Nieuws

Dankzij het OldStars-programma van ADO Den Haag in de Maatschappij en partner Menzis, herstelde zeventiger Rob Gaspers sneller van een longembolie dan de gemiddelde veertigjarige. Én voetbalt hij weer wekelijks met veel plezier bij ADO, de club van zijn jeugd.

“Van mijn negende tot mijn negentiende voetbalde ik in de jeugd van ADO,” vertelt Rob met veel enthousiasme. “Daarna ging ik naar de Zeevaartschool. In die tijd bepaalden je ouders dat. Ik had eigenlijk door willen gaan met voetballen.” Via een advertentie in de krant kwam Rob in 2013 terug bij ADO Den Haag en wel als pionier van het ‘walking football’ in Nederland. Walking football – overgewaaid uit Engeland – is de essentie van OldStars, het sportprogramma voor zestigplussers van ADO Den Haag en Menzis. “Ik was vanuit ADO Den Haag samen met deelnemers van PSV en RKC Waalwijk bij de eersten om deze vorm van voetbal hier van de grond te krijgen. Nu zijn er ruim driehonderd walking football teams in Nederland,” blikt Rob trots terug.

Conditie op peil en balans verbeteren

"De regels van walking football zijn er om onszelf te beschermen tegen blessures,” legt Rob uit: “niet hardlopen, alleen snelwandelen, geen slidings en geen lichamelijk contact. En we spelen op kleine velden met kleine goaltjes.” Elke donderdagochtend traint een groep van gemiddeld twintig zestigplussers bij ADO Laak. “De totale groep bestaat uit zo’n dertig man,” vertelt Rob, “en dan heb je ook nog ADO Scheveningen. We trainen onder leiding van een gediplomeerd trainer van ADO Den Haag. De training is veel dollen en gekkigheid met elkaar, maar we hobbelen niet zomaar een end weg. De oefeningen zijn aangepast op onze leeftijd. Ze verbeteren de balans, om vallen te voorkomen. En we houden onze conditie op peil.” Na de oefeningen spelen de mannen een partijtje. Voor en na de training drinken ze wat met elkaar, want OldStars gaat ook om sociaal contact.

Met plezier werken aan herstellend vermogen

“Naast het voetbal organiseren we zelf activiteiten zoals een barbecue of een potje voetgolf. Er is een clubje dat dat doet en daar is nooit onenigheid over. Het fanatieke is eraf, maar niet bij wedstrijden,” benadrukt Rob lachend. Zeker een keer per maand doen de OldStars mee aan een walking football toernooi. De trainingen zijn het belangrijkst voor Rob: “Ik ga trouw elke donderdagochtend. Op dinsdag heb ik seniorengym. Daar ga ik niet altijd heen. Het plezier in het voetballen raak je nooit meer kwijt.” Naast de gezelligheid en het plezier, betekent OldStars veel voor de gezondheid van de heren: “In de groep zijn veel nieuwe knieën, heupen en bypasses,” zegt Rob daarover. “Zelf kreeg ik twee jaar geleden een longembolie. Dat ik aan walking football doe, bleek toen een groot voordeel: de internist zei dat hij mensen van veertig zag die na tien maanden nog niet hersteld waren. En dat ik – toen begin zeventig – na vier weken alweer voorzichtig kon gaan trainen. Ik ga ermee door tot ik echt niet meer kan!”

auteur: Lisa Koolhoven, Verhalenpodium

Het verhaal van Rob bewijst hoe belangrijk de motiverende kracht van een voetbalclub kan zijn. Daarom is Menzis maatschappelijk partner van ADO Den Haag in de Maatschappij.
Rob behoort tot de Maatschappelijke Selectie van ADO Den Haag en Menzis. Elk van de deelnemers vormt daarin een duo met een speler of de coach. Samen geven ze zo de projecten een herkenbaar gezicht én motiveren ze andere deelnemers om ook in beweging te komen.

men18063 adv ado advertentie maatschappelijke selectie a5 web 1500