiwerkzaamheden. Dit betekent dat na het hoofdgebouw wordt verdergegaan met de korte zijde aan de Lucky Leder-kant van het stadion, gevolgd door de lange zijde aan de overkant van de hoofdtribune.

Tenslotte wordt de fundering van de korte zijde aan de Wegener-kant naar verwachting eind april gestort. Dit zal tevens het toneel vormen voor de aanleg van het FANdament, waarbij supporters van ADO Den Haag zich kunnen vereeuwigen in het nieuwe stadion.

24-1-2006 Heien nieuw stadion begonnen

Ballast Nedam Bouw is dinsdag 24 januari begonnen met de heiwerkzaamheden voor het nieuwe stadion van ADO Den Haag. Om 9.45 uur werd de eerste zogenaamde technische paal geslagen.

De palen die worden gebruikt bij deze werkzaamheden zijn vibro-palen; negentien meter lange stalen buizen die worden gevuld met beton, waarna de buizen – na het uitharden van het beton – weer worden getrokken. In totaal telt de constructie van het nieuwe stadion 682 palen, samen circa dertien kilometer lang.

Dinsdag is de eerste technische paal aan de rechterzijde van het toekomstige hoofdgebouw geslagen. Het heien zal verder met de klok mee plaatsvinden. De heiwerkzaamheden nemen zes tot acht weken in beslag. In de vierde week zal tevens worden begonnen met de aanleg van de fundering.

Videoimpressie van de start van de heiwerkzaamheden(hier komt een link naar een filmpje)

23-11-2005 Eerste paal nieuw stadion geslagen

ADO Den Haag heeft woensdagmiddag een nieuw hoofdstuk aan haar toch al roemrijke historie toegevoegd. Op de bouwlocatie in het Forepark werd de eerste paal van het nieuwe stadion van de residentieclub geslagen. In de zomer van 2007 zal de nieuwe, door Ballast Nedam te bouwen thuishaven in gebruik worden genomen. Onder het toeziend oog van vele supporters, belangstellenden en genodigden sloegen burgemeester Wim Deetman en sportwethouder Wilbert Stolte – met assistentie van Robert Langenbach (algemeen directeur NV ADO Den Haag), John van Ringelenstein (voorzitter HFC ADO Den Haag), Remmert Honig (directeur Ballast Nedam Bouw west), trainers Frans Adelaar en Lex Schoenmaker en aanvoerder Tommie van der Leegte – de eerste paal van de nieuwe thuishaven van ADO Den Haag.

Gedurende een half uur durend officieel gedeelte kwamen wethouder Stolte, Martin Verwoert (voorzitter Stichting Stadion Ontwikkeling), Robert Langenbach en Ruurd de Boer (voorzitter RvC NV ADO Den Haag) aan het woord. Wethouder Stolte benadrukte vooral de binding tussen de stad Den Haag en de residentieclub. "De kleuren van de club zijn de kleuren van de stad. Zo moet het ook, ADO Den Haag en de stad horen bij elkaar en kunnen elkaar versterken." "We bouwen hier letterlijk op een kruispunt van wegen. Dit wordt een belangrijke ontmoetingsplaats. Niet alleen voor inwoners van Den Haag, maar voor ruim één miljoen mensen in regio Haaglanden."

Martin Verwoert keek in zijn toespraak terug op vijf jaar van voorbereidingen. "Een behoorlijk inspannende en verantwoordelijke taak, die vanzelfsprekend nog niet ten einde is. Ons doel is pas bereikt als ADO Den Haag in het seizoen 2007/2008 haar eerste thuiswedstrijd mag spelen in een modern, comfortabel en bovenal veilig onderkomen." De voorzitter van de Stichting Stadion Ontwikkeling roemde bovendien het College van Burgemeester en Wethouders en de ambtenaren van de gemeente Den Haag voor de wijze van samenwerken. Tevens richtte hij een woord van dank aan de Haagse gemeenteraad, die de plannen voor een nieuw stadion voor ADO Den Haag van meet af aan met een overweldigende meerderheid heeft gesteund.

