Terug naar resultaten
ADO Den Haag 1 - 2 FC Twente
  • Beneleague
  • Vrijdag 08 mei 2015 19:30u
  • Cars Jeans Stadion
ADO Den Haag Vrouwen heeft het BeNe League-seizoen 2014-2015, het laatste BeNe League-seizoen in de historie van het vrouwenvoetbal, afgesloten met een vierde plaats op de ranglijst. De concurrenten van PSV/FC Eindhoven verloren met 2-0 van Standard Luik Vrouwen, waardoor het voor de stand op de ranglijst niet uitmaakte dat ADO Den Haag Vrouwen een 1-2 nederlaag leed tegen FC Twente Vrouwen.

De formatie van trainer Marcel Valk had op voorhand de beste papieren om de vierde plaats te bemachtigen. Enkel bij een nederlaag was het afhankelijk van wat er bij Standard Luik Vrouwen – PSV/FC Eindhoven gebeurde. Lekker was dan ook dat ADO Den Haag Vrouwen een droomstart beleefde in het Kyocera Stadion. Al in de zesde minuut was het raak. Een fraaie opbouw op de linkerflank eindigde in de voeten van Renate Jansen, die de bal één keer hoefde aan te raken om Nadia van Beerschoten in scoringsrijke positie te zetten. Laatstgenoemde liet haar kans niet onbenut en tikte de bal via de binnenkant van de rechterpaal achter keepster Sari van Veenendaal: 1-0.

Na het openingsdoelpunt was het FC Twente Vrouwen dat grotendeels het spel maakte. De Tukkerse mogelijkheden volgden elkaar in rap tempo op. Het was aan een uitstekende reflex van keepster Jennifer Vreugdenhil te danken dat Ellen Jansen niet tot scoren kon komen. De aanvalsdrang van FC Twente Vrouwen bleef echter aanhouden. Luttele minuten later stoomde Shanice van de Sanden op vanaf de rechtervleugel en bediende Jansen, die wederom Vreugdenhil op haar weg vond. Een pluim voor de doelvrouw, die tot ieders blijdschap óók nog het schot uit de rebound van Jill Roord keerde.

Even daarna leek ADO Den Haag Vrouwen op 2-0 te komen, waar het niet dat het schot van Jansen in de rechterhoek uit een voorzet van Lineth Beerensteyn werd afgekeurd vanwege buitenspel. Een cruciaal moment, immers duurde niet lang alvorens FC Twente Vrouwen de tussenstand weer in evenwicht bracht. Jansen kreeg de bal met haar hoofd bij Roord, die zich geniepig een weg baande door de verdediging van ADO Den Haag Vrouwen en Vreugdenhil passeerde met een hard schot in de linkerhoek: 1-1. Een spectaculaire eerste fase werd zo beëindigd met een gelijke stand op het bord.

Tien minuten voor de tijdelijke onderbreking kwam FC Twente Vrouwen aan de leiding. Jansen kapte Vesna Veltrop eenvoudig uit op de linkerflank en rondde af door de bal van dichtbij achter en via Vreugdenhil in het doel te tikken: 1-2. Een fikse tegenvaller voor ADO Den Haag Vrouwen, dat een allerminst kansloze indruk maakte. De verdediging van de bezoekers werd meermaals op de proef gesteld, onder meer middels een vrije trap van Paola van der Veen. De aanvoerster tikte de bal slim in de voeten van Beerensteyn, maar de verdediging van FC Twente Vrouwen blokte haar inzet.

ADO Den Haag Vrouwen weigerde de handdoek in de ring te gooien en kwam sterk uit de kleedkamer. In het eerste kwartier na rust was FC Twente Vrouwen nauwelijks voor het Haagse doel te zien, terwijl de thuisploeg via onder andere Beerensteyn en Jansen de duimschroeven aandraaide. Pas na ruim een uur begon ADO Den Haag Vrouwen haar overwicht in de wedstrijd te verliezen. Zo voorkwam Vreugdenhil met een katachtige redding dat Jansen de bal in de bovenhoek kon koppen. Verder waren meerdere pogingen van afstand van Maayke Heuver niet effectief genoeg.

ADO Den Haag Vrouwen bleef op zoek gaan naar de gelijkmaker, maar echte kansen bleven uit. Daartegenover stond dat FC Twente Vrouwen een klein kwartier voor het einde de kans kreeg om het treffen op slot te gooien. Nabij de achterlijn koos Jansen er echter voor om voor eigen succes te gaan, daar waar zij misschien beter de vrijstaande Roord had kunnen, misschien wel moeten aanspelen. De bal belandde hoog in de tribunes. In de slotfase hanteerde ADO Den Haag Vrouwen de lange bal om nog een gelijkmaker te forceren, een gelijkmaker die helaas zou uitblijven. Met hangen en wurgen hield FC Twente Vrouwen zich staande en trokken zo een nipte zege over de streep.

Met de nederlaag in de thuiswedstrijd tegen FC Twente Vrouwen, dat door de zege van Standard Luik Vrouwen in de laatste speelronde naast de BeNeLeague-titel heeft gegrepen, is er een einde gekomen aan de voetbaljaargang 2014-2015. ADO Den Haag Vrouwen heeft het seizoen afgesloten met een puntentotaal van 39. Al met al een keurige prestatie van de equipe uit de Hofstad.

Karakteristiek

ADO Den Haag Vrouwen – FC Twente Vrouwen 1 - 2 (1 - 2)

Scoreverloop: 6. Nadia van Beerschoten 1-0, 24. Jill Roord 1-1, 35. Ellen Jansen 1-2

Scheidsrechter: Schul, R.G.C.M.

Aantal toeschouwers: 2.145

Opstelling

ADO Den Haag Vrouwen: Jennifer Vreugdenhil, Hélène Heemskerk (82. Kim Dolstra), Paola van der Veen ©, Nadia van Beerschoten, Lineth Beerensteyn, Renate Jansen, Tessa Oudejans, Franca van de Kuilen, Michelle Vrieling (70. Yvette van der Veen), Sharona Tieleman (82. Jessie van Leeuwen), Vesna Veltrop

FC Twente Vrouwen: Sari van Veenendaal, Danique Kerkdijk, Kirsten Bakker, Marthe Munsterman, Shanice van de Sanden (82. Veronica Napoli), Anouk Dekker ©, Maayke Heuver, Jill Roord, Ellen Jansen, Larissa Wigger, Felicienne Minnaar

Auteur: Mitchel Pronk
Fotografie: Julian Lukassen