Het is natuurlijk de grote droom van elke jeugdspeler bij ADO Den Haag om uiteindelijk profvoetballer te worden. Maar naast die droom is er natuurlijk ook de realiteit dat het lang niet iedereen gegeven is om in de toekomst zijn geld te verdienen met profvoetbal. Binnen de Academy staat scholing dan ook hoog in het vaandel zodat men ook voorbereid is op een eventueel andere carrière. Vele jeugdspelers volgen een opleiding naast het voetbal en worden daarin begeleid door de Academy.
Stage bij je eigen club
Hieronder vallen onder andere Thijmen de Koning, doelman van Onder 18 en Onder 17-spelers Leroy Molenaar, Roy Kruis en Gabriel Martina. Zij volgen allemaal de ROC-opleiding Sport & Bewegen in Delft. Binnen die opleiding lopen zij alle vier stage bij stichting ADO Den Haag in de Maatschappij en dragen ze maatschappelijk ook hun steuntje bij voor de club. Bij de opleiding Sport & Bewegen leren zij onder andere bewegingsactiviteiten voor verschillende doelgroepen te begeleiden en organiseren. Om praktijkervaring op te doen moeten de studenten van deze opleiding een stage lopen bij een sport gerelateerde organisatie naar keuze. Dat de mogelijkheid er is om die stage bij ADO Den Haag te lopen, maakte de keuze voor de vier jeugdspelers makkelijk. Een win-win situatie voor zowel de vier jeugdspelers als de stichting,
Footcamp
Leroy, Roy en Gabriel spelen alle drie bij ADO Den Haag onder 17 en daarnaast lopen ze stage bij stichting ADO Den Haag in de Maatschappij. Voor die stichting zijn zij betrokken bij het traject Footcamp, trainingen waarin een combinatie van voetbal- en bootcampoefeningen centraal staan. In tien weken tijd gaan de deelnemers aan de slag met hun kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, stabiliteit en flexibiliteit. Elke week is er een training van een uur en de jongens zijn hier elke week bij om de oefeningen te begeleiden. Leroy: “Het doel van Footcamp is dat de deelnemers fitter worden en vooral ook plezier hebben. We lachen veel tijdens de trainingen dus dat is gezellig. Af en toe mogen wij de warming-up verzorgen en anders houden we bijvoorbeeld de punten bij of zetten we het parcours klaar voor aanvang van de training.”
Trainer zijn is toch iets heel anders dan zelf voetballen, dat merkt Leroy ook. “Je moet goed kunnen omgaan met mensen, letten op je stemgebruik en ook voetbalinzicht hebben.” Roy kan zich hierin vinden. “Het is heel interessant, want het is een ander perspectief dan als je zelf traint. Ook is het een ander niveau dan onze eigen trainingen dus we proberen de trainingen aan te passen naar het niveau.” De groep deelnemers van Footcamp bestaat uit veel verschillende mensen en niveaus, maar dit is geen enkel probleem. Gabriel: “Iedereen houdt rekening met elkaar en de deelnemers zijn ook erg sportief. Daarin probeer ik de groep samen met Leroy en Roy te begeleiden, al hoeven we daar niet veel voor te doen, want iedereen luistert als we wat vragen. Daarnaast doen ze altijd hun best en zijn ze goed gemotiveerd. Dat maakt het ook makkelijker.
Leven als een ADO-Prof!
Thijmen de Koning, doelman van ADO Den Haag onder 18 is bij een ander project betrokken voor zijn stage, namelijk ‘Leven als een ADO-Prof!’. In dit project worden kinderen en jongeren uit de regio meegenomen in het leven van een profvoetballer en leren ze hun talenten ontdekken en belangrijke competenties ontwikkelen. Onderwerpen als voeding, leefstijl, positieve coaching en omgaan met tegenslagen komen voorbij tijdens de trainingen. Thijmen, een talentvolle doelman uit de Onder 18, vindt het heel leerzaam wat hij doet voor zijn stage. “Je leert heel goed hoe je met kinderen om moet gaan, hoe je met ze communiceert en hoe je ze kan enthousiasmeren. Ik geef ze veel dingen mee die ik leer als topsporter. Zo vertel ik ze hoe ik wedstrijden en trainingen benader en geef ik ze wat mee over bijvoorbeeld het belang van goede voeding en slaap.”
Andere richting
In de jonge levens van de talentvolle voetballers staat het grote doel om profvoetballer te worden voorop. Toch is het van groot belang om ook aan een plan B te werken, want lang niet iedereen kan deze droom verwezenlijken. Voor Roy is het wel duidelijk waar zijn andere passie ligt. “Anatomie vind ik onwijs interessant, dus naast het voetbal zou ik iets met fysiotherapie willen doen. Van de trainingen bij Footcamp steek ik al wat dingen op dus ik word geholpen om mijn doel te bereiken.” Thijmen wil hoe dan ook iets in de sport doen. “In je achterhoofd weet je dat de kans klein is dat je het haalt dus moet je andere opties open houden. Ik ben geen type die graag stilzit dus iets in de sport lijkt me erg leuk.” Als voetballiefhebber weet ook Gabriel dat hij in de voetbalwereld wil blijven, mocht hij geen profvoetballer worden. “Trainer zijn lijkt me leuk, daarom heb ik ook mijn opleiding gekozen. Wat ik bij mijn stage doe heeft veel met voetbal te maken en kan ik het goed combineren met mijn trainingen. Helemaal top dus!”
Foto's: Angelo Blankespoor en ADO Den Haag in de Maatschappij