Ondanks dat velen kiezen voor een emotionele naam – zoals die van ADO-icoon Aad Mansveld – zal het nieuwe stadion een commerciële naam krijgen. Ruurd de Boer: "Een onderzoek van het Duitse communicatie- en researchbureau Sport + Markt AG, dat ook werkt voor clubs als Barcelona, Inter Milan en Bayern München, heeft uitgewezen dat een commerciële naam van het nieuwe stadion tussen de 500.000 en anderhalf miljoen euro zal opleveren. Gelet op het economische belang en de daaraan onlosmakelijk verbonden ambities van ADO Den Haag, zal het stadion dus een commerciële naam krijgen."

Robert Langenbach presenteerde een voor Nederland uniek project, 'Het Haagse Heldenplein'. "Een plein dat eer doet aan iedereen – spelers én supporters – die deel uitmaakt van het verleden en de toekomst van ADO Den Haag. Centraal op dit plein krijgt ADO’s held aller helden Aad Mansveld een standbeeld", aldus Langenbach.

Tenslotte onthulden zoon Ruud, dochter Sandra en kleinzoon Jim Mansveld van de veel te vroeg overleden sterspeler een artist impression van hoe het beeld en het plein er mogelijk uit komen te zien.

De weg naar het nieuwe stadion

Veel voorbereidend werk verrichtte de Stichting Voor de Stad Voor de Club door het bedrijfsleven te interesseren voor de revitalisering van ADO Den Haag. Het streven is het betaald voetbal in Den Haag weer duurzaam op het hoogste nationale niveau (Eredivisie) terug te brengen.

De Gemeente Den Haag, die dit streven ondersteunt, gaf het adviesbureau Boer & Croon de opdracht de haalbaarheid te onderzoeken van de bouw van een nieuw stadion. De onderzoekscommissie stond onder leiding van Jacques Ruts, oud-voorzitter van PSV. De commissie oordeelde positief, waarna rond de jaarwisseling 2000-2001 de Stichting Stadion Ontwikkeling werd opgericht.

Een van de doelstellingen van de stichting is het ontwikkelen van het nieuwe stadion in Haaglanden in samenhang met het opnieuw tot leven brengen van ADO Den Haag. Op grond van een beleidsplan is de stichting door de Gemeente Den Haag een startkapitaal van 2.2 miljoen euro (destijds 5 miljoen gulden) toegekend.

De stichting bestaat uit mensen uit het bedrijfsleven, vastgoedontwikkeling, bouwprojectontwikkeling en de Stichting Voor de Stad Voor de Club te weten: Martin Verwoert (voorzitter), mr. Harro Knijff, Peter Jager, Paul Kapel, drs. Michel Santbergen, Ruurd de Boer en drs. Roland Smeets.

Ook is een Raad van Toezicht geformeerd die toezicht houdt op de ontwikkelingen rond de realisering van het nieuwe stadion. De raad bestaat uit Jan Franssen (Commissaris van de Koningin in de Provincie Zuid-Holland) en Hans Blankert (oud-voorzitter van het NOC*NSF).

Het principebesluit om te komen tot de bouw van een nieuw stadion is op 19 oktober 2000 vastgelegd. Op 14 februari 2002 heeft de gemeenteraad tevens het Forepark (Prins Clausplein) aangewezen als de definitieve locatie voor het stadion.

Op 14 februari 2003 heeft de Stichting Stadion Ontwikkeling (SSO) het ontwerp gepresenteerd. Dit ontwerp en het bijbehorende programma is door het College van Burgemeester en Wethouders beoordeeld. Het College heeft vervolgens de raad voorgesteld een gemeentelijke bijdrage voor de bouw van het stadion beschikbaar te stellen en geld te bestemmen voor noodzakelijke infrastructurele aanpassingen voor bijvoorbeeld parkeer- en veiligheidsvoorzieningen. De gemeenteraad heeft op 15 mei 2003 met het voorstel van het College ingestemd.

In 2003 heeft de SSO een milieuvergunning aangevraagd en de ontwikkelaar Ballast Nedam een bouwvergunning. Als alle procedures zijn doorlopen en de vergunningen zijn verleend, kan de bouw van start gaan.

De Milieu Effect Rapportage (MER), die is opgesteld voor de bouw van het nieuwe ADO Den Haag-stadion, concludeerde in januari 2005 dat er geen belemmeringen zijn om dit project in het Forepark te realiseren. Daarom heeft het College van Burgemeester & Wethouders van Den Haag de MER aanvaardbaar verklaard en voor inspraak vrijgegeven. De MER geeft aan dat de noodzaak van de realisatie van het nieuwe ADO Den Haag-stadion in het Forepark voldoende is gemotiveerd en dat er een goede afweging heeft plaatsgevonden ten opzichte van alternatieve locaties.

Doel van de MER is mogelijke gevolgen van het nieuwe stadion voor het milieu in beeld te brengen en milieuvriendelijke maatregelen te formuleren. De rapportage richt zich daarbij vooral op de bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer, parkeren, verkeersgeluid, luchtkwaliteit, ruimtebeslag, sociale veiligheid en stadiongeluid.

Het College van Burgemeester en Wethouders van Den Haag heeft de milieuvergunning op 25 juli 2005 aan de SSO verleend, nadat de Raad van State een eerdere milieuvergunning in januari van dit jaar had vernietigd. Tegenstanders van de milieuvergunning hebben beroep aangetekend tegen de nieuwe vergunning, omdat zij onder meer verslechtering van de luchtkwaliteit vrezen. Daarom hebben zij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzocht om de milieuvergunning te schorsen.

Op dinsdag 18 oktober 2005 bepaalde de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State echter dat de milieuvergunning voor het nieuwe voetbalstadion van ADO Den Haag niet diende te worden geschorst.

De milieuvergunning voor het voetbalstadion wordt getoetst aan het nieuwe ‘Besluit luchtkwaliteit 2005’ dat dit jaar in werking is getreden. Een vergunning kan op grond van deze nieuwe regeling worden verleend als door het autoverkeer van en naar het voetbalstadion de luchtkwaliteit ter plaatse niet verslechtert. Uit een deskundigenrapport van TNO leidt de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak af dat het extra verkeer dat op het voetbalstadion zal afkomen, vlak naast de dichtstbijzijnde rijbaan geen reëel effect zal hebben op de bestaande luchtkwaliteit. Midden op de rijbaan is er wel sprake van een gering effect, maar als het midden van de rijbaan bij dit soort projecten als uitgangspunt wordt genomen, kan nagenoeg in geen enkel geval aan de eisen van het ‘Besluit luchtkwaliteit 2005’ worden voldaan. Daar hoeft dan ook volgens de geldende meetvoorschriften niet te worden gemeten. Dat zou een zinvolle toepassing van het ‘Besluit luchtkwaliteit 2005’ en de Europese richtlijn waar deze regeling op is gebaseerd, op voorhand onmogelijk maken.

De Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak acht het dan ook aannemelijk dat de concentratie van zwevende deeltjes in de buitenlucht als gevolg van de uitstoot van het extra verkeer dat is te verwachten met de aanwezigheid van het nieuwe voetbalstadion, per saldo gelijk blijft. De milieuvergunning hoeft, in afwachting van een definitieve uitspraak van de Raad van State, dan ook niet te worden geschorst.

Op woensdag 2 november 2005 gaf de raadscommissie Middelen, Stadsbeheer, Sport en Scheveningen van de Gemeente Den Haag definitief groen licht voor de bouw van het nieuwe stadion.

Onder het toeziend oog van vele supporters, belangstellenden en genodigden sloegen burgemeester Wim Deetman en sportwethouder Wilbert Stolte – met assistentie van Robert Langenbach (algemeen directeur NV ADO Den Haag), John van Ringelenstein (voorzitter HFC ADO Den Haag), Remmert Honig (directeur Ballast Nedam Bouw west), trainers Frans Adelaar en Lex Schoenmaker en aanvoerder Tommie van der Leegte – op woensdag 23 november 2005 de eerste paal van de nieuwe thuishaven van ADO Den Haag.

Op woensdag 18 januari 2006 besliste de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat het Haagse College van Burgemeester en Wethouders terecht een milieuvergunning heeft verleend voor het nieuwe stadion van ADO Den Haag. Met deze uitspraak bevestigde de Afdeling bestuursrechtspraak een eerdere, voorlopige uitspraak van haar Voorzitter van 18 oktober 2005. Door de uitspraak van 18 januari jl. is de milieuvergunning voor het nieuwe stadion van ADO Den Haag onherroepelijk geworden. Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak is geen beroep meer mogelijk.