Nieuws

Het is een koude en regenachtige zondagochtend in de wijk Ypenburg in Den Haag. Voor veel buurtbewoners reden genoeg om lekker binnen te blijven, maar niet voor Rick. Hij trekt zijn hardloopschoenen en geel-groene ADO Den Haag-shirt aan en stapt naar buiten. “Wat doe ik nou eigenlijk?”, denkt de geboren Voorburger. Toch trekt hij de regen in voor zijn routinematige hardloopronde. Juist op dit soort momenten, wanneer de omstandigheden niet uitnodigend zijn, beseft Rick waar hij vandaan komt. Tegenwoordig is er niks of niemand die hem meer kan stoppen. Na een lange en zware route kiest Rick bewust voor het juiste pad, bij goed én bij slecht weer.

Reality check
Momenteel loopt Rick (40 jaar) minstens drie hardlooprondes per week, van elk minstens tien kilometer, met twee vingers in de neus. Wie hem dat pakweg vijf jaar geleden zou vertellen, had hij voor gek verklaard. Het was een periode dat hij diep zat. Een verslaving en een slecht eetpatroon veroorzaakten fysieke en mentale problemen. Net nadat hij in 2018 zijn verslaving min of meer de baas was geworden belandde Rick in het ziekenhuis met een klaplong. “De dokter gaf aan dat ik COPD in een beginnend stadium had en longemfyseem. Voor mij was dat het moment om te gaan zorgen voor mijn lichaam.” De eerste noodzakelijke stap die Rick nam was om te gaan stoppen met roken. Dit zorgde er echter wel voor dat de kilo’s er binnen no time aankwamen. Dit was niet de oplossing, zo vond hij zelf.

Als inwoner van de regio Haaglanden bestaat er maar één club voor Rick: ADO Den Haag. Rond zijn achttiende verjaardag neemt Rick een seizoenkaart en is hij er elke week bij, uit en thuis. De afgelopen jaren zijn z’n prioriteiten veranderd, zeker sinds de komst van zijn dochter negen jaar geleden. “Ik ben er niet meer bij elke wedstrijd bij, maar het blijft je club. Nu probeer ik met mijn dochter zo veel mogelijk te gaan.” De band met de club gaat echter een stuk verder dan het supporterschap alleen.

rick 2

Zaadje geplant
Daarvoor moeten we terug naar 2019. Op dat moment zat Rick in een fase dat hij het besef had dat er een grote verandering nodig was in zijn leven. Via een behulpzame vriend kreeg hij advertenties doorgestuurd van ADO Fit, een project van ADO Den Haag waarbij supporters in groepsverband ondersteuning krijgen om hun gezondheid te verbeteren. “Dat was het voor mij, het is anders dan andere sportscholen en je krijgt ook nog eens kleding van je eigen club.” Het project deed onmiddellijk wat met Rick, hij herinnert zich nog goed het gemotiveerde gevoel na de eerste bijeenkomst bij het stadion en wat de energie van de groep met hem deed. Helaas bracht de uitbraak van het coronavirus en de daarop volgende lockdown roet in het eten. De lessen van ADO Fit vonden nu op momenten plaats dat hij niet kon.

Echter, was er door de eerste lessen een zaadje geplant bij Rick en wist hij: het is nu of nooit. ADO Den Haag Footcamp bracht hem al snel een zeer goed alternatief om door te pakken. Bij Footcamp worden er trainingen georganiseerd waarbij bootcamp en voetbal met elkaar worden verweven. Per week werd Rick fitter en fitter. Het slechte eetpatroon bleef daarbij wel een probleem; conditioneel ging hij er op vooruit, maar de kilo’s raakte de Hagenees niet kwijt. Gelukkig kwam ADO Fit een paar maanden later weer terug. De tweede deelname aan het project werd voor Rick namelijk een groot succes. In minder dan vier maanden raakte hij twaalf kilo kwijt. De combinatie van de lessen in voeding en het stellen van harde doelen brachten wat in Rick teweeg. “Het stellen van doelen werd voor mij vanaf dat moment heel belangrijk.” Nog nooit was Rick zo gemotiveerd om zijn leven, in alle opzichten, te verbeteren. “Ik werd mentaal en ook fysiek zoveel sterker. Die progressie deelde ik met de andere deelnemers, die ook zagen dat ik positief veranderde.” 

rick4

Voor Rick was het een gouden greep om (concrete) doelen te stellen voor zichzelf. Waren die doelstellingen in het begin vooral gericht op afvallen, later kwamen daar andere voor in de plaats toen het afvallen bereikt was. Hij ontdekte namelijk hardlopen. “Ik wilde tegenover mezelf bewijzen dat mijn longen het probleem niet waren.” Om een concreet doel te stellen schreef Rick zich in voor een hardloopwedstrijd van vijf kilometer. Ondanks de problemen met zijn longen, rende hij, mede door de vele trainingen, de 5 km met gemak uit. Een jaar later was de 10 km ook een feit. “Ik dacht dat ik die nooit zou halen, maar toen ik die had volbracht, wilde ik door.” Met het lopen van dergelijke afstanden had hij zijn eigen verwachtingen eigenlijk al overtroffen, maar hier stopte het niet bij. Het absolute hoogtepunt volgde in maart 2024. Bij de CPC Loop Den Haag voltooide Rick zelfs de halve marathon! Hiermee was zijn hoofddoel bereikt en wat voor één. Die prestatie staat symbool voor de progressie die Rick door de jaren heen heeft gemaakt. “Ik had iedereen voor gek verklaard die zou zeggen dat ik ooit een halve marathon zou lopen.”

Tussen je oren

Rick moet zich soms wel eens in zijn arm knijpen als hij nog eens terugdenkt aan zijn zware jaren. “Ik heb altijd gehoopt, maar niet verwacht dat ik zou staan waar ik nu sta. Ik was namelijk altijd met hele andere dingen bezig. Nu kan ik zeggen dat ik tevreden ben over mijn lichaam en zit ik veel lekkerder in mijn vel.” Het heeft een tijdje geduurd voor Rick besefte wat er voor nodig is om te komen waar hij is. “Ik heb geleerd dat het echt tussen je oren zit. Op de momenten dat ik geen zin heb om hard te lopen ga ik juist hardlopen. Die mentaliteit heb ik in mijn verslaafde jaren gemist.”

ADO Den Haag Footcamp

Met het voltooien van zijn hoofddoel, de halve marathon, vraag je je af: wat wordt het volgende doel? Juist, de hele marathon. En geloof het of niet, de hele marathon is het volgende doelwit van Rick. Met een aantal vrienden uit de Footcamp-groep heeft hij besloten zich in te gaan schrijven voor de marathon van Rotterdam volgend jaar. Tot het zover is blijft Rick zich in ieder geval inschrijven voor hardloopwedstrijden, blijft hij keihard trainen en hoopt hij anderen te blijven inspireren. In de praktijk krijgt Rick hier nu de uitgelezen kans voor, want de sportieveling is niet lang geleden begonnen als assistent-trainer bij ADO Den Haag Footcamp. Naast het lopen van de halve marathon is dat een droom die voor hem is uitgekomen. “Hierdoor kan ik iets voor de maatschappij betekenen. Ik had nooit verwacht een voorbeeld te kunnen zijn, maar ik ben nu een ervaringsdeskundige. Voor mij zou het al mooi zijn als ik met mijn verhaal al één iemand kan helpen.